Domov › Diskusné Fóra › Pomoc: hardware › MacBook Pro 13,3” – kúpa
- This topic has 23 odpovedí, 12 hlasov, and was last updated pred 15 years, 5 months by Maco.
-
AutorPríspevky
-
4. júla 2009 o 19:50 #63394RÚčastník (Participant)
Dobrý deň,
Som dlhoročný užívateľ systému Windows, už ale dlhší čas mi nevyhovuje, preto vážne uvažujem nad kúpou základného modelu MacBook Pro 13,3” Pro, rozmýšľam nad kúpu z tejto predajne: http://www.tracocomputers.sk/1244898368/novy-macbook-pro-13-226-ghz/
Dôvod je ten že ako jediný ponúkajú v “Rozšírenia” aj českú lokalizáciu, a to by bola moja prvá otázka.
1. Má niekto z vás skúsenosti priamo s týmto obchodom a priamo aj s touto lokalizáciou? Ak áno, je to obyčajná lokalizácia dodávaná na CD/DVD médiu a preloží to kompletne celý Mac OS X?Ako som už spomínal som používateľom Win, a určite je každému známe že vírusy a trójske kone sú bežná vec pokiaľ sa to softwarovo nezabezpečí. Z toho vyplýva moja ďalšia otázka.
2. Viem že Mac OS X oveľa bezpečnejší, ale je taký bezpečný že si môžem dovoliť neinštalovať žiadny firewall a žiadny antivírusový systém? Ak by som si mal niečo nainštalovať, vedeli by ste mi poradiť, najlepšie niečo čo je bezplatné.
3. Rád by som sa spýtal tiež, ako je na tom tento MBP celkovo s teplotou a výdržou na batérie? Pretože vec ktorá mi vadí na PC je tiež hluk ventilátora/ov, je to na MBP oveľa lepšie zvládnuté? A takisto teplota, ako približne sa pohybujú teploty CPU, HDD, a čo je normálne a čo nie? Čo sa týka batérie, kde si som tu čítal že je lepšie tieto nové typy batérii nabiť, používať, a potom znova nabiť, teda nie mať neustále napájanie zo siete. Je to pravda, a je teda lepšie viac využívať batériu?
4. Tiež ma zaújma ako je to so servisom a poruchovosťou, tiež som sa dočítal že boli problémy so slúchadlovými výstupmi, a tiež s displeymi, je toto častý jav, alebo len veľmi ojedinelý? Ako je to vlastne so servisom, býva problém vyreklamovať chybný kus?
To je zatiaľ asi všetko, ak by ma niečo napadlo napíšem. Vopred ďakujem za každú radu a poznatok ktorý ma posunie ďalej ku kúpe :)
4. júla 2009 o 20:13 #165728paradoxÚčastník (Participant).
4. júla 2009 o 20:25 #165732RÚčastník (Participant)Ďakujem paradox,
1. Uvažujem nad všetkými alternatívami, som si ale takmer istý že si nechám anglické rozhranie.
2. Ďakujem, toto som veľmi potreboval vedieť, pretože ma už veľmi unavuje neustála kontrola či mi antivirák zachytí ten a ten vírus, či mi nepoškodí dáta atď. Viem že firewall je už zabudovaný, pýtam sa naň len preto či je naozaj skutočne spoľahlivý a či nemá s ním nikto problémy, pretože viem že si určite v Apple dajú záležať.
3. Tu batériu som myslel tak že či jej to výrazne neškodí, čo nepredpokladám, ale chcel som to mať potvrdené od ľudí ktorý už s týmto majú skúsenosti.
4. To som potreboval tiež vedieť, samozrejme je úplne jasné že sa kazí všetko, ale ide o to či viac či menej, pretože som napr. čítal že napr. pri MSI notebookoch je pomerne dosť veľká poruchovosť, atď.
4. júla 2009 o 21:44 #165738McJobsÚčastník (Participant)mam macbook pro 13 @ 2.26 GHZ a musim povedať, že sa dosť hreje … Pri večšom zaťaženi (ako je napriklad konvertovanie videa) som mal teplotu CPU 105 *C ! pri normalnej činnosti (safari, mail, itunes) je teplota CPU cca 55 *C …
4. júla 2009 o 21:50 #165739stn001Účastník (Participant)MB Pro 15″ 2.53GHz a ventilátor počujem veľmi veľmi zriedka.
4. júla 2009 o 21:59 #165740RÚčastník (Participant)Peterson,
To nie je najlepšia správa, má to tak byť alebo je to asi chyba, plánuješ to reklamovať?
4. júla 2009 o 23:49 #165754strangerÚčastník (Participant)Peterson, normal 55 °C, velka zataz maximalne 92°C, ventilator sa roztoci na 4000 otacok a teplota ide dolu na 85°C.
Spravil si vsetky updaty?
5. júla 2009 o 0:02 #165755BaronÚčastník (Participant)ja mam Macbook alu 2.0ghz a ties ventilator pocujem jedine ked hram napr niaku hru alebo robim s niakym narocnejsim programom ale inac vobec:)…napr safari, mail, itunes vobec:)..velmi sa mi to lubi lebo nemam rad tie vsetky notebooky co hucia a normlane ma to as rusi…toto je tichucke skvele:)
5. júla 2009 o 10:40 #165774McJobsÚčastník (Participant)Stranger, ano mam všetky updaty … Vlastne jeden som neinštaloval, a to ten čo upravuje rychlosť SATA na 3.0 …
5. júla 2009 o 10:41 #165775bawyModerátorPeterson: práve po nainštalovaní toho EFI updateu sa Ti upraví teplota nad 90 by si sa nemal dostať.
5. júla 2009 o 11:13 #165778marekÚčastník (Participant)ak by si chcel mat firewall viac pod kontrolou, tak bud cez terminal, alebo sa daju pouzit softy (doorstop X), takze nic nie je problem
5. júla 2009 o 11:18 #165779RÚčastník (Participant)Našiel som jednu zaújmavú recenziu, a tie teploty sú zaújmavé, predpokladám že sú udávané vo Fahrenheitoch.
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=5105Zaújmalo by ma ale koľko máva približne CPU a ostatný HW, pretože toto boli vonkajšie merania.
Tiež sa píše o vylepšenom podaní farieb displeja, ako je to s touto vecou? Mal som možnosť pracovať na HP 8730W, ten displej mal dosť sýte farby, ale nie veľmi reálne, čo sa mi ale celkom páčilo, aj je to u tohto MBP?
5. júla 2009 o 11:58 #165780RÚčastník (Participant)Ak som teraz správne pochopil datasheet Intelu, tak kritická teplota pre CPU je 105 °C.
5. júla 2009 o 12:44 #165783strangerÚčastník (Participant)Co sa tyka vylepseneho podania farieb, mne to na moc velky rozdiel s ALU nepride. Displej bol jeden z dovodov, preco som si kupil Pro, ked ho aj tu poniektori tak ospevovali. Apple na svojich strankach v techn. specifikacii displeja pise, ze podporuje miliony farieb. Mam presne ten isty typ ako manik, ktory to uz u Applu skusa reklamovat, podla neho to je 6 bitovy model, takze o milionoch farieb sa nam moze snivat. Som zvedavy ako to dopadne. Apple zas vyda update, kde sa bude hlasit iny typ displeja a mame miliony farieb. Alebo je tento typ milionovy. Tie miliony farieb su aj na popiskach k novym macbookom.
Aky mate typ displeja zistite cez terminal prikazom:
ioreg -lw0 | grep IODisplayEDID | sed „/[^<]*http://mantia.me/blog/macbook-pro-thousands-of-colors/5. júla 2009 o 13:18 #165786bawyModerátorTak to je fakt blbé :/
5. júla 2009 o 13:20 #165787mikeÚčastník (Participant)ahoj R
nechcel by si kupit za tuto cenu uz rovno ten silnejsi 2,53 GHz ???
ak ano, tak skus pozriet moj inzerat:
http://forum.www.macblog.sk/discussion/9043/p-macbook-pro-13-253-ghz-1250-/#Item_1vsetky podrobnosti su tam…
6. júla 2009 o 7:42 #165869McJobsÚčastník (Participant)Takže nainštaloval som ten EFI update 1.7 ako ste mi radili, a teplota pri konvertovani videa sa stale drži na stovke ! Na meranie teploty použivam soft Temperature Monitor … Napíšte mi, aké programy na meranie používate vy, čo mate MBP 13 … Vdaka
6. júla 2009 o 8:51 #165872bawyModerátorJa používam iStat menus. pro konvertovaní to mi dalo tuším 92 max a potom klesla.
6. júla 2009 o 10:45 #165886raulModerátorR: raz som to tak pekne napisal, musim to vyuzit:D
1. Treba na ten system nainštalovať nejaky antivir ? Alebo je ten system bezpečny ? Existuju na macoch virusy, trojske kone atď ?
antivir netreba. existuju trojske kone, ale nie tak ako na windows (na win sa ti nainstaluju same, na macu nie. Nainstaluju sa az vtedy, ked ich uzivatel spusti a ZADA HESLO – takze ked nevies, preco mas zadat heslo, tak nezadavaj. Da sa teda povedat, ze ked je uzivatel hlupy, ani os x ho pred trojsk. konmi neochrani :D)
Co sa tyka rozhrania, ak nemas dost vazny problem s aj, ostan pri nej… So servisom som zatial nemal ziadny problem.
Odporucam ti ist do hociktoreho modelu macbooka… Vsetky su super – sam mam 3. Urcite, obcas sa stane, ze je tam taka ci ona chyba, ale v zasade nemas problem (popr reklamacia). MBP13″ je uplne zlaty stroj, ktory stoji za to, taky malinky :DPeterson: istat menu (resp smcfancontrol) a odkontroluj si otacky ventilatorov – mam jedneho kamarata, ktoremu sa stalo daco podobne – mb sa stale prehrieval… Potom som zisitl, ze sa hral s nastaveniami ventilatorov a spravil nieco take ze min 3000otacok… To sa v smc sice neda, ale napravili sme to cez to… Tak si pozri, ci ti tiez vent nezastanu napr na 4000rpm…
6. júla 2009 o 18:26 #165951RÚčastník (Participant)Ďakujem Raul.
Porozumel som, osobne mám veľmi skromné skúsenosti s Mac OS X, preto sa ale pýtam radšej tých ktorý ich reálne a dlho používajú aby som mal zaručenú informáciu. Ešte by ma celkom aj zaújmal ten displej a teploty, pretože som tu už čítal pomerne dosť protichodné názory hlavne ohľadne teploty.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.