Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: software › ramdisk
- This topic has 9 odpovedí, 6 hlasov, and was last updated pred 15 years, 5 months by Aleks.
-
AutorPríspevky
-
6. júla 2009 o 19:07 #63421monicqaÚčastník (Participant)
pouzivate niekto ramdisk?
pomaha vam to?8. júla 2009 o 0:40 #166105raulModerátornie
anoteda nepouzivam, ale pomaha mi, ze ho nepouzivam, aspon mam menej starosti :D
nebodaj to chces pouzivat s macom? Ja som to naposledy videl na viste:D8. júla 2009 o 7:18 #166113zlatkoapetkaÚčastník (Participant)preco to nepouzivat na macu?
8. júla 2009 o 8:47 #166120raulModerátorja netvrdim, ze to nepouzivat na macu… Len to pre mna akosi straca zmysel… Zalezi aku mas ram, a rychlost disku… Podla mna je to zanedbatelne a vobec by som sa s tym nebabral…
8. júla 2009 o 9:04 #166122monicqaÚčastník (Participant)nebolo to babranie, aj so stiahnutim mi to zabralo asi minutu casu, treba tam nastavit jedine kolko ramky priradit disku .
disk mam obycajny white macbookovy a pamat 4GB8. júla 2009 o 9:20 #166125ervin11Účastník (Participant)Dnes je tato technologia uplne zbytocna. Mala vyznam v dobach DOS-u (640kB must be enough… :) ) a pomalych diskov, ale dnes je to len dalsi znecistovac systemu. Myslim, ze system dokaze tu RAMku vyuzit daleko efektivnejsie.
8. júla 2009 o 14:19 #166145igIphoneÚčastník (Participant)Ale rychlost zapisu/citania z RAMky a HDD je neporovnatelna. Ak nejaka aplikacia casto vytvara temp subory a vo velkych mnozstvach na HDD, presmerovanie tohoto uloziska na ramdisk by podla mna malo priniest zosviznenie systemu aj na dnesnych strojoch. Otazkou je len ako tie aplikacie prinutit ukladat do RAMdisku a nie na HDD (okrem Safari – to urobi ten samotny programcek).
8. júla 2009 o 23:01 #166192raulModerátorsuhlas s ervinom :D
12. júla 2009 o 0:23 #166469ervin11Účastník (Participant)iglphone: uvazujes nespravne. Pokial aplikacia vytvara vela temporary suborov, je na to dovod.
1. Ma malo RAM-ky. Z toho vyplyva, ze ked jej zoberies RAM na ramdisk, bude ich vytvarat este viac.
2. Je to vlastnost aplikacie. V tom pripade ale k nim pristupuje casto a tym padom ich bude mat nakesovane v pamati.Musis si uvedomit, naco mal sluzit ramdisk. Obvykle sa nan nakopirovali systemove programy, ktore sa casto pouzivali (v pripade DOS-u napr. Norton Commander, command.com a pod.). V tomto pripade bolo zrychlenie systemu citelne. Pri „rozumnych“ OS to ale nema vyznam, pretoze pokial raz spustim nejaky program – napr. TextEdit, tak ten uz zostava v pamati a nemusi sa znova nacitavat z disku. Preto pokial by si vytvoril ramdisk, odoberies systemu pamat a aplikacie musi odswapovat na disk. Vysledkom bude daleko castejsie pristupovanie na disk ako predtym. Ako som hovoril, nema to vyznam, ba skor naopak, mozes znizit vykon systemu.
12. júla 2009 o 2:18 #166474AleksModerátorMyslím si, že keď funkciu RamDisku v roku 2001 z Mac OS-u odobrali, vedeli čo robia. Čisto teoreticky by sa dalo súhlasiť s iglphonom, no opäť, praktické využitie som ešte nikdy nenašiel. Ak sa smiem spýtať, s akým programom to používaš? Otázne je aj zrýchlenie – priepustnosť terajších ramiek DDR2/DDR3 môže byť až do 10 gigabajtov za sekundu, no keď som skúšal z RamDisku otvárať veľký dokument, otvoril sa rovnako rýchlo ako z pevného disku. Je mi jasné, že za tým mohlo stáť CPU, ktoré už viac nestíhalo, no práve o to ide – praktické využitie. Taktiež podstata RAMky, ktorá spočíva v tom, že drží informácie len keď je napájaná znemožňuje použiť túto funkciu na bootovanie (aj keď to by sme museli mať aspoň 8-16 GB) alebo na permanentné ukladanie často pristupovaných súborov. Jednoducho, má to príliš veľa nevýhod a zanedbateľne málo výhod. Oveľa viac by pomohlo malé (~32 GB) SSD, ktoré by sa nachádzalo v počítačoch povedľa veľkého HDD a slúžilo by práve na operačný systém, aplikácie a nastavenia (toto som nevymyslel ja ale niektoré veľké firmy už dávno, neviem či je to už uvádzané do praxe). Jednoducho, RamDisk je, popri „bezpečnom“ odinštalovavávaní aplikácii a každodennom používaní OnyXu len ďaľší zo spôsobov ako si zbytočne komplikovať život, ktorí vymýšľajú switcheri lebo po prechode na OS X už môžu využiť čas na počítači príjemným spôsobom a nejako sa im to nezdá.
A iglphone: odpoveď na tvoju otázku je Terminál a príkaz symlink, ktorý presmeruje jednu zložku do druhej (urobí zástupcu):
$ mkdir /Volumes/ramdisk/temp
$ rm -r ~/Library/danáaplikácia/temp
$ ln -s /Volumes/ramdisk/temp/ ~/Library/danáaplikácia/temp
Možno sa to dá spraviť aj priamo cez OSX-kovský alias, nie som si celkom istý. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.