Macbook Pro vs Macbook air

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Macbook Pro vs Macbook air

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 38 )
  • Autor
    Seepeed
    Účastník (Participant)

Dobrý deň, som dlhoročný užívateľ Win, ale mám pocit, že je čas na zmenu, nejak mi win lezú von krkom. Takže vo svete OS X som nováčik. Ale prišiel aj na mňa problém, ktorý tu už bol určite riešený. Chcel by som si zakúpiť Macbook, nad iMacom neuvažujem z dôvodu málo miesta v byte, ale neviem sa rozhodnúť ktorý model. Rozhodujem sa iba v 13 palcových modeloch. Rozmýšľam nad Macbook Pro Retina, keďže jeho cena išla teraz dole, ale neviem ako je to s tou retinou, či to tá vstavaná grafika Intelácka v pohode utiahne a či je to až tak dobrá vec tá retina. Ďalej sa trošku zamýšľam nad nativnym rozlíšením čo je 1280 na 800 čo je menej ako pri air a či je to až taký deficit to nižšie rozlíšenie, či to človek pozná oproti tomu väčšiemu rozlíšeniu. Čo oželiet skor Retinu alebo rozlíšenie? Ďalej by ma zaujímalo či macbook pro Retina má o moc lepší procesor ako air, niekde som čítal, že ten výkon je takmer rovnaký.
    Druhý model nad ktorým sa zamýšľam je macbook air. Tretí model nad ktorým sa zamýšľam je macbook pro bez retiny s tým, že by som vymenil rotačný disk za ssd disk. Čo sa týka optickej mechaniky tu využívam, ale nemusí byť zabudovaná priamo v stroji, môže byť aj externá, t.j. nezáleží mi kde je, ale používam ju, ale nie je to kritérium rozhodovania či je externá alebo zabudovaná. Moje požiadavky by boli 8GB Ram, 256 ssd disk, 13 palcov, na optickej mechanike mi moc nezáleží či je externá alebo zabudovaná, ohladom procesoru si dám poradiť, stroj bude doma aj si ho občas zoberiem do terénu, čo sa týka designu páči sa mi aj pro aj air, skôr mi ide o funkčnosť. Moja práca na notebooku bude spočívať – internet, mail, film v HD – pozeranie, mp3, office, prezeranie foto, niekedy malá úprava foto, niekedy možno nejaké grabovanie filmu, poker, možno niekedy nejaká malá hra, len tak pre odreagovanie, niekedy možno Fifa a nhl. Ešte by som sa chcel spýtať, že v prípade pripojenie ext. opt. mechaniky samsung, ktorá bude blu ray, viem urobiť na macu image filmu?
    Ďakujem za každú radu a dúfam, že si vyberiem nejaký macbook.

mynick
    Účastník (Participant)

k retine, myslis ze by apple dal do do vnutra grafiku kt. by to rozlisenie neutiahla? Je tam momentalne nejaky ten bug, ale to by mala naj aktualizacia opravit. Keby aj nahodou si potreboval, mozes si rozlisenie obrazovky zmenit…

Neviem co vsetko si si nastudoval, tu ich mas po kope, mozno ti to pomoze v rozhodovani:

http://www.apple.com/cz/why-mac/compare/notebooks.html

iMartin
    Účastník (Participant)

Takže 3 modely ti zúžim na 2: MacBook Air vs. MacBook Pro Retina. Staré MacBooky Pro sú, hrubé, ťažké, pomalé (musíš meniť za SSD), ako posledné Macy majú mechaniku a osobne si myslím, že toto je posledná ich generácia.

MacBook Pro Retina:
    To rozlíšenie je síce natívne 1280×800, ale ak máš možnosť sa ísť pozrieť k Apple Premium Resellerovi, tak to urob a skús si nastaviť vyššie. Hovorím ti radšej, aby si si to išiel pozrieť osobne, pretože, keď ti poviem, že ne-natívne rozlíšenie vyzerá rovnako dobre, asi mi neuveríš :)
    http://km.support.apple.com/library/APPLE/APPLECARE_ALLGEOS/HT5266/HT5266_2-retina-display_preferences_scaled-001-en.png

Výhody Retiny: displej (ak využiješ, čo podľa tvojho opisu nepredpokladám), HDMI, procesor, možnosť vyšších konfigurácií (za viac peňazí).

Výhody Airu: hmotnosť, hrúbka, cena?

Čo sa týka softvéru, je to rovnako – rovnaká grafická karta, rovnako veľa RAM (berieš 8 GB), takže aj hry pôjdu tak isto, aj systém bude rovnako svižný.

Naozaj tam nie je veľa rozdielov a závisí to od typu používania. Pro má výhody pre náročnejšćh používateľov (hlavne video, grafika, modelovanie), Air pre ostatných.

PS: Mám presne tebou spomínaný Air.

Seepeed
    Účastník (Participant)

Predpokladám, že máš Air s 8 GB Ram, neviem aký procesor, disk ssd 256. Na čo ho používaš? Si spokojný aj bez retiny?

7kubo
    Účastník (Participant)

suhlasim s iMartin a klasicke procko by som uplne vylucil.
    a za mna by som bral radsej aira
    ma lepsiu cenu a hmotnost
    argument ze na retine si rozlisenie mozem zmensit je podla mna dost ubohy bo potom to cele straca zmysel…
    prikladam sa k nazoru ze ta intelacka grafika pri takom rozliseni narocnejsie veci stihat nemusi

mynick
    Účastník (Participant)

@7kubo, 1080p je ubohe podla teba?

7kubo
    Účastník (Participant)

1080p je super rozlisenie ale na fullhd displayi, na retite je to uz trochu horsie pretoze piexly su nerovnomerne roztiahnute, moj nazor je, ze ak retinu tak aj s poriadnou grafikou(cize jedine 15″) pripadne chvilku pockat na novu generaciu

iMartin
    Účastník (Participant)

Áno, mám 8 GB RAM, 256 GB SSD, i5 1.8 GHz. Používam ho na vývoj iOS aplikácií a s tým súvisiace činnosti. Simultánne niekoľko projektov v Xcode + kompilácia buildov + iOS Simulátor + ďalšie nástroje + Pixelmator + hromadné úpravy obrázkov + klasika Safari, Mail, chat, iTunes. Áno to všetko naraz a spomalenie väčšinou cítiť nie je.
    Nakoľko má Air vyššie rozlíšenie, než je pri 13″ bežné, tak Retinu nepotrebujem. Na Retine by som aj tak nastavil 1440×900, takže by to bolo také isté.

@7kubo
    : Nerozumiem tomuto „piexly su nerovnomerne roztiahnute“. Nie som si istý, či si videl Retinu na väčšom ako natívnom rozlíšení. Pri 1440×900 je obraz rovnako jemný a kvalitný (ak nie kvalitnejší) ako na Airi, ktorý ho má natívne. Ako hovorím, treba to vidieť, pretože tento displej rúca všetky pravidlá up/down scalingu. S takou jemnosťou je jedno, či sa jedná o celočíslený násobok/deliteľ rozlíšenia, obraz je aj tak ostrý.

McJobs
    Účastník (Participant)

Nevýhody Retiny:

RAM napevno na doske (pri 8GB RAM to je v podstate jedno, 16GB využije mizive % ľudi, ale to je dnes + keď odide RAM (mala pravdepodobnost) meniš celu dosku (pri „starom“ MBP maš individualny pristup k RAM)

flash disk (ceny SSD každym rokom klesaju, budeš chcieť v budúcnosti vymeniť flash pamäť za väčšiu, počítaj s atypickým konektorom a vyššou cenou ako klasické SSD (do „stareho“ MBP daš klasicky 2.5″ SSD kontajner)

displej (ak by si ho nedajbože rozbil, meniš komplet Retina displej (diel za stovky eur), pri „starom“ MBP si to odnesie krycie sklo za par eur

baterka (pri 15″ modeli lepidlom prilepena, pri 13″ modeli 6 rozhadzanych člankov kade tade, inymi slovami ak už nebuseš kryty zarukou je tu komplikacia, pri „starom“ MBP baterka zakupiteľna a vymeniteľna mimo servisu)

dfx
    Účastník (Participant)

Seepeed: Ak ten macbook nebudes pouzivat s externym monitorom, tak odporucam kupit MBP s retinou. Ak budes mat externy monitor, a nebudes macbook velmi casto prenasat, tak odporucam mbp bez retiny. Ak ho budes velmi casto prenasat, a prioritou je nizka hmotnost, tak odporucam MBA. Ale to len vtedy, ak je naozaj tych necelych 300g nizsej hmotnosti mba v porovnani s mbp s retinou dolezitych.

jano68
    Účastník (Participant)

@mynick
    otázka Seepeeda na Intelácku grafiku k retine, nie je až tak odveci. Ide totiž o to, že pokiaľ pracuješ len s natívnymi aplikáciami pod OS 10.8.2 + nový iWork tak je to OK. Ak však začneš pracovať so staršími aplikáciami a internetom, kde stránky nie sú na rozlíšenie Retiny „písané“ začína mať HD4000 problém.. musí totiž dynamicky prepínať do iného rozlíšenia (je 5 stupňov presné číselné vyjadrenie neviem) a tu už podľa konfigurácie RAM a disku nastáva problém… nejedná sa o bug ale o to že grafika naozaj nestíha..
    Je to vecou ale konkrétnej konfigurácie RAM, procesor…
    Väčšie 15″ Retiny majú pre to dve grafiky onChip a „externú“ ..keď onboard nestíha pripája sa druhá.
    MBA by som tiež volil len ako alternatívu ak veľa cestuješ a potrebuješ ľahký stroj. Nedá sa meniť ani RAM ani HDD a tak isto nemá osadený plnohodnotný Thunderbolt port ale len „lite“ verziu pre monitor a adaptéry..

Nový MBP by som asi nekupoval ale poobzeral by som sa po staršom a prachy by som asi investoval do SSD a RAM.. alebo by som počkal ešte rok kým prejde Apple na vlastné ARM procesory :-) .. spotreba archaických i-čok ich k tomu určite donúti ..dnešných 35W vs 4-5W na ARM 4jdre je proste neporovnateľné. Ešte rok dva a iOS bude pomaly výkonnejší ako Mac OS X..
    Bude to zaujímavé a veľmi sa na RISCový Mac znova teším :-)

mynick
    Účastník (Participant)

@jano68, staci ked si precitas prvy prispevok tu: https://www.macblog.sk/forum/discussion/38334/trhanie-macbooku-retina/#Item_9 , to povazujem za bug.

jano68
    Účastník (Participant)

veď práve.. to nie je bug.. je to slabý HW a nie chyba v kóde..
    Myslím že to nepôjde opraviť cez upgrade 10.8.XX
    Jednoducho 15tky majú dve grafiky..

mynick
    Účastník (Participant)

Je to mozne, hadat a nebudem.., uvidime. A ja viem ze 15tky maju dve grafiky, jednu mam doma :)

Seepeed
    Účastník (Participant)

Zdravím Vás všetkých,
    ďakujem za rady a pripomienky, ale stále som akosi na pochybách čo je vlastne dobré kúpiť. Jeden napíše MBA druhý MBPr. :) iMartin sa mi zdá, že mi poradil dobre tým, že mi zúžil výber na dva modely. Neviem, ale zdá sa mi, že sa viac prikláňam k variante MBA s 8GB Ram a 256 GB SSD ako ku MBPr, pretože mám akosi z tej retiny obavu, keďže som tu na fórach čítal problém s retinou ohľadom vypalovania displayja. A to trhanie niektorých www stránok na retine ma tiež akosi znepokojuje, i keď musím priznať, že ten retina display je naozaj krásny a keď som sa zacielil na detaily ako sú ikony a tri väčšie hviezdičky na default – nom desktope u predajcu je vidno naozaj rozdiel medzi retinou a airom. Ale čo z toho, keď tá retina robí nejaké problémy s tou integrovanou kartou od intelu HD 4000. Tak teraz naozaj neviem, či ísť do retina alebo ju oželiet a ísť za bezproblémovým airom? Alebo ešte počkať na nové modely? Ktovie koľko budú stáť a v akých budú konfiguráciach?

palo s.
    Účastník (Participant)

Seepeed, z psychologickeho hladiska, ak ti mam poradit, asi radsej pockaj, lebo vidim, ze keby si kupil jedno alebo druhe, tak by si vzdy lutoval. Aj ked ja si myslim, ze tie problemy s retinou nie su az take ako to vyzera na tomto fore.

palo s.
    Účastník (Participant)

Alebo si kup bazarovy kus a kym nepride novy model, budes pouzivat ten. Tam je asi nejlepsi pomer cena/vykon Air 2011 so 4giga ram a 128 ssd. A aby bol este aspon chvilu v zaruke.

iMartin
    Účastník (Participant)

Ešte aj to, že MBPr13″ je vo svojej prvej generácii a preto je viac náchylný na problémy. Či už s tou grafikou alebo kompatibilitou aplikácii a stránok.

@palo
    s.: Ja si myslím pravý opak :) Nech kúpi čokoľvek, bude spokojný :D Rozdiel je tam zanedbateľný a vyššiu konfiguráciu zrejme dorovnávajú tie problémy (alebo „problémy“?).

miro r
    Účastník (Participant)

zmazané

blackvega
    Účastník (Participant)

Z vlastnej skusenosti by som specifikoval nasledovne:

MBpro – tazke, velmi slaba grafika

MBproRetina – tazke, vykon grafiky uzasny, nevyhoda cena

MBAir – maximalna spokojnost, vyborna cena, lahucky, kompaktny, garicky mi uplne postacuje.

Mac pouzivam uz asi 6 rokov a presiel som vela modelmi no na Airko nedam dopustit.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 38 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.