Co skusat pri kupe iPhonu cez bazar

Domov Diskusné Fóra Pomoc: iPad, iPhone, iPod, iTunes Co skusat pri kupe iPhonu cez bazar

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Autor
    Príspevky
  • #96809
    cerwik
    Účastník (Participant)

    Cca 3 tyzdne som sa snazil kupit iPhone na bazari. Konecne sa mi to podarilo tak Vam tu zazdielam mojho pomocnika. Viem ze podobna tema tu uz je, aj som ju hladal ale nemohol som najst tak zakladam novu :)

    Este pred kupou, je dobre si vypytat od predavajuceho IMEI a SN (seriove cislo) telefonu. Obe tieto cisla potom otestovat na tychto strankach (vid nizsie). Na jednej strane to urychli predaj ale aj usetri cas ak by neislo o zariadenie, za ktore ho mate (ale bol by to fake, kradnute …). Kazda zo stranok sluzi na nieco ine. Niektora je lepsia, niektora horsia. Ja som to vzdy prehnal cez vsetky:

    SN (seriove cislo):
    https://selfsolve.apple.com/agreementWarrantyDynamic.do (priamo apple web, moznost zistit ci je platna medzinarodna zaruka)
    http://www.appleserialnumberinfo.com/Desktop/index.php (detailny vypis, v prvych riadkoch je mozne zistit datum vyroby/predaja aj ked nie moc presne)
    http://sndeep.info/en (Asi najlepsi web. Vypise rozne informacie podla toho ci zadate SN alebo IMEI. Takze odporucam prehnat cez to obe cisla. Dokazete zistit presny vek telefonu, ci neni nahodou kradnuty-oznaceny ako “Stolen”. Raz som uz na taky narazil. V sekcii SIM LOCK zistite ci je blokovany alebo nie. Ak ma napisane ze GEVEY S tak je odblokovany-pisu to vsetky orange telefony. Telekom, ktore su blokovane tam nemaju napisane nic, len typ basebandu bez zmienky o GEVEY. Preco tam pise ze GEVEY neviem, ale naozaj to pise pri odblokovanych a pochybujem ze kazdy z orange, ktory som sksual to tam mal. Dokonca aj ten co som kupil. Takze sa toho GEVEY asi netreba bat, nebude sa jednat o GEVEY kartu ako ju pozname)
    http://www.macstore.sk/Appl/WebObjects/SWPPub.woa/wa/guard (databaza kradnutych iphone na slovensku)

    IMEI:
    http://iphoneimei.info/ (zistite previazanost SN a IMEI – ci sa viazu k rovnakemu iphone. Okrem toho aj datum predaja, krajina predaja a odblokovanie. To odblokovanie neviem zarucit, lebo zatial som tam bud dal len odblokovane telefony alebo to vypisuje unlocked na vsetky :))
    http://stolen.iphone.cz/ (databaza kradnutych v CR)

    Pri osobnom stretnuti som overoval toto:
    – Prislusenstvo: krabica, nabíjačka, kabel, slúchatká, papiere, zaručný list
    – Overte, či číslo IMEI a SN sedí s číslom na krabici a záručnom liste
    – Overte na webe IMEI a SN (vid. webove stranky vyssie, odporucam overit popredu pred stretnutim)
    – Pripojte k iTunes a skontrolujte zariadenie (cislo IMEI) a ci sa mobil nabija
    – Skuste nabijat cez siet
    – Všimnite si intenzitu signálu (nemal by byť menej ako dve paličky v interiéri)
    – Vyskúšajte funkčnosť všetkých tlačidiel
    – Vyskusajte vypnut a zapnut iphone
    – Vyskusajte fotak, kameru, blesk, svetlo …
    – Vyskúšajte reproduktory a slúchadlá
    – Otestujte Wi-Fi
    – Vyskúšajte si presnosť GPS/Google Maps
    – Spravte test proximity senzora (iPhone si priložte k uchu pri vytacani alebo telefonovani – Display by mal stmavnúť)
    – Vyskúšajte hovor
    – Ak uz prejdete k predaju, tak v pripade iOS 7 skontrolovat ci predchadzajuci majitel vypol funkciu “Find my iPhone”. Potrebujete na toto vypnutie jeho heslo a s touto funkciou neresetujete system a takmer nic s telefonom nespravite.

    Nic viac ma uz nenapadlo skusat.

    #368554
    Dreamer
    Účastník (Participant)

    Cool cerwik! Takto nejako sa aj ja orientujem. Ale priznam sa ze o vsetkych strankach som nevedel :)

    #368658
    Dr.Exit
    Účastník (Participant)

    Pekný súpis :) Hlavne by som odporúčal si toto prečítať ľuďom, ktorí sa moc neorientujú v tejto problematike, ale iPhone si chcú z bazáru kúpiť :)

    #369652
    lacokubik
    Účastník (Participant)

    Otázka: kúpil som cez Bazoš iPhone , krabica, príslušenstvo a Záručný (Telekom).
    Všetko ide. Vie ho niekedy pôvodný majitel ohlásiť ako stratený/kradnutý?
    To ma iba napadlo či sa mám niečoho obávať, alebo nie. Lebo telefón bral on na svoje číslo a tam je poznačené IMEI. Samozrejme pri platení som nepožadoval blok o kúpe, ale ohlásiť by ho mohol iba so záručným a krabicou, alebo sa mýlim?

    #369654
    J4r0
    Účastník (Participant)

    pridam:
    – v pripade iOS 7 skontrolovat ci predchadzajuci majitel vypol funkciu “Find my iPhone”.

    #369868
    Dreamer
    Účastník (Participant)

    @lacokubik
    Ja som bol raz nahlasovat na policii ukradnuty iPhone 4.No stalo sa mi to daleko od bydliska a ked som zasiel na lokalnu policajnu stanicu neboli bez preukazania ochotni mi to spisat. Vraj nemaju na zaklade coho. Mal som sa nejak preukazat ze som telefon vlastnil a ze som si to nevymyslel. Po prichode domov som zasiel na najblizsiu policajnu stanicu a kedze som telefon nemal :) tak som sa preukazal krabicou a zarucakom. Na zaklade toho sa spisala zapisnica.
    Cize odpoved na tvoju otazku znie nie nema ako nahlasit,ze si mu ho ukradol. Ak mas v ruke originaly-krabicu, zarucak tak mozes kludne spavat :)

    #370635
    cerwik
    Účastník (Participant)

    J4r0:
    Ano, toto presne som si ja neskontroloval a nevypol :). Potom sme to ale mailovou komunikaciou vyriesili. No musel mi poslat jeho heslo. V podstate jeho chyba ale ano, na to treba tiez dat pozor.

    Pridal som to do povodnej spravy

    #370836
    lacokubik
    Účastník (Participant)

    @Dreamer
    No kludne spávať už môžem. Dnes som bol predvolaný na políciu.
    Predvolanie sa jednalo ohladom odcudzeného iPhone5 , ktorý som kúpil.
    Bol vykradnutý byt a mimo iného zmizol aj tento telefón čo som kúpil.
    Policajti mi ho zhabali a nezaujímalo ich, že mám záručný a krabicu, lebo ten čo podal trestné oznámenie mal z Telekomu výpis, že má k jeho číslu priradené IMEI. No a teraz nemám ani prachy ani mobil . užasné :(
    Tak potom už fakt neviem ako sa dá niečo kúpiť. Nechápem neviem……

    #370944
    Dreamer
    Účastník (Participant)

    Doprdeleee.
    Neverim.
    Ved to bola moja osobna skusenost, kde mne bol odcudzeny a ja som mal v ruke zarucak a krabicu. Cize ja som bol pan situacie. To dnesni zlodeji su uz riadne inteligentni ked uz aj krabicku beru pri kradnuti, nielen telefon.

    Pocuj mne skor pripada ze si sa ty stal obetou nejakeho gangu. Predajca aj okradnuty o sebe mohli vediet. Pripadne ci to nebola ta ista osoba. Neviem pride mi velka zhoda okolnosti, ale este som nepocul ze ked sa vykrada byt ides hladat zarucny list od telefonu a este aj krabicku ved to mozu mat ludia na dvoch roznych miestach.
    Ale ked sa zobudime zistime ze ty si v pozicii nechraneneho subjektu. Takze je mi to luto ze si bol takto obabrany. Toto je hnusne a neprajem nikomu!!!

    #370948
    iTuxx
    Moderátor

    Aka je pravdepodobnost ze ked kupujes telefon, tak je to korist z kradeze bytu?
    99% pripadov, ak kupujes od nemajitela telefonu, sa jedna o najdene, ukradnute v bare, pripadne inde najdene kusy, ku ktorym zarucak nie je. Akurat tak max kabel a nabka, kupene narychlo na trznici.

    lacokubik: toto si mal jednu obrovsku smolu. To je fakt mizerna sanca ze spravis takyto kauf.

    #370951
    ????
    Účastník (Participant)

    inak aka je sanca, ze sa najde telefon ? toto je prvykrat, co vidim ze niekoho naozaj predvolali, resp. ze nasli telefon. niekedy som cital o tom, ze dlhsie ako 2 tyzdne PaCH po telefonoch nepatraju, neviem co je na tom pravdy

    #371511
    lacokubik
    Účastník (Participant)

    Hold stava sa , ale beriem to “športovo” Proste som prehral. Mam ešte šancu podať trestne oznamenie na toho čo mi ho predal, ale tam je šanca, že ho najdu 0,001% číslo vraj už je zrušené. nakoľko som mobil odovzdal SMS nemám čo som si s ním písal a zálohovať ma ich nenapadlo.

    #371512
    bawy
    Moderátor

    lacokubik: myslím, že za mierny poplatok ti operátor vydá sms konverzáciu alebo aspoň výpis odoslaných SMS aj čísla na ktoré si posielal…budeš mať číslo..majiteľa čísla nieje problém vypátrať keď podáš trestné oznámenie..určite by som do toho šiel, aby to hajzlik schytal za svoje “podnikanie”…

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.