Vyuzitie RAM u mac mini l 2012 4 GB

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Vyuzitie RAM u mac mini l 2012 4 GB

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Autor
    Príspevky
  • #102676
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Ako je to s vyuzitim 4 GB ram u mac mini late 2012 os yosemite. Pri mojej praci mi ukazuje v monitor activity vyuzitie 3,9 GB RAM a vedla na obrazku je zeleny pas vyuzivania max do 1/5 plochy, tj. keby bol ten pas az po vrch, tak vtedy by uz nestacila? Pytam sa preto, ze ci ma zmysel pre mna upgrade ram, ked podla toho grafu v monitore mi zobrazuje vyuzitie ani nie do polovice.

    #395482
    Drevoplech
    Účastník (Participant)

    Lemon84, upgrade RAM ma zmysel vtedy ked pocitujes pri praci spomalovanie systemu, zdlhave nacitanie, ked sa HDD kruti ako besny. Podla toho zvazuj ci poterbujes upgrade a nie podla grafu.

    #395484
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Mam tam iba 5400ot. HDD, tak neviem, co na rychlost vplyva. V mini vobec nepocut hdd.

    #395491
    dfx
    Účastník (Participant)

    Daj screenshot, ako je vyuzita RAM pri beznom pouzivani.

    Malo by to byt rozdelenie RAM na wired, active, inactive a free. Vo vseobecnosti plati, cim mas menej inactive a free, tym viac potrebujes pridat RAM.

    #395500
    Lemon84
    Účastník (Participant)
    #395510
    dfx
    Účastník (Participant)

    No vidim, ze 10.10 to ma inak ako 10.8, ale myslim, ze tebe tie 4GB RAM v pohode stacia. Ak by si mal vela vo swap pameti, tak by trebalo viac RAM.

    #395514
    babo
    Účastník (Participant)

    Si tazko v pohode. Co pise dfx tak ano, mas v swap 0 a to je dobre znamenie. Dalej ale mas vela vo Filesystem Cache, co po slovensky je “Vyrovnavacia pamat suborov” (neznasam slovencinu v IT vyrazoch), skoro 1GB. Tak sa sprava prakticky kazdy Unix/Linux, na co drzat pamat ulpne prazdnu, radsej ma najcastejsie prisupotvane subory vo Filesystem Cache, lebo tam je pristup k nim stale rycheljsi ako z najrychlejsieho SSD drive. Za normalnych okolnosti ked vznikne poziadavka na alokovanie dalsiej pamate, Filesystem Cache sa automaticky zmensi (vyhodi podla LRU algoritmu najmenej pouzivane stranky).

    Dalsia vec je potom Application Memory. Ked zavries aplikaciu, mail, safari, ci cokolvek ine, v zasade vascsina pamate ostane alokovana, lebo OS je pripraveny na to, ze apliakciu zase coskoro otvoris a nacita sa skorej. Ked ale ukoncis aplikaciu s cmd + Q (alebo na nu dodatocne spravis Force Quit), vacsinu pamate dealokuje hned. Taktiez, ak mas 400MB pamate alokovanej pre Safari, ktore je vypnute, ale zapnes si Final Cut X a zacnes pamat vyuzivat, mozes samozrejem dostat aj tych 400MB a Safari ma smolu.

    Niekedy historicky sa parkrat stalo, ze Filesystem Cache nie je v OS X jemnejsie nastavitelna (to nie je ani v LInuxe uplne granluarne, tam sa to riesi len cez swapiness, ale v HPUX, AIX aj Solaris sa da nastavit striktne maximum). Boli bugy, kde sa FS cache neskrinkla korektne a system zacal miesto zmensenia FS cache swapovat ako blaznivy.

    FS cache sa vzdy v OS X da ale jednorazovo precistit cez prikaz purge (spustitelny pod superuserom v shelli). Mozes to skusit, na chvilu FS CACHE sa zmensi na par MB, lenze opat, ako bude OS alebo apliakcie pracovat so subormi, tak sa zas “zaplni”.

    Na koniec mas potom Pevnu (wired) pamat a tam ma veci alokovane vacsinou kernel. Ta sa za ziadnych okolnosti neda zmensit a ked je na prilis velkych cislach, moze to znamenat bug v OS, alebo nainstalovany nejaky nestastny kernel modul, ktory robi zlo… to som osobne v OS X videl asi len raz a mohol za to prave kernel modul

    #395517
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    @dfx a @babo vdaka za odborne vysvetlenie. Takze v pripade, ze v monitore casto uvidim, ze ma swap vacsie hodnoty tak bude vhode zvacsit ram?

    #395518
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Je pravda, že pri SSD by sa mal swap radšej vypnúť? Počul som všelijaké názory na toto.

    #395519
    babo
    Účastník (Participant)

    dnes sa treba swapovaniu vyhnut vzdy :) pamat je predsa len lacna. Je pravda, ze na SSD si to clovek nemusi hned vsimnut, naopak na HDD to zisti okamzite.
    Ano SSD neustale zapisy pochopitelne nerobia uplne najlepsie, ak ma ale dobry garbage / trim funguje OK, tak to tiez nie je taky problem. to by clovek musel swapovat non stop a to by ho nebavilo ani na pocitaci s SSD

    Lemon84: bud definitivne v pohode, ten pasik finalny to ukazuje v Yosemite celkom dobre, To znamena, ze aj z tej Application Memory ktoru mas cez 2GB sa vela veci da uvolnit, OS by to spravil bez mihnutia oka keby bolo treba (co budu prave tie vypnute aplikacie, ktore ale nie su vypnute s FORCE). Cize tvoj Mini by zrejme fungoval na Yosemite bez problemov aj s 2GB pamate. 4GB je teda rezerva viac ako dobra.

    #395520
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Takze, ak chcem zrychlit miniho, kaslat teraz na ram ( ktoru rozsirim, ak zacnem pouzivat narocnejsie programy ) ale skor dat ssd. Staci, ked bude ssd ako primarny a 5400ot na media ale treba vytvorit fusion? Cize cca 75€ za 128ssd + 30€ za kit a niekoho kto mi to osadi :)

    #395521
    babo
    Účastník (Participant)

    Presne tak, ked chces zrychlit minika tak SSD. Neviem teraz z hlavy ci 2012 mac mini mozno osadit dvomi disk drives, pokial ich nemal od zaciatku, ale ak sa to da, tak chod jednozacne do Fusion Drive. Ak neda, tak by som si kupil radsej 256GB SSD.
    Nezabudnut potom an trim enabler, pre vacsinu SSD je to stale velmi vitana pomoc

    //edit: podla ocakavania druhy drive by nemal byt problem (teda principialny :), sikovnost to chce)
    https://www.ifixit.com/Guide/Installing+Mac+Mini+Late+2012+Dual+Hard+Drive+Kit/11713

    #395528
    renad
    Účastník (Participant)

    Jeden tip na vyčistenie RAM a zrýchlenie systému, možno to poznáte, možno nie:

    Jak vyčistit neaktivní pamět RAM na Macu pomocí Terminálu.

    #395529
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    Praveze si myslim, ze je lepsie, ked je co najviac vyuzivana RAM a nie ked je cistena. OS v pripade potreby uvolni RAM pre potreby konkretneho programu. Na iOS tak isto nevypinam aplikacie zo spodnej listy a otvara mi ich rychlejsie ako keby som ich ukoncoval.

    #395531
    babo
    Účastník (Participant)

    renad ved ked prispievas asopn citaj co som povedal pred tym. o purge som cital.

    toto je v 90% presne shit. radoby odbornik si precita prikaz purge, zisti ze ma volnej viac pamate a mysli si aky je king. Ale ze si asi spomalil operacie na disku, to ho ui znetrapi.

    toto malo zmysel fakt ked bol bug s automatickym uvonlnenim FS cache, ale vacsinou je pustat neustale purge uplna kravina.

    #395534
    renad
    Účastník (Participant)

    Používam tento príkaz veľmi málo, a to v špecifických prípadoch, napríklad po ukončení VMware, ktorý zanechá celkom dobrý bordel, prípadne po skončení FinaCut, resp. ďalších programov, ktoré sú nenásystné, čo sa RAM-ky týka …
    … na OS X Lion príkaz “purge” funguje korektne, bez spomalenia operácií na disku, inak by som ho nepoužíval … neviem posúdiť ako je to v novších OS X, to je pravda, že nemusí fachčiť korektne …
    Je na rozhodnutí každého, či ho vyskúša alebo nie, prípadne, či si vyhľadá na webe viac informácií …
    Príspevky som čítal a väčšinou reagujem na ten prvý …

    #395535
    ervin11
    Účastník (Participant)

    No takto. Žiaden disk nie je tak rýchly ako RAM. 4 GB podľa mňa nestačia ani na browsovanie, za chvíľu sú plne obsadené a prichádza na rad swap. Nie to ešte si spustiť navyše nejaký pamäťovo náročnejší program (stačí iPhoto). Upgrade na 16 GB by bolo to prvé, čo by som urobil ja. Mac mini mi po upgrade RAM VIDITEĽNE ožil. Na žiadnom z Macov nemám menej ako 8 GB a aj to sa mi zdá občas málo.

    #395553
    Lemon84
    Účastník (Participant)

    @ervin11: takze si 4GB povysil na 16GB a videl si hned zvysenie rychlosti aj ked si mal 5400ot hdd? Lebo ak si dal aj hned ssd, tak mozno to viac vplyva na sviznost. Ja som skusal pozapinat viac programov a pracoval v nich ( vlc, iphoto, safari, itunes, stahovanie suborov) a stale som mal swap 0. Moj ipad ma air ma iba 1 GB ram a na beznu pracu staci, aj ked sa to zle porovnava, kedze nema plnohodnotny multitasking. Jasne, ze 16 je viac ako 4, len pri mojej zakladnej cinnosti s mini, ci ma vobec vyznam ist na 8GB. Zas o nejake sekundove zrychlenie mi nejde.

    #395555
    dfx
    Účastník (Participant)

    Cistit RAM vobec netreba. OS X to robi sam a lepsie ako ktokolvek iny. Ak si chces sam trochu riadit obsadenost RAM, tak program, ktory chces zatvorit a zaroven v blizkej buducnosti vyuzivat, zatvor cez ten cerveny krizik vlavo hore. Ak ho coskoro nebudes chciet vyuzivat, tak ho zatvor cez command+q. Rozdiel je v tom, ze pri zatvoreni cez ten cerveny krizik ostane program v Active memmory. Ak ho zatvoris cez command+q, tak sa presunie do Inactive memmory. Z Inactive memmory sa skor vyrazuje pamet, ak je potrebna na nieco nove.

    Este som pozeral na ten obrazok, tak akurat sa tam zacina komprimovat RAM, takze je to akurat stav, ked je vsetko obsadene, ale system dalsiu RAM zatial nepotrebuje. Neznamena to, ze pridanie RAM ti nieco okamzite urychli, ale ze ak mac zacnes vyuzivat intenzivnejsie, tak to prospeje najprv tomu, ze nebude musiet procesor komprimovat RAM a neskor nebude musiet swapovat.

    Ale urcite pri momentalnom vyuzivani ti viac pomoze ssd disk ako viac RAM.

    #395606
    babo
    Účastník (Participant)

    aj ked zavries aplikaciu cez cerveny krizik sa pamat nakoneic uvolni ked ju treba, ale zas moze niekto pre pokoj v dusi aplikaciu ukoncit Force

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 24 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.