Starý Apple eMac G4/1.25 – výmena disku

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Starý Apple eMac G4/1.25 – výmena disku

Zobrazuje sa 1 príspevok (z celkového počtu 1)
  • Autor
    Marekmate
    Účastník (Participant)

Ahoj . Ja len pre istotu na začiatok napíšem, že sa jedná o tento model:
    https://everymac.com/systems/apple/emac/specs/emac_1.25.html

Nie som eplák ale po bratovi tu ostal náš starý emac, ktorý som zapol cca po 15tich rokoch. Systém sa načítaval veľmi dlho ( os x leopard 10.5…) a keď sa načítala plocha , cca po 15 min., tak každé kliknutie na nejakú ikonu a otvorenie, trvalo proste aj 5 až 10 min. Disk som vytiahol ( seagate barracuda 7200rpm 200GB) a miesto neho som tam dal WD 500 GB 5400rpm, s tým, že tam skúsim nainštalovať nový OS. Ten pôvodný disk som aj skúsil pripojiť na pc pomocou redukcie IDE na SATA ale disk len konštantne preklikával a nevidel som ho ani v diskmngmt. Začal som teda zisťovať všade možne ako vôbec nainštalovať a kde stiahnuť nový OS X. Na ytube som našiel spôsoby ako vytvoriť bootovateľné USB presne na tieto PowerPC G4- cez diskpart som konvertoval USB na GPT a vytvoril primarnu particiu . Stiahol daný OS X Leopard ( neskôr aj Tiger), ktorý tam bol pôvodne, ratail- dmg- a cez mactransfer vytvoril boot USB. Cez open firmware som v emac-u zadal presne cestu k nemu, bolo ho tam pekne vidieť, či som ho dal do USB1,2 alebo 3, tak sa cesta menila, takže ho detekoval, ale pri poslednom príkaze dir ud:\ aby načítal obsah USB mi vypisuje dokola – can´t open the DIR device. Použil som starší USB 2.0 a aj novší usb3. Je tu veľa premenných s ktorými pracujem ( musí byť OS pre PowerPC a nie Intel, neviem sa presne dočítať, či je vôbec možné ho bootovať z USB, všade sa tvrdí niečo iné, či vážne treba použiť firewire a príslušný ext. disk na to, ktorý nemám, či je chybná DVD, či nie je len nejaký špecifický OS, ktorý tam bude fungovať, či tá backup baterka, ktorá uchováva dátum, čas a podobne, nie je už out-vypisovalo mi to dátum 1904, keď mi to tak pomaly načítavalo z pôvodného disku…ináč baterka je 3.6V/2AA, taká polovičná oproti normálnej) a sakra to vyčerpáva :) Na zahraničných fórach ľudia tvrdia, že tieto modely mali zakázaný boot z USB, čo však vyvracajú ľudia na youtube, ktorým to funguje. Je často spomínaný výraz BAD MASCHINE , kde to že vraj takto robilo problémy. Potom, že záleží na USB, že treba skúšať rôzne a hlavne staré USB.S USB som to teda vzdal a skúsil to cez cd/dvd combo mechaniku. Vypálil som ISO na DVD ako aj alternatívu na 4x CD pomocou cdburnerXP. Vždy mi to pri boote po minúte načítavania mechanika vypľuje. Čítal som aj to, že nech iso napaľujem pri najnižšej rýchlosti, dával som 1x, 2x a aj to, že radšej mám použiť CD-R alebo DVD -R. Nič nepomohlo. Ako úprimne, počiatočný impulz, že som sa tým začal zaoberať bol ten, že ho niekomu posuniem, lebo tu len zavadzal. Ale ako sa tu s ním trápim už vyše týždňa a načítal stovky článkov, tak ma dosť zaujal a chcel by som ho sfunkčniť. Ďakujem dopredu za každý komentár.

Zobrazuje sa 1 príspevok (z celkového počtu 1)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.