PRO vs Air ?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware PRO vs Air ?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 53 )
  • Autor
    Príspevky
  • #100610
    lonelywolf
    Účastník (Participant)

    Dobrý večer prajem, potreboval by som radu ohľadom toho, či sa mi oplatí kúpiť si Macbook AIR alebo Macbook PRO. Určite by som chcel z obidvoch len 13 palcové verzie. Rozmýšľal som nad AIR z i5 1.4 ghz a 128gb / 256gb SSD + 4 gb ram alebo PRO z i5 2.4 ghz a 256gb SSD + 8 gb ram. Notebook potrebujem na surfovanie po internete, pozeranie videa z youtube alebo nejaké online filmy, pozeranie filmov a videa + nejaké fotky, nejaká ľahšia úprava fotiek z fotoaparáta alebo videa raz za čas (nejaké prestrihy, spájanie a podobne), na poznámky do školy a podobne. Oplatí sa mi teda ten AIR alebo PRO ? Je retina na 13 palcovom displeji vôbec k niečomu dobrá ? Ďakujem za odpoveď.

    #385068
    majdy
    Účastník (Participant)

    Retina je to najlepšie čo sa týka HW oproti akejkoľvek konkurencie.

    Zober si do ruky highend telefón a otvor si v ňom nejakú fotku, potom vezmi starší (hlúpy) telefón, alebo nejaký z najlacnejšíc smartphonov a otvor si tú istú fotku. Keď uvidíš ten rozdiel, pochopíš. Potom je už len an tebe, ktorý telefón by si si vybral a ktorý by ti stačil…

    #385069
    shadower
    Účastník (Participant)

    akoze vobec si mu neodpovedal …
    nato co si napisal absolutne staci aj air :D …pro ma retinu ale air ma take rozlisenie ze je super …
    ale ked chces silou mocou minut o par stovak viac a dat si povedat od ludi co ani nevedia odpovedat chod do retiny :D

    #385070
    lonelywolf
    Účastník (Participant)

    Ale predsa 2560×1600 rozlíšenie na 13 palcoví displej nieje príliš ? momentálne mám HP dv6 ktoré má 1366×768 a také rozlíšenie na takom displeji si neviem ani predstaviť. Taktiež vedia také rozlíšenie využívať aplikácie ? videl som videá kde bolo podobné rozlíšenie na 27 palcovom displeji a google bol asi na štvrtine obrazovky a zvyšok biela nevyužitá plocha, to isté youtube. Poprípade ako je to z fotkami a videami ? nebudú fotky a videá či filmy príliš orezané ?

    #385071
    majdy
    Účastník (Participant)

    Odpovedal som mu až príliš dobre, s dokonalým príkladom. Mám aj Retinu aj starší Macbook s lepším rozlíšením ako jeho HP. To s telefónmi je najjednoduchší príklad, keď človek nevie aká je retina. Takže ešte raz.

    Zober si do ruky highend telefón a otvor si v ňom nejakú fotku, potom vezmi starší (hlúpy) telefón, alebo nejaký z najlacnejšíc smartphonov a otvor si tú istú fotku. Keď uvidíš ten rozdiel, pochopíš. Potom je už len an tebe, ktorý telefón by si si vybral a ktorý by ti stačil…

    Či je to na 13″ príliš? No ja si myslím, že príliš sú tie 4K a 2K, alebo FullHD displeje čo používa Samsung a jemu podobní v smartphonoch. Úprimne? 2560×1600 je “málo”.

    Málo v zmysle, že dokážeš stále z blízka rozoznať pixely na displeji, čiže to môže byť ešte hladšie, ale vzhľadom na vzdialenosť v akej sa obrazovka od teba nachádza je 230 ppi slušná hodnota.

    Ďalej, prečo sa pozeráš na nejaký random počítač, kde je také rozlíšenie a neni tam retina? Čo to má s tým spoločné? Kupuješ OS X, nie Windows. Retina nieje o veľkosti rozlíšenia a OS X vie pracovať normálne, takže zabudni na porovnanie s Windows. Nič nebube orezané (videá), fotky dúfam nefotíš v nižšom rozlíšení ako 2560×1600. Alebo používaš nejaký 2MPx foťák? Naopak, konečne vyznie kvalita fotky tak aby nebola “zmrštený” do pár pixelíkov ako an tvojom HP a appky? No ak nemyslíš totálny odpad, určite to rozlíšenie pekne využijú.

    Retina nieje len o rozlíšení, je to aj o odrazoch, pozorovacích uhloch, zobrazení hlbších farieb, kde čierna je naozaj čierna a biela biela, atď…

    Ako som už napísal. Retina je to najlepšie čo sa týka HW oproti akejkoľvek konkurencie.
    Je to veľká pridaná hodnota, oplatí sa určite do budúcna. Na druhej strane ak si finančne obmedzený samozrejme (logicky) na to všetko bude stačiť aj Air, no niektorí by ti mohli odporúčiť do budúcna aj 8GB Ram, čo už je v MBP bez príplatku (aby ma tu nezhejtoval zase niekto za to, že vraj neradím ;)).

    #385076
    shadower
    Účastník (Participant)

    a naco sa ti oplati retina ?k comu ti to bude do buducna dobre ?
    ale ak mas prachy zober retinu a neries …
    air je len pre ludi ktory idu do toho ze je lahky, tenky a dlho vydrzi :D display ma take rozlisenie ze ak niesi slepy a nesedis 5cm od obrazu ako niektory tak uplna pohoda
    ale tebe ide o obraz co je zbytocne …
    8gb ram urcite odporucam
    tak isto asi aj 256gb flash i ked mne bohate nato co si napisal staci 128 :D

    #385080
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    Čo sa týka váhy, tam je minimálny rozdiel. Rozmermi je na tom PRO lepšie (do šírky a dlžky je menší, aj keď do výšky je všade 1,8mm – late 2013)

    Rozlíšenie displeja na PRO je dokonalé, krásny ostrý obraz, keď niečo píšeš ani nechceš skončiť keď vidíš to krásne ostré písmo :D

    To že bude všetko malé je nezmysel, lebo OSX si ajtak rozlíšenie upraví takže všetko je akurát (môžeš si v nastaveniach menich rozlíšenie) Filmy, webstránky,videá je všetko normálne, žiadne voľné miesto, nič orezané, v tomto smere si retinu ani nevšimneš :)

    Niekoré aplikácie ale nie sú na retinu optimalizované a tak môžu byť celé neostré.. Ja takúto používam iba jednu (FIleZilla) ale nie je to nič strašné.

    Na českom fóre by ti ale odporúčili Air kvôli tomu že grafika nemusí bojovať s retinou a tak v niektorých programoch ako Photoshop sa pracuje plynulejšie (Nemôžem potvrdiť lebo mám iba PRO, ale na PRO to seká, ale nič čo sa nedá prežiť, už som na ňom spravil dva projekty a no-problem :D )

    Air má výdrž 12 hodín, PRO “iba” 9, ale pri jednoduchej práci (Safari, Pages) mi výdrž na pro vyskočí aj na 14 hodín :)

    Na tvojom mieste je jedno čo zoberieš, rozhodni sa podľa ceny, ale určite 256GB SSD ( Ja mám po týždni používania PRO 100GB preč a to tu ešte nič poriadne nemám :D )

    #385082
    lonelywolf
    Účastník (Participant)

    Ďakujem za vaše rady, som rád že človeku aj v dnešnej dobe niekto má ochotu poradiť. Pochopte však, že mne ako človeku ktorý má odjakživa windows a rozlíšenie v PC bolo len buď 1024×1080 alebo 1366×768 je veľmi ťažké si čo i len predstaviť niečo o čom mi tu píšete. Preto som sa rozhodol pre ten macbook kedže som si stále myslel, že je krehký ( áno iphone narážam na teba). Neviem ako to máte v Mac-e kedže som ho nikdy v živote nevidel na živo, ale vo windows-e som pozeral bezmála 500 filmov z toho som mal možno 15-20 krásne na celú obrazovku bez orezovania ( skúšal som rôzne kodeky, VLC, a iné playeri a nastavenia no všetko to len rozmazávalo) a pritom šlo filmy z DVD v HD kvalite alebo o súbory ktoré mali cez 3 GB čiže si myslím, že tá kvalita by tam mala byť nieje to predsa 700 mb komprimovaný súbor. Otázka je: Podľa ceny AIR 4 gb ram, 256 gb SSD stojí 1,029 € a PRO 8 gb ram, 256 gb SSD stojí 1,279 € ktorý sa mi teda viac oplatí ak by ste si mali notebook kúpiť vy ? trocha ma od toho PRO odrádzajú tie reči o sekaní z retinou a výdrž batérie pri surfovaní z 12 hodín na 8 hodín.

    #385085
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    K problemu s vydrzou. Na retine sla bateria brutalne dole pri firefoxe akonahle sa pouzil Safari vsetko bolo ok.

    K tvojej otazke nie nepotrebujes retinu a nikto nepotrebujes retinu. Realne dokazes fungovat aj s tym starym mobilom ako pise napr. Majdy. Ano na retine to bude krajsie ale nepotrebujes to.
    Ak potrebujes laptop na tie veci co si pisal zameraj sa na ine udaje. Kup si aspon 8GB RAM pojde to aj so 4 ale pri oboch nevies spravit upgrade! Kup si co najvacsi disk oba pouzivaju nestandardne SSD ktore nieje jednoduche kupit a ani vymenit.

    #385088
    iTuxx
    Moderátor

    ja by som zobral ten Pro za 1279.
    Co sa tyka tych filmov, viem presne co pises, tiez tak pozeravam :-D (mam MBP mid 2009) Nikdy som na nom nevidel film fullscreen bez roztiahnutia alebo ineho upravenia obrazu :-D ano som nenarocny sledovac. Osobne si myslim ze tie upravy obrazu budu aj pri retine.

    A sak chod niekam do apple predajne a tie macbooky si vyskusaj. Ale priznam sa ze ja som tiez tak kupoval ze som tam naklusal a povedal ze si prosim tento macbook (a ukazal som na svoj terajsi uz 5 rocny kus). Nikdy predtym som ziadny macbook nazivo nevidel, ani som OSX neskusal. Po tyzdni som si zvykol a teraz by som na osobne pouzivanie iny notebook ako macbook nechcel (na pracu zas naopak, ale to zavisi od toho s cim pracujes).

    #385092
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    Tak na macbooku máš displej 16:10, filmy sa natáčajú v 16:9 / 21:9 takže fullscreen budeš mať film len pri roztiahnutí.

    #385096
    Hurfo
    Účastník (Participant)

    A len pre doplnenie pre takmer plne zobrazenie detailov filmu v 720p ti uplne staci starsi display to su prave filmy v rozliseni HD ready ktore mavaju cca 3-5 GB.
    Ak by si chcel Full HD film tak tam potrebujes retinu ale ten mava zvycajne velkost od 8GB ja co mam 5 tak maju 25-30 GB na 1 film! Ale na laptope som ich nikdy nepozeral.

    #385100
    majdy
    Účastník (Participant)

    shadower: do budúcna sa oplatí preto, pretože už to začína byť štandard (ani konkurencia nespí a začínajú ponúkať highres displeje a toto MacBookov Air bude pomaličky zastarané) a pravdepodobne toto bude posledný MacBook bez retiny.

    S tým sekaním to skôr platilo na ML, Mavericks je plynulejší a nemám skúseností s nejakým sekaním na MBPr 15″. Naviac k takému Photoshopu alebo pod. grafickému programu je určená retina. 13″ Retina je ešte aj menšia ako 13″ Air.

    Ja by som jednoznačne šiel do Retiny.
    Naviac rozdiel 250€ za, ktorých získaš 8GB Ram, lepší procesor, lepšiu grafiku a Retina displej… Ani sekundu by som neváhal…

    #385103
    lonelywolf
    Účastník (Participant)

    Ďakujem ešte raz veľmi si vážim vašu pomoc. A ako je to vlastne z tou batériou u PRO ? čítal som sem niekoľko príspevkov kde sa ľudia sťažujú na to, že po 30 cykloch je život batérie 85-90% čož sa mi zdá dosť blbé. Je tam vážne tak veľký rozdiel vo výdrži batérie u AIR a PRO ? teda pri surfovaní internetu vydrží maximálne 8 hodín a AIR až 14 (niekto vraví viac) hodín ? A ešte by som sa chcel opýtať na dosť blbú otázku, ale všimol som si, že v itunes sa každá aplikácia (až na pár), pesničky a videá kupujú a dať za jeden film nejakých 20€ pričom v obchodoch je za 7€ mi príde dosť blbé. Taktiež nechápem čo sa stane ak si kúpim napríklad film v itunes, stiahnem ho a vymažem z macbooku.. o film som prišiel, alebo mi ostáva v knižnici a môžem si ho zase sťiahnúť ? poprípade dá sa ho z itunes inštalovať aj na ext. HDD a po jeho pripojení sledovať film ? poprípade idú prehrávať aj videá a nejaké amatérske filmy ktoré nie sú kúpené v itunes ? Ľudia ktorý roky používajú windows a prví krát majú macbook doma vravia, že je ako keby z inej planéty (v dobrom) je to pravda, že je to až taký rozdiel ?

    #385106
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    iTunes je hudobný prehrávač ktorý má zabudovaný obchod, kde sa kupujú aplikácie, filmy a hudba. Na pridanie obsahu do iTunes, ktorý už máš inde, napr. stiahnuté mp3-jky z Internetu, netreba nič kupovať. Len pozor na podporované typy súborov, veľa ich nie je bohužial :-(

    jablková verzia iTunes je super, Windowsácka je otrasná…

    úprimne, na používanie iTunes na video rovno zabudni. Oveľa lepší je taký platený Movist alebo free MPlayerX.

    Na nakupovanie hudby, aplikácií a videí cez iTunes potrebuješ Apple ID (free). Čiže ak omylom zmažeš cez Apple ID kúpenú hudbu, stiahneš si ju naspäť :-)

    #385110
    macmac
    Účastník (Participant)

    Tento typ otazok vyvolava zbytocne hadky medzi diskutujucimi, skus specifikovat viac. Ak nemas obmedzeny budget, proste kup retinu, ak mas, kup Air. Problem solved

    #385112
    majdy
    Účastník (Participant)

    Tak ako píše Lukáš. Stiahnutý obsah sa viaže na tvoje Apple ID ako aj všetko ostatné.

    Do iTunes sa nič neinštaluje. Je to hudobný prehrávač, ktorý má knižnice, napríklad hudobnú alebo na videá. Ak používaš iOS zariadenia tak aj aplikácií. Film za 20€ som snáď ešte na iTunes ani nevidel (najviac tuším 16, bežne 14,12€ v HD kvalite, v nižšej kvalite sú ceny nižšie), ceny sú vcelku bežné, je to HD, v obchode kúpiš za tú cenu DVD. Okrem toho máš možnosť si film požičať za cenu ako v kine (priemerne stojí 4€ v HD kvalite, v nižšej kvalite nižšia cena), kde sa ti zaviaže tuším na 30 dní a ak ho pozrieš môžeš si ho stopnúť (čo v kine nie) ale do 24 hodín musíš dopozerať ak oň nechceš prísť (proste požičovňa filmov) a hlavne, ak si potrpíš na dabing, tak z iTunes nebudeš nič kupovať, pretože až na rozprávky a pár filmov väčšinou sú v originálnom znení.
    iTunes pokiaľ sa jedná o video zväčša prehrá Applom podporované formáty, ak chceš pozerať videá, seriály v .avi alebo HD, FullHD filmy .mkv stiahni VLC. Vcelku univerzálny, spoľahlivý a free prehrávač (však určite poznáš).

    Batéria je u Pro výborná, no u Air lepšia. Je to logické a airu hrá niekoľko faktorov. Air má nižšiu záťaž, nižší takt procesoru/nižší výkon (aj grafický), menšie rozlíšenie displeja atď… Na druhú stranu, nech pôjdeš kamkoľvek, konkurencia ti neponúkne tak dlhú životnosť ani ako Pro.

    Tými percentami životnosti myslíš health batérie. To nieje príliš dôležitý faktor, záleží to aj od prostredia v akom sa nachádzaš. Proste stačí ti v zime ostať vonku s macom dlhšie a po návrate domov zistíš, že na určitú dobu health batérie kleslo. 85-90% sú stále slušné a tá hodnota sa pohybuje. Dôležitejší vplyv na to majú cykli a tých máš kapacitne (asi) 1000 (v mojom staršom MBP13″ som mal tisíc, teraz to bude len lepšie, alebo rovnaké, BTW ten mac má dnes 960 cyklov a baterka vydrží v PRIEMERE 3 hodiny (80% health), čo je na toľko rokov slušné oproti konkurencii, ktorá niekedy má problém za nového stavu toľko potiahnúť). Health je veľmi individuálna hodnota a nemá veľmi veľký vplyv na výdrž batérie pokiaľ sa nezníži rapídne.

    #385113
    JFK.
    Účastník (Participant)

    Majdy ty sa dnes ale rozpisuješ O_o
    Thumbs up!

    Nie som zástancom čakania, ale kto kúpi teraz MacBook (akýkoľvek) a v septembri predstavia Air Retina, tak bude plakať :D
    Ja asi čakam !!

    #385121
    P1x3L61
    Účastník (Participant)

    Ako som vyššie spomínal, mne Retina 13″ vydrží pri prezeraní webu a práce v adobe dreamweaver + minimalizovaný skype, itunes tých 13 hodín, ukazuje aj 14…
    Apple garantuje že po 1000 nabíjacích cykloch zdravie batérie neklesne pod 80% takže budeš chránený zárukou. Ja som mal pri kúpe zdravie 103%, niekedy skočilo na 104% Teraz po týždni používania sa zdravie drží na rovnakých hodnotách (mAh viacmenej rovnaké ako pri kúpe)

    Na macbooku si vytvoríš účet, kde keď si niečo raz cez iTunes / Appstore kúpiš, ostane ti to navždy. To, kde sa ti budú veci ukladať si nastavíš.

    Ja som na WIN vyrastal a teraz som začal spoznávať aj OSX, a je to zmena k lepšiemu.. Rýchly štart, rýchle prebudenie, nič nepadá, nemrzne…

    Na jeseň by mali predstaviť nové macbooky, ale keď ho potrebuješ tak kupuj teraz, čakaním by si len stále čakal a politika Applu je taká, že po predstavení novinky sa na starší kúsok pozerá ako na niečo zlé a pomalé, čo ale nie je pravda.. Čakať 4 mesiace je naozaj veľa.

    #385128
    lonelywolf
    Účastník (Participant)

    Problém bude asi v tom, že keď apple uvoľní zase nejaké novinky tak to zase bude drahé a ak niekto využíva PC na prácu tak sa mu to vráti, lenže mne ten PC bude defakto len na oddych. Bol som už na 99% rozhodnutí, akurát ma odrádza to, že som myslel že to má apple lepšie vymyslené. Itunes stráca zmysel kedže ako ste vraveli na veľa vecí ho nepoužijem a musím hľadať alternatívy (príklad VLC ktorý použíam aj vo windowse), o safari som si myslel, že na macbooku to bude asi nejaký super zážitok zo surfovania no ako tak čítam, že 80% ľudí majú radi chrome, operu a podobne a teda oproti windows asi žiadna zmena. Celkovo som mechanik PC a veľmi často opravujem PC a veci z tým spojené ( = potrebujem rôzne programi z windowsu) čož som chcel poriešiť tou aplikáciou ktorá umožňuje spustiť windows priamo v OS X, ale počul som, že je to dosť naprd. Trocha ma straší aj to, že na windowse je office na ktorý som zvyknutí a open office ma na windowse absolútne neoslovil, viem že aj na mac os existuje windows, ale podľa toho čo sa píše v recenziách to má od windows verzie veeeľmi ďaleko a to ma vlastne udivuje. Macbook má byť vraj pracovní nástroj (dá sa povedať next gen pre prácu a pre komfort) teda v čom potom na nich ľudia píšu knihy, články na stránky a všelijaké práce ?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 53 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.