Mac Mini Server ako NAS ?

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Mac Mini Server ako NAS ?

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 60 )
  • Autor
    Príspevky
  • #69195
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    Zdravím, mal by som na vás prosbičku či tu niekto má praktické skúsenosti s Mac Mini Server s Mac OS X Snow Leopard Server.
    Mne sa tento Mac Mini aj s tým SL Server zdá byť najlepšie riešenie pre moje potreby len neviem či to tak bude fungovať.
    Keďže sa u nás doma nejak rozširuje počet Apple aj nonApple zariadení, chcel by som nejaký sieťový disk (NAS), jak na kadejaké dáta ale aj na zálohy Time Machine. A tam je ten problém pri kadejakých sieťových diskoch, že sú problémy urobiť napr. obnovu celého systému z takého NAS. Ja viem že pri Time Capusle bude fungovať aj toto, ale malá kapacita a ehm tie možnosti RAID :D – kôli ochrane pred stratou údajov.
    Taký hociaký NAS – viac HDD, veľká kapacita, možnosti RAID – ale pri ňom neviem ako by fungovalo aj také vyhľadávanie pomocou Spotlight, keďže ten vie tak neskutočne dobre vyhľadávať iba na HFS a v takých NAS beží nejaký Linux a samozrejme už spomínaný problém z obnovou celého OS.
    Ďalší problém je môj router, je to obyčajný a nie moc výkonný router (žiadny poriadne konfigurovateľný router), a vieme aké má problémy majú takéto krabičky nejak rovnocenne routovať, keď sú na sieti nejaké Macy, telefóny, Windows mašiny a nejaký Linuxový stroj z agresívnym plánovačom packetov (praktická skúsenosť – windows alebo telefón sa dlhú dobu na net nedostane).
    Ďalej by som chcel synchronizáciu kontaktov, mailov, úloh medzi Apple počítačmi a aj iPhonmi (bez MobilMe).

    Tak ma napadla takáto vec:
    Kúpim Mac mini Server + nejaký externý disk ( napr. toto: http://www.mzone.sk/katalog/sietove-disky-a-diskove-polia/produkt/lacie-4big-quadra-8000gb/ ) a cez FW800 ho pripojím k Mac Mini Server.
    Tým podľa mňa získam výborné a výkonné sieťové diskové pole (NAS). Veľká kapacita, viac HDD, možnosti RAID – ochrana pred stratou dát z dôvodu poškodenia niektorého z HDD, bude tam bežať priamo Mac OS X – tým pádom si myslím že by mal dobre fungovať aj Spotlight.
    Ďalej by to bol disk pre Zálohy Time Machine pre všetky počítače a myslím si že by aj tuna nemal byť problém z obnovou celého systému Mac OS X po sieti kedže bude na ňom bežať Mac OS X.
    Ďalej by to bol router, však taký Mac Mini má o dosť viac výkonu ako tie malé krabičky.
    Ďalej by zdieľal tlačiareň a nejaké multimediálne súbory.
    A nakoniec by mal Mac OS X SL server – zvládať synchronizáciu kontaktov, úloh atď.

    Čo si myslíte ? Bude to tak nejak fungovať ? Máte s tým niekto praktické skúsenosti?
    Bolo by to pre mňa extra parádne riešenie na veľa rokov – taký malý/veľký domáci serverík :)

    Dúfam že som to napísal jasne a že sa tomu dá pochopiť čo vlastne od toho vyžadujem.
    Vopred ďakujem všetkým za ochotu :)

    #208858
    babo
    Účastník (Participant)

    no najemenej som si ist tou funkciou Mac Mini Server ako routra. nie ze by to nevedel, ako DHCP vie, DNS tiez, NAT samozrejme. Ale predsa len je to myslelne skor ako multimedialny server. Jasne, iCal Server, Address Book server, vsetko mozne, QUICK TIME server, to je jeho domena.
    Ale routovat heterogennu siet, navyse aj s linuxom, to neviem neviem… Hlavne ak chapem, ze vnutorny interface ma byt Wifi a dalej potom kablom do routera. Windows routuje nic moc a neviem o kolko lepsie na tom bude SL. Podla mna by bola lepsia nejaka stara linuxova krabica s linuxom, ktory je vylzoene postaveny ako router.
    To bude ale tazke preverit, SL Servrov tu moc nebude :) Inak v tom plane nevidim slabe miesta, az na teda doooost vysoku cenu :)

    #208860
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    babo:
    to routovanie aj keby neslo, to pre mňa nieje až také podstatné.

    Pre mňa dôležité je – Address Book server, iCal server…
    A ešte tie Time Machine zálohy z viacerých Mac počítačov naň aj s tým že budem môcť z neho aj obnoviť celý systém po sieti (čo ide z Time Capsule, ale z nejakých iných sieťových diskov nie).
    A ešte najmä že keď ja budem mať pripojený nejaký adresár (ktorý bude na tom serveri) napr. na svojom iMacu, aby Spotlight prehľadával aj tento pripojený adresár – Možno to ide aj na iných NAS ale to ja netuším

    Vysoká cena nieje problém pokiaľ to pôjde dobre

    #208865
    krtko.
    Účastník (Participant)

    Len pozor na tu predstavu s tym serverom pre kalendar, kontakty, … Neviem ako si na tom napr. s LDAP, co OpenDirectory je, ale je to cele na to navizane a nie je to az take, ze “zapnem a ide”. Takze mozno este porozmyslaj ci sa ti na NAS neoplati klasicky Mac Mini a na ostatne veci napr. Mobile Me.

    #208868
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    krtko.:
    LDAP? OpenDirectory? To počujem prvý krát v živote. Netuším čo to je. Ja som si veru myslel že to bude tak že zapnem a ide – no proste ako v Mac-u.

    #208893
    krtko.
    Účastník (Participant)

    Ked vies co to je tak zapnes, zkonfigurujes a ides. Je to urcite jednoduchsie, ale nie je to len tak :-)

    #208897
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    Time Capsule + RAID diskove pole (usb) + Mobile Me family pack
    vyjde to omnoho lacnejsie a je to mega jendoduchsie na konfiguraciu ako sa zabavat so servrom co bude robit “vsetko mozne”.

    mimochodom Spotlight defaultne neindexuje sietove disky (a je uplne jedno kam je ten disk fyzicky pripojeny).

    #208946
    Mano5
    Účastník (Participant)

    ako pise sleepwalk3r Spotlight vie vyhladavat (musi byt SL) aj na sietovych diskoch. V NAS sa vacsinou pouziva linuxovy format EXT3 (EXT2). Nemaju problem na ne pristupovat Win ani Mac. Ja doma pouzivam D-Link DNS 323 s dvoma TB diskami. Jednoduche nastavovanie cez prehliadac. Ak budem niekedy rozsirovat, tak budem asi kupovat Synology (lepsia podpora sietovych protokolov).
    Vacsina NAS ma spravu uzivatelov a diskoveho miesta a aj s diskami je to neporovnatelne lacnejsie ako MacMini.

    To uz radsej toho Mini pripojit k FullHD TV cez HDMI a s tym diskovym miestom ho pouzivat ako multimedialne centrum s pripojenim na internet (bezdratovu mysku a dialkove treba dokupit). Zvuk opticky prepojit s Receiverom. S takym PLEXom alebo XBMC prehras absolutne vsetko a este mozes navstevam aj poukazovat fotky, ktore budes mat na diskoch Minika alebo kdekolvek v sieti.

    #208966
    marek
    Účastník (Participant)

    vyhoda MacMini riesenia bude ale moznost konfiguracie bez obmedzeni ake maju prave NAS disky, kazdemu systemu v NAS diskoch nieco chyba, priapdne clovek by potrebvoal mat inak
    pri MacMini nemas obmedzenia

    #208979
    krtko.
    Účastník (Participant)

    Ale stale sa na doma viac oplati klasicke mini a ext firewire box na 2, 4, … disky. Mini server je podla mna skor pre malu firmu kde admin aspon trochu rozumie tym veciam co to ponuka, resp. si aspon niekoho najmu.

    #208994
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    tak ako to je?? Indexuje sieťové disky alebo nie?? Nejak som to tu nepochopil, či to vie len SL ale defaultne je to vypnute??

    #208995
    marek
    Účastník (Participant)

    vyhoda miniservera je operacny system, ked ho vies osefovat tak jednoznacne, ked nevies tak su vyhoda dva disky a raid

    #209016
    sleepwalk3r
    Účastník (Participant)

    NEindexuje sietove disky.
    cez “mdutil -i on /Volumes/Sitevy_Disk/” sa to da zapnut ale neodporucam to – indexacia bude neskutocne pomala.

    #209021
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    sleepwalk3r: ďakujem, už teda rozumiem :)

    A vlastne keď to diskové pole bude pripojené k Mac Mini Server, na ktorom beží Max OS X Server – tak on samotný si ho oindexuje, čiže nemohol by dať vedieť potom napr. môjmu iMacu výsledky hľadania. Neviem či rozumieš ako to myslím. To som myslel, že nejaký iný NAS kde beží linux tak tam nieje spotlight, ale v Mac OS X Server je a mohli by nejako spolupracovať :). Ale to asi len ja mám takú túžbu aby to tak fungovalo nejak :D

    #209024
    krtko.
    Účastník (Participant)

    V serverovej edicii Mac OS X je sluzba Spotlight Server – http://www.apple.com/server/macosx/features/spotlight-server.html

    #209025
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    tak potom ok, to som prehliadol :) no kdečo obsahuje tá serverová verzia SL, idem do toho, taký domáci serverík je fajn :). Kúpim to a asi aj normálne napíšem nejakú recenziu :)

    Ďakujem všetkým

    #209027
    MarcelM
    Účastník (Participant)

    Byť tebou tak to šupnem do obývačky a prepojím na televízor. Cez iPhone, alebo iné sa môžeš pripojiť na remote control a pustiť si tam filmy hudbu atď. Ak máš domáce kino, ktoré ti prečíta DVDčka tak nerieš normálny macmini, ale chod do server verzie s dvoma diskami určite je to lepšia voľba.

    Nastavenie a indexovanie moc nerieš určite to nebude problém nastaviť podla nápovede.

    Ja by som tiež niečo také rád poriešil, ale nemáme v rodine toľko macov a nie som toľko doma.

    #209035
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    no však ja s tým plánujem viac vecí, veľmi ma zaujal ten Mac Mini + SL server, malý, nízka spotreba, dosť výkonu.
    Urobím z toho NAS, router, adressbook server, ical server, zo všetkých počítačov sa bude naň zálohovať.

    Napadlo ma aj to že ho dám do obývačky aj ako media center, ale neviem či už by to nebolo dosť na Mac Mini. Ono je v podstate jedno či to bude normálny Mini alebo Mini Server, ibaže k normálnemu Mac Mini dokúpim Mac OS X SL Server, lebo predsa len ak by to išlo do obývačky tak tú DVD mechaniku treba :)
    Ale asi sa na to vykašlem a server bude server, kdesi v bezpečí aj z diskovým poľom, a na media center zvlášť normálneho Mac Mini. Ale to závisí od peňez :D

    Doma poskúšam, otestujem, lebo potom by som také niečo do firmy potreboval a tam to už musí ísť na 100% :). A ako sa budem s tým hrajkať, tak čosi napíšem z pohľadu obyčajného užívateľa ako som ja, možno viac ľudí by chcelo niečo podobné či už doma alebo v práci a jaksi málo info je o server verzii Mac OS X v sk alebo cz jazyku.

    #209040
    Anonymný
    Neaktívny

    @bugaboo:
    i me by to tve finalni reseni zajimalo (postrehy, problemy, uspechy), drzim pesti :)

    #209041
    krtko.
    Účastník (Participant)

    Ak mas zaujem o funkcie SL serveru tak sa ti financne viac asi oplati ist priamo do mini serveru ako kupovat licenciu osobitne. Co sa tyka vykonu na domace multimedialne centrum, tak toho tam je fakt dost a tiez to tak pouzivam. Mam k tomu pripojene externe firewire 800 pole, takze nie je problem ani s miestom a RAID a mechnika mi nechyba vobec kedze tu mam priamo BR na PS3ke.

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 60 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.