po 10 rokoch Windowsu prechod na mac PRO, rady od skusenych

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software po 10 rokoch Windowsu prechod na mac PRO, rady od skusenych

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 20 )
  • Autor
    morph
    Účastník (Participant)

Zdravim
    10 rokov som pouzival Windows. Pred mesiacom som spravil radikalnu zmenu a kupil som macbook PRO. Prvych par dni bolo tazkych no nejak som sa usadil a teraz uz plnohodnotne vyuzivam OSX na fajnom mac PRO. Pocas uzivania som ale narazil na niekolko problemov ktore mi vazne zneprijemnuju zivot a privadzaju ma k zaveru ze OSX nie je zasa az taka dokonalost, najma ked (ako uvediem nizsie) nektore veci su v XP vyriesene lepsie…

1. Zmena MAC adresy.
    Macbook PRO nebol lacny…kupil som si ho, prisiel na intrak…internatna siet riesena na MAC adresach. Normalne ziadny problem. na XP len zmenim jedno cisielko a mam prekrytu mac adresu a vsetko v poradku… OS X?…v ziadnom pripade…skusal som vsetko, no ked som sa dozvedel ze vo verzii 10.5.5 (ktoru mam ja) sa neda zmenit MAC ma skoro jeblo. Cakal ma teda komplikovany procez v zmenach nastaveni internatnej siete a rovnako aj u mna doma, len kvoli tomu ze mam OSX, a OSX to jednodcho nevie….V minulych verziach to zevraj slo, teraz ale museli nahradit ifconfig nejakou vlastnou binarkou a uz je to v keli…AK vie nekdo ako MAC zmenit, budem vdacny za radu

2.Nemoznost vytvorit Globalne skratky.
    Co dodat…proste to nejde… Vo windowse ziadny problem…po startupe alt+P a photoshop uz bezi…V tomto OS X ale furt musim riesit daco s mysou jak chuj, lebo to tak proste nejde. Jedine co ma potesilo bolo, ked som sa zoznamil s carom Sportlightu, takze to ciastocne nahradzuje tento problem, no globalne klavesove skratky mi proste chybaju

3.nemoznost vypnut defaultnu akceleraciu
    som PC user ktory sa snazi minimalizovat pouzivanie mysi, lebo je to na nic a jedine co to robi je ze to akurat spomaluje uzivatela. Vsetko sa da riesit klavesovymi skratkami, a je to (ak ich clovek vie) neporovnatelne rychlejsie ako klikat na ikonky ja male decko. No situaciam kedy mysku potrebujeme sa proste nevyhneme. A preto ma sere, ze ta myska tu funguje ako funguje. Defaultne zapnuta akceleracia, ktora ma velmi zere, a neda sa standartne vypnut. Samozrejme som skusal programy ktore simuluju klasicky pohyb mysky ako napr v XP, no nefunguju velmi dobre. AK niekto vie ako sprovoznit take ovladanie mysi ako je vo WIn XP budem velmi rad

4. Absencia kvalitneho file managera.
    teraz sa mozno stretnem s nepochopenim ale stojim si za svojim, lebo som mal moznost skusat aj to aj to…
    Finder oproti Total Commanderu je ako skoda 120 a aston martin. Jednoducho kazdy normalny clovek by mal pochopit ze dvojpanelovy file manager s moznostou vytvarania zaloziek je najrychlejsi mozny sposob spravovania dat.(samozrejme s pouzivanim klavesnice a nie mysky). na OS X som skusal rozne napodobeniny, napr disk order, muCommander atd…najlepsie sa mi javil muCommader, ktory je ale nestabilny, nefunguje multikopirovanie suborov na pozadi, velmi pomale kopirovanie atd…neni to teda nic moc ale lepsie ako s drotom do oka. Nemoze teda uplne nhradit Finder, co ma neskutocne hneva. Uvediem priklad…Na intrakovej sieti som casto browsoval…
    vo WIN XP ziadny problem…otvorim Total Comm, napisem cd//“nazov_pc“ a uz som na cudzom pc…pohybujem sa rychlo klavesnicou…co sa mi paci hned po stlaceni F5 kopcim na druhy panel…samozrejme na pozadi..vsetko je rychle a jednoduche…ked pozeram viacero stanic, vytvorim si zalozky, pohybujem sa klavesovymi skratkami, bez jedineho kliknutia mysou…
    v OS X trocha komplikovanejsie. Najskor otvorit Finder, namountovat cez SMB dajake PC. potom sa pohybujem v muCommandery, kde vsak nemozem kopct lebo je to pomale, a moze byt aktivny len jeden proces na pozadi v ramci muCommanderu, takze aj tak musim otvorit ten Finder a hrat sa v nom. Co novy namountovany PC, to nove okno, postupne vznika chaos, lebo sa neda jednoducho pohybovat klavesovymi skratkami v ramci okien a v nektorych pripadoch nutnost pouzit mysku ma strasne hneva…
    Myslim ze kto dakedy s total commanderom robil, mi da urcite za pravdu
    tu by ma teda zaujimalo ako jednoducho, rychlo, bez pouzitia mysi prehladavate siet, pripajate sa na desiatky PC, stahujete data atd?

zatial tolko…urcite casom daco pribudne

renad
    Účastník (Participant)

problém 1 máš vyriešený tu:
    http://forum.mujmac.cz/read.php?117,2531849,2534295,quote=1
    http://forum.www.macblog.sk/discussion/791/zmena-sieovej-mac-adresy-na-macu/#Item_4
    atď…

bod 2 (ja osobne neriešim) ale tu máš nejaké tipy:
    http://forum.www.macblog.sk/discussion/5049/
    http://forum.mujmac.cz/read.php?122,2024875
    atď …

bod 3
    jabĺčko vľavo hore a potom – system preferences / keyboard & mouse – a nastaviť …

bod 4
    neodpoviem ti, lebo som na tom opačne – neznášam klávesnicu (čo sa dá, urobím myšou)
    ale tu máš na začiatok pár klávesových skratiek:
    http://forum.mujmac.cz/read.php?122,2024875
    prípadne si pridávaj alebo modifikuj vlastné skratky:
    System preferences / Keyboard & mouse / Keyboard Shortcuts

no a vetu:
    „Finder oproti Total Commanderu je ako skoda 120 a aston martin“
    ti treba opraviť na:
    „Total Commander oproti Finderu je ako skoda 120 a aston martin“
    – máš to tam prehodené :) – to pochopíš ale neskôr, keď objavíš viac ako 5% možností OSX

edit: zabudol som – vitaj vo svete Apple
    – a ešte jedna rada – na tomto fóre určite nájdeš, keď teda budeš hľadať, všetky odpovede, čo na začiatku trápilo aj switcherov pred tebou – takže hľadaj – máš to rýchlejšie ako odpoveď.

titinius
    Účastník (Participant)

skus Cyber Duck ako FTP klienta na browsovanie po intrakovej sieti,,,
    a nechapem naco mas menit MAC koli sieti ?…
    ja som tiez na intraku, tiez to mame na principe MAC adresy a proste kazdy semester spravcovy odovzdas papierik, kde mu „darujes“ 500,- napises tam MAC adresu zariadenia (umna USB ethernet) a ficis…
    a doma Ti je naco MAC adresa,,,? teda nehovorim ze je to blbost, len ma to proste zauima, naco to vyuzivas,,,

skratky – http://support.apple.com/kb/HT1343
    neake apps na zaciatok – http://osx.iusethis.com/top?page=1

eraserv6
    Účastník (Participant)

Ja som zo zvedavosti skusil MAC zmenit vsetkymi horeuvedenymi moznostami(nieze by som to potreboval) ale nepodarilo sa mi to ani pri jednom sposobe…

ivan.m
    Účastník (Participant)

ked mas tak rad klavesnicu tak si nainstaluj Quicksilver, ma to tolko moznoti a pluginov ze to bude studovat rok.
    A daju sa tam nastavovat aj globalne klavesove skratky (Triggers).

A namiesto total commandera skus vyskusat PathFinder (plateny).

gs_peter
    Účastník (Participant)

tak mna by zaujimalo, preco ludia po 10 rokoch prechadzaju na iny OS…

a odporucam nehladat v Mac OS X logiku Win, proste tam nie je, skus sa vzit do skutocnosti, ze veci funguju tym najjednoduchsim sposobom aky je

a taktiez nespravaj sa Mac OS X ako k Win, je to iny OS

proste pochop, ze veci sa daju riesit aj inak – jednoducho

pepa007
    Účastník (Participant)

Chápu lehkou zatrpklost, ale podle těch komentářů mi přijde, že většina z těch problémů pramení z toho, že jsi se s novým systémem ještě nesžil a nepoznal všechny jeho možnosti, dostupný aplikace, apod. Přecejen 10 let vs. 1 měsíc je zásadní rozdíl.

ad File manager – člověk kterej dělá 1 měsíc ve Windows taky nemá tušení o Total Commanderu. Jinak to tvoje srovnání je trošku nefér, srovnáváš soft, kterej je zdarma implicitní součástí systému proti specializované placené aplikaci. Srovnej Finder s deafaultním Win file managerem a seš někde úplně jinde. Z placenejch aplikací zkus ještě ForkLift (http://www.binarynights.com/). Mimochodem, ve Win jsem si život bez Total Commanderu nedokázal představit, v MacOSu žiju úplně pohodlně s Finderem.

ad změna/stínování Mac adresy – tohle je extrémně specifickej požadavek. Nikdy v životě jsem neslyšel že by šla Mac adresa změnit a že by to někdo potřeboval udělat. Ostatně jde to proti smyslu Mac adresy, kterým je mít unikátní identifikátor síťovýho zařízení, takže její změna je něco jako přebouchání sériovýho čísla na motoru auta… Jediný využití Mac spoofingu je asi hacking a to se moc v Mac komunitě nenosí, pokud vím.

trojku nechápu a na dvojku zkus ten Quicksilver jak už tady někdo psal, anebo se sžij se Spotlight – funguje rozhodně líp než ta parodie na něj ve Vista ;-)

Mirecek.sk
    Účastník (Participant)

Ako nahradu total commanderu skus vyskusat Disk Order!!!

mrzo
    Účastník (Participant)

Skutocne sa mi zda ako to cele opisujes, ze si sam komplikujes prechod na Mac tym, ze sa z neho snazis spravit Windows. Na Mac OS proste niektore veci funguju inak a je potrebne to prijat a nie sa stale obzerat, ze vo Windows to fungovalo takto… Inak suhlasim stym ze Mac OS je zamerany na pouzivanie mysou ale 99% veci sa da spravit aj na klavesnici. To 1% bohuzial… Takze to, ze musis stale siahat po myske je skor tym, ze este nevies ako to riesit klavesnicou (napriklad pohybovat medzi oknami sa da velmi jednoducho ci uz cez Expose alebo priamo Cmd+` ) a nie systemom.

Macker2
    Účastník (Participant)

Morph file manager je napriklad:

4) Disk Order, muCommander (uplne taky isty ako total commander + FTP aj SFTP klient) kedysi davno som tak isto prechazdal z win na osx a tiez som bol zvyknuty na niaky commander ale zvykol som si na finder a uz muCommadner vyuzivam fakt iba ako FTP.

stranger
    Účastník (Participant)

To sa uz v MAC OS X tiez neda naklonovat MAC adresa?

gs_peter
    Účastník (Participant)

vie mi prosim niekto vysvetlit, naco je dobre menit MAC adresu???

osobne som to nikdy nepouzival a ani nerozumiem, preco by som mal riesit nejaku MAC adresu, ked ju ma kazde sietove zariadenie jedinecnu kombinaciu znakov…

IP adresu rozumiem, ale toto naozaj nie, za celu moju existenciu som to nepotreboval…

ale asi to je nova uchylka, napr. moj kamos si kazdy tyzden meni 14 miestne heslo na WiFi, aby mu to nikto neprelomil a naviac tam ma 128 bit sifrovanie, akoze naozaj nerozumiem…

psychodiagnostic
    Účastník (Participant)

no ja som bol tiez dost dlho PC teda (Win User) ale velmo rychlo som pochopil ze v Mac-u to funguje proste inak….ked si nato nezvyknes kludne predaj tu tvoju masinku, a kup si PC with Win a mas zase pokoj…

wreciak
    Účastník (Participant)

Mno, ta zmena MAC adresy je pruser.
    A dovody?
    – Mac OS X je Unixovy system, derivat BSD, drziaci sa Posix standardov. Ifconfig tuto funcku ponuka by default. Tkaze ide o prznenie unixoveho jadra systemu
    – Ak mas providera, ktori ti viaze IP adresu na MAC adresu, a ty si kupis novy pocitac, tak je len prakticke prote zmenit MAC adresu a fungujes HNED. Cakat bez zaplatenej luzby na niekoho kym sa rozhybe je neprijemne.
    Takisto ak mas viacej zariadeni doma, a nemas router s NAT, a raz za cas chces pouzivat internet na tom druhom (napr na stiahnutie zaplat :) predsa nebudes bombardovat providera kazdu hodinu s inym requestom
    – ad hacking – nikto sa proste rad vrta v bezpecnosti systemov, siete, je to jeho konicek, alebo v mojom pripade dokonca pracovna napln. Od unixu by som tuto moznost ocakaval – nie je na Apple aby strazil ci pouzivam moj vlastny stroj na legalne alebo nelegalne veci – takato kontrola je domenov uplne inej firmy, ze ano.

Takze absencia funkcie v Leopardovi je BUG, uz iba z toho pohladu ze ked si das zobrazit man ifconfig manualovu stranku, tak tam je normalne zdokumentovana. Takze apple predava system s tym, ze funkcia je oficialne podporovana, ale nieje funkcna. CO koho do toho, naco chcem oficialnu funkciu systemu pouzit?

Dominik Balogh
    Účastník (Participant)

Niekomu údajne funguje zmena MAC adresy takto:

Spoofing Leopard’s MAC address

http://www.macosxhints.com/article.php?story=20080119114003330

V každom prípade je to chyba, ktorú je nutné opraviť. O to viac, pokiaľ existuje aj v Mac OS X Server.

stranger
    Účastník (Participant)

No ono klonovat MAC nejde uz ani v Linuxe….

sudo ifconfig en0 lladdr 00:00:00:00:00:00

fungovalo aj v Leoparde, v poslednej aktualizovanej verzii to uz nefunguje.

iPhone sa mi naklonovat tymto prikazom da, pouzivam ho uz od prvej verzie iphonu, aj v druhej funguje…

lego
    Účastník (Participant)

ja som pred casom potreboval zmenit mac adresu koli wreciakom popisovanym dovodom a neslo to ani na cisto nainstalovanom leopardovy ani na 10.5.5 na dalsom stroji takze asi to je problem leoparda ako takeho nielen poslednej aktualizacie

Vojtin
    Účastník (Participant)

zmena MAC se provadi hlavne z duvodu kradeni pripojeni internetu z cizich wifi, tezko se pak identifikuje stroj kterej byl pripojen, router a ostatni pristroje se daji konfigurovat, netreba konfigurovat ntb. MAC adresa je neco jako VIN cislo u aut.

stranger
    Účastník (Participant)

Ja potrebujem klonovanie z ineho dovodu. Mame stovky lokalnych wifi sieti na ktorych su povolene dve servisne mac adresy. Po rokoch som opat zacal pouzivat XP.

rony
    Účastník (Participant)

ak chces nutne klonovat, kup si router, ktory to vie, spravcovi daj jeho MAC adresu a pripajaj si k routeru co len chces

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 20 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.