Macbook pro 13 vs 15.

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Macbook pro 13 vs 15.

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Tomas999
    Účastník (Participant)

Ahojte, riešim dilemu. Chystám sa zakúpiť nový macbook pro v istores vrámci študentskej zľavy.
    Mal by mi nahradiť môj starý 15 palcový Acer. Neviem sa rozhodnúť medzi 13 a 15 palcovým v najvyššej konfigurácii. Rozdieľ je tam asi 1000€ čož je dosť. Myslíte, že je 15 palcový až o toľko výkonnejší, že by sa oplatilo priplatiť?
    Macbook budem používať 50:50 ako domáci počítač a počítač do školy, teda ho budem 3-4 krát do týždňa prenášať. Ináč používam náročnejšie akurát excel,word a photoshop… ináč len internet a filmy. Doma mám 24 palcový monitor Dell na ktorý by som ho mohol pripojiť. Ďakujem za postrehy :)

JFK.
    Účastník (Participant)

Excel a Word náročnejšie ? Tie idú aj na mašine z roku 95 ????…

kupovať si kvôli internetu Mac v najvyššej konfigurácii som ešte nikoho nevidel, ale tak niekto musí byť prvý…

rozdiel výkonnostný je enormný kvoli grafickej karte hlavne, v 13” nemáš diskrétnu.

kúp si 13” MacBook Pro Retina s TouchBarom v základnej konfigurácii (2000€) + tam daj 16 GB ram (pri objednávke custom configurácia) = tuším +200€, to si budem kupovať neskôr aj ja sám tento model, momentálne fičim na MBP Retina 2014 a nemám s ničím problém.

photoshop na 13” Macu je skôr na hranie jak na seriózne robenie, takže predpokladám že pracovať na tom nebudeš.

do postele, do vlaku, do ruky a na nosenie do školy je 13” super veľkosť aj váha.

15” je veľká už aj do batohu????

za mňa určite 13”, a najvyšší konfig ti je zbytočný, ale tak keď máš neobmedzený budget, tak prečo nie ????

Gren093
    Účastník (Participant)

13 bez tb. Ako pises, moc nepouzivas narocne programy, doma mas monitor a 15 nie je najidealnejsia na kazdodenne nosenie.

@jfk
    mne sa podarilo si zohnat 2017 base 15′ za 2000e + beats solo 3, USA BTS.

Tomas999
    Účastník (Participant)

Chalani diky za rady, zobral som nakoniec kompromis 15 palcový s 256gb diskom za 2450€. 13 by mi bola malá a keď si už priplácam za pridanú hodnotu v podobe touch baru a krásneho displeja, tak to chcem aj využívať a pri pripojení k monitoru by to nebolo možné. A verzia s 512gb diskom bola nakoniec mimo rozpočet.
    Rozdieľ vo výkone oproti verzii s 512gb 0,1ghz procesor a asi o 5% lepšia grafika. Na starom počítači som mal využitých okolo 120gb a ostatné v onedrive, čiže mi to bude bohate stačiť. Eventuálne 250gb SSD disk za 100€ to istí.

Gren093
    Účastník (Participant)

@tomas999 Potom mi povedz ako si na tom s UI lagom na Sierre, ja som si musel stiahnut public betu High Sierry lebo ta Sierra bola nepouzitelna. Chapes, stroj za 2800€ a takyto SW. Ja tiez mam 256GB SSD + Externy USB-C disk. Potom mi tiez povedz co hovoris na Touch bar.

Tomas999
    Účastník (Participant)

Ahoj, ja vôbec nič nepozorujem. Má sa jednať o problém len na tomto konkrétnom modeli, či to je všeobecný problém nového OS?.
    Dnes som zakúpil ešte USB hub a WD My passport 256gb v alze, kde budem držať filmy a fotky.

JFK.
    Účastník (Participant)

technicky je to už starý OS, kedže Gren hovorí o Sierre, a musel tam dať betu High Sierry aby ten problém vyriešil…

@Gren:
    ty si mal na tom macu Sierru od kúpy? alebo si to kupoval ešte za čias El Cap?

Gren093
    Účastník (Participant)

@jfk Dost sa pise na internete o tomto UI lagu, nehovoriac o tom ze Craig Frederighi hovoril o odstraneni tohto problemu na High Sierra na minulom WWDC (metal 2). Base 15 2017 prisla s Sierrou. Ta HS beta je ovela lepsia sa mi zda, ale stale je tam dost bugov ktore treba vychytat. Napriklad iTunes v album view je nieco priserne pomale. Nechapem ako mozu takyto soft vypustit :D

JFK.
    Účastník (Participant)

iTunes sa updatuje ale separatne od MacOS, podľa mňa bez iTunes optimalizácie ako takej tam veľmi optimalizacia MacOS nepomôže či? Neviem.

mne ide celkom v pohode všetko nemám s HS problém, ktorý by mi vadil…

album view nepoužívam, len artist alebo recently added

majdy
    Účastník (Participant)

15″ úplne zbytočný vzhľadom na tvoju potrebu a chalani v iStores ti to mali vysvetliť, ale aby som nekritizoval, nové 15″ MBP sú extrémne ľahké, tenké a malé oproti starším, a tým extrémne myslím naozaj extrémne (najmä váha), takže to čo píšu chalani s jeho „neprenositeľnosťou“ je už minulosť…

Ono vo všeobecnosti v obchode sa tie notebooky zdajú strašne malé, fakt je, že doma, keď pred tým sedíš, alebo si to vezmeš do postele, tak ti 15″ vypáli oči svojou veľkosťou a 13″ je fajn, sú špičkoví grafici, ktorí pracujú na 13″ MBP, po 15″ siahajú skôr ľudia ktorí robia naozaj náročné veci, efekty, 3D…

Ak si vzal 15″ kvôli tomu aby si nemusel využívať 24″ Dell monitor, tak zrejme nie zlá voľba, ono problém je s tým, že akonáhle si zvykneš na Retinu v Macoch, každý „normálny“ monitor ti príde nepoužiteľný :D

JFK.
    Účastník (Participant)

možno má 4K monitor :DDD

majdy
    Účastník (Participant)

Ajtak, 4K pri 24″ má nižšiu hustotu pixelov a vôbec nejde len o rozlíšenie, ale aj o uhly a podanie farieb, nové Macy s P3 — wide color range majú perfektne vyvážené farby…

Tomas999
    Účastník (Participant)

Majdy, ono ten 24 palcový monitor má už 6rokov a za veľa nestojí…aj tak by som musel kúpiť nový. To by bolo tak navyše minimálne 300€ keby som sa chcel priblížiť ku kvalite displeja na macu a to už sme cca pri cene 15ky a tá ma navyše pridanú hodnotu v podobe väčšieho výkonu a viac ram. Ja cítim, že som sa rozhodol správne.
    Čo sa prenostnosti týka, tak v mojom Under Armour ruksaku je priehradka na notebook presne 15 veľkosti. Maximálne ešte kúpim neoprénové púzdro aby sa nepoškriabal.

JFK.
    Účastník (Participant)

kúp si puzdro z tej „memory-foam“, vždy lepšie to mať v obale keď jebneš batohom o zem si stále v klídku :D

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.