Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: hardware › Macbook pro 2009 problem s harddiskom
- Toto téma obsahuje 17 odpovedí, 4 hlasy, a bola naposledny upravená pred 7 years, 3 months od
drincok.
-
AutorPríspevky
-
8. novembra 2017 o 11:58 #518235
drincok
Účastník (Participant)Dobry den. Mam takyto problem. V Macbooku pro 2009 pouzivam ssd disk, chcem ho predat a chcela som tam dat harddisk. Najprv bol problem vobec na harddisk (skusali sme na 2ks) nainstalovat mac os (el capitan). Nakoniec sa to podarilo ked som harddisk pripojila ako externy disk cez usb a nainstalovala som nan mac os. Ked vyberiem ssd disk z povodneho miesta pod krytom a pripojim harddisk, zapnem, zazne zvucka a ostane biela obrazovka, nic sa nedeje. Pri starte ked drzim ALT tak ten harddisk vobec nenajde. Pri spusteni mac os cez ssd a pripojeni tohto harddisku ako externy tak ho normalne vidno v systeme. Neviete poradit kde je problem? Pripada mi to ako keby siel macbook len na ssd disku a nie na harddisku. Dakujem
EDIT: macbook je 100% funckny s SSD diskom, absolutne ziadny problem nieje, vsetko funguje ale chcem vymenit ssd disk za normalny 2.5” hdd a to je problem ze nejde aj ked je na nom nainstalovany El Capitan.
8. novembra 2017 o 13:13 #518236dfx
Účastník (Participant)V lepsom pripade je vadny kablik k disku, v horsom je vadny SATA radic disku. Treba skusit pripojit ten ssd disk na kablik k dvd mechanike, resp. d harddisku, ak je tam teraz pripojeny. Ak to pojde, da sa kupit ten vadny kablik na ebay asi za 20 eur.
8. novembra 2017 o 13:18 #518237m1401
Účastník (Participant)A este by som najskor vyskusal reset PRAM. Pri starte stlacit naraz a drzat klavesy CMD + OPTION(ALT) + P + R a po druhom zvuku pustit.
8. novembra 2017 o 13:36 #518238drincok
Účastník (Participant)Vdaka za rady. SSD disky tam boli pripojene dva a nebol s nimi ziadny problem, normalny 2.5” hdd nezoberie ani jeden. On je 100% funckny na tom ssd disku, nieje ziadny problem ani neseka, je dost rychly. Takze skusit vymenit ten kablik asi aby zobral aj harddisk. Dakujem
8. novembra 2017 o 14:18 #518239m1401
Účastník (Participant)Nie je ten hdd nespravne naformatovany? Nema viac particii? Resp. nebol pouzity spolu s SSD ako Fusion drive ? Este by som vyskusal sa pozriet nan cez terminal prikazom diskutil list,resp. ak predtym bol sucastou fusion drive tak diskutil cs list, ked je ten hdd pripojeny cez usb.
Particie ide najlepsie odstranit a vycistit hdd do tovarenskeho stavu tak, ze sa disk v externom usb pripoji na nejaky notebook resp. pc s windowsom a cez cez cmd spustit diskpart.
Ide to aj cez mac terminal :
Enter – diskutil umountDisk /dev/diskY with diskY: disk identifier of your internal drive (probably disk0) and
Enter – gpt destroy /dev/diskY with diskY: disk identifier of your internal drive (probably disk0)8. novembra 2017 o 14:21 #518240m1401
Účastník (Participant)Pokial na tom kabliku ide SSD, tak bude kabel v poriadku.
8. novembra 2017 o 14:46 #518241drincok
Účastník (Participant)Macbook je plne funckny s tym ssd diskom, ja ho normalne pouzivam. Chcem tam ale dat obycajny harddisk 2,5” a ten harddisk proste macbook nenajde, len ked spustim na ssd mac os a ho pripojim ako externy hdd cez usb. Ako externy hdd cez usb bol zformatovany a bol nan nainstalovany mac os el capitan, ale ked ho normalne vlozim do macbooku vobec ho nedetekuje. Neviem kde je problem.
Nema niekto na predaj ssd disk 120gb za dobru cenu? ;)8. novembra 2017 o 15:21 #518242m1401
Účastník (Participant)Pri vlozenom hdd (namiesto ssd) by som spustil macbook z externeho bootovatelneho usb kluca s instalackou mac os a tam by som sa cez terminal prikazom diskutil list pozrel , ci je disk vo vypise.
Navod na vytvorenie usb instalacky :
1, stiahnut El Capitan z App Storu – ulozi ho do aplikacii
2, naformatovat min 8GB USB kluc – ako Mac OS Extended (journaled) a premenovat ho na Untitled
3, potom Terminal a spustit : sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app
4, pockat pokial nedokonci vytvorenie instalacneho usb
5, spustit macbook z usb – pri starte stlacit a drzat Option (alt) a vybrat usb kluc
6, spustit terminal a prikaz diskutil list – ci je hdd vo vypiseak tam bude, treba ho vycistit :
diskutil umountDisk /dev/diskY – ode diskY: kde Y sa nahradi cislom disku , ktory je vo vypise diskutil list
a nasledne
gpt destroy /dev/diskY : kde Y sa nahradi cislom disku , ktory je vo vypise diskutil lista potom spustit instalacku z toho usb, ked sa zatvori terminal
8. novembra 2017 o 15:32 #518243drincok
Účastník (Participant)M1401: vcera som toto instalacne usb vytvorila, mam ho vytvorene takze o starost menej.
Tvoj 5 bod, ked drzim alt ten hdd sa tam vobec neukaze, len bootovacie usb.
Idem skusit bod 6.8. novembra 2017 o 15:34 #518244m1401
Účastník (Participant)presne tak, skusit bod 6 a posli vypis
8. novembra 2017 o 16:53 #518246drincok
Účastník (Participant)No urobila som to, nasiel ho tam ako disk0 ale vypisalo po zadani 1.prikazu failed. Ja uz na to nemam nervy ;)
To bude asi hardwerovy problem.
Foto mi nechce pridat ;(8. novembra 2017 o 17:38 #518247m1401
Účastník (Participant)To nie je urcite hw problem, treba ho len sformatovat. Len sa chcem opytat bod 6 si robila, ked si nastartovala macbook s instalacneho bootovacieho usb predpokladam, zjavi sa tam tabulka nainstalovat system, disk utility atd. a v hornej liste je terminal.
skus zadat len
gpt destroy /dev/disk0
potom
gpt create -f /dev/disk0a potom sformatovat cez prikaz
diskutil eraseDisk JHFS+ Macintosh\ HD /dev/disk0
8. novembra 2017 o 18:00 #518248m1401
Účastník (Participant)Ak ho vidiet v diskutil list, tak by mozno stacilo len spustit prikaz :
diskutil eraseDisk JHFS+ Macintosh\ HD /dev/disk0
8. novembra 2017 o 18:10 #518249drincok
Účastník (Participant)M1401: ten disk som formatovala rano ked bol pripojeny ako externy hdd a som ho sformatovala na ten journaled… a potom som nainstalovala nan El Capitan.
Teraz mam v notebooku ssd disk, dnes uz sa tomu nejdem venovat ale mozem este zajtra skusit znova urobit bod 6 a cez terminal zadat tie prikazy. Velmi pekne ti dakujem za ochotu a za pomoc.
P.s. Ak ma niekto na predaj ssd disk aj nizsej kapacity pls spravu.8. novembra 2017 o 18:17 #518250m1401
Účastník (Participant)ok. ten erase disk treba ale robit ked je hdd vlozeny interne v macbooku a macbook nastartovat cez option a spustit bootable instalacne usb a v nom pouzit terminal.
8. novembra 2017 o 19:10 #518252drincok
Účastník (Participant)Ano presne tak ako vravis som to robila a pouzila terminal ;)
9. novembra 2017 o 9:09 #518265joer
Účastník (Participant)Skus ešte ten disk dat do PC s Windows a tam ho naformatovat na bežny PC format a potom ho strčit do Maca a tam ho preformatiť na Journalet- Niekedy to pomaha.
16. novembra 2017 o 21:10 #518520drincok
Účastník (Participant)Zdravim, problem vyrieseny, na chybe boli obidva harddisky, su chybne, po kupe noveho harddisku vsetko funguje v poriadku.
Dakujem vsetkym za rady. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.