iSilo – skvela ctecka knih

Domov Diskusné Fóra Pomoc: iPad, iPhone, iPod, iTunes iSilo – skvela ctecka knih

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
    Príspevky
  • #63460
    odklizec
    Účastník (Participant)

    Caute,

    Pocitam, ze plno z vas tady ma iphone/ipode nainstalovanou nejakou ctecku knih, nebo teprve nejakou dobrou hleda. Tak se chci podelit o mou zkusenost s iSilo. Bohuzel, na AppStore nemaji lite verzi, co je podle mne chyba.

    Co je na ctecce skvele, je podpora formatu jako PDB, TXT, HTML, iSilo, ale taky dovede rozzipovat soubory a dokaze s jistyma omezenima cist i formaty jako DOC, PDF, XLS, RTF, PPT. Ty omezeni vetsinou spocivaji v nemoznosti zmenit si pismo, barvu pozadi nebo fontu atd. Ale dulezite je, ze jdou precist a se spravnym formatovanim ;)

    Hlavni duvod, proc jsem sahnul o iSilu je, ze na rozdil od ostatnich ctecek (Stanza, Bookshelf, eReader,…) ma velmi snadny zpusob jak stahovat knihy do ctecky, bez nutnosti mit spusteny nejaky program na desktopu, pripadne konvertovat existujici knihy do cteckou podporovaneho formatu. S iSilo mam vsechny svoje knihy na mem web serveru, pres zabudovany browser si na zadane adrese nalistuju adresar, ve kterem mam vsehny knihy a najdu a stahnu si knihu, na kterou mam prave chut. Takze nemusim resit, jestli je zrovna zapnuty muj pocitac a mam ke kniham pristup i na cestach. A za ty roky s pocitacema se mi nasbiralo dost knih a dokumentu v nejruznejsich formatech, ze si vubec nedovedu predstavit je konvertovat. Proto se mi osobne zda, ze iSilo je momentlane nejlepsi volba pro knizni maniaky.

    Kdo nema vlastni server, muze pouzit libovolny free hosting. Dulezite je, aby mel zapnuty directory listing, jinak si clovek musi vytvorit vlatni seznam linku v nejakem html souboru. Ale directory listing ma snad i vetsina free web hostingu?

    Tady jsouo instrukce, jak nacist knizky pres web server:
    http://www.isilo.com/support/howto/WebServerMacOSX/WebServerMacOSX.php
    Instrukce popisuji vyrobeni web serveru na lokalni MAC masine, ale postup je aplikovatelny (od strany 13) pro libovolny web server nekde na netu.

    A tady jak uploadnout knihy bez nutnosti vyrabet web server:
    http://www.isilo.com/support/howto/IPFileServerOSX/IPFileServerOSX.php

    Co doporucuju, je zaheslovat si pristup k danemu adresari na serveru, teda pokud nechcete knihy sdilet s celym svetem? ;) V iSilo se pak da na adresar pristoupit v tomto formatu:

    http://jmeno:heslo@www.mujweb.com/moje_knihovna

    Pokud si nebudete vytvaret vlastni index s knihama, ale spolehnete se na directory listing, doporucuju do .htaccess souboru v danem adresari vlozit toto:

    IndexOptions FancyIndexing
    indexOptions FoldersFirst
    indexOptions nameWidth=*

    Prvni dva radky se staraji o to, aby pripadne podadresare v danem adresari, byly vzdy vypsane jako prvni v seznamu (jinak jsou razene podle jmena jako bezne soubory).
    Posledni radek se stara o to, aby directory listing sloupec, ve kterem je nazev souboru/adresare mel delku podle nejdelsiho nazvu souboru/adresare v seznamu. Jinak receno, nazvy budou videt cele. Default orezava nazvy na nejakou default delkou, ktera vetsinou nestaci.

    Directory listing pak vypada nejak takto:
    http://www.isilo.com/support/howto/WebServerMacOSX/WebServerMacOSX.php?step=14

    Pak uz jen staci kliknou tna prislusny vybrany soubor a zacne stahovani (s dotazem kam ulozit).

    Dejte vedet pokud mate nejake dotazy.

    #166211
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Tak urcite mam jeden dotaz. Kde sa to da stiahnut? Kedze som si bol az doteraz vedomy jedine aplikacie iSiloX pre OS X – co nie je ale citacka, ale konverter…

    EDIT: Tu je este tema, ktoru som zacal prave pri problemoch s pdb:
    http://forum.www.macblog.sk/discussion/3461/1/palmbook-reader/

    #166212
    odklizec
    Účastník (Participant)

    No kde…na App store ;) Fakt se vyplati autora podporit, i kdyz to pravda neni nejlevnejsi – 7.99E. Ale neni drazsi nez Bookshelf, co byl muj favorit, ale jak jsem zjistil, jake hacky clovek musi delat, aby dostal knihy do mobilu, tak mne presla chut.

    #166214
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Aha, tak to pardon, nepozrel som v ktorej sme sekcii… :) Stale som mal na mysli iSilo pre OS X. Treba ale povedat, ze tolko penazi by som za to nedal. Ozaj mi na to staci Stanza. Aj ked iSilo som pouzival na Palme a aj na PC…

    #166215
    odklizec
    Účastník (Participant)

    No cena je vyssi, ale to pohodli a moznost mit knihy porad dostupne a nemuset je konvertovat! ;) A priznejme si, 7.99 je vylozene smesna cena, proti navsteve pizzerie nebo kina.

    BTW, umi Stanza otevrit 18MB PDF knihu s obrazkama bez nutnosti knihu konvertovat? Ja prave takovou knihu v iSilo otevrel a zaden problem.

    #166222
    ervin11
    Účastník (Participant)

    Stanza PDB zvlada bez problemov, konvertovat nic netreba. Ale proti gustu ziaden disputat… ;)

    EDIT: Uff… Ci vie otvorit taku knihu, tak to neviem. Ale urcite vie otvorit aj dokumenty MS Word-u… :)

    #166224
    odklizec
    Účastník (Participant)

    # ervin11
    PDB ano, ale co ostani formaty? PDF neumi, mne samotneho to zajimalo.

    Co je ale (pro mne) dulezite, ten proces prenosu knih u Stanzy je dost naprd. Predne, Stanza desktop neumoznuje (pokud vim) nacist celou strukturu adresaru, ve kterych mam knihy. Musis je tam pridavat jednu po druhe. Kazdopadne ale musis pouzit tu jejich aplikaci. Je sice moznost stahnout knizky i z webu, ale jen epub or eReader formaty. Takze pro PDB, DOC nebo cokoliv v zipu nepouzitelne.

    Jinak proti Stanze nic nemam, libila se mi, vsechno super, ale process prenosu knih -10 bodu. Bookshelf ma desktop aplikaci kapku promakanejsi, umoznuje po wifi sdilet cele adresare. Jenze musis by na lokalni siti, nebo ti porad musi bezet pocitac a musis se k nemu “nejak” pripojit z venku. Takze zase nic. Proto si myslim, ze mit knihy nekde na serveru a odtamtud si je stahovat je uplne nejjednodussi a nejefektivnejsi reseni.

    #166225
    ervin11
    Účastník (Participant)

    No az tak daleko som nedosiel, kedze iPhone nemam, manzelka ma iPod Touch a tam to uplne stacilo. Takze pokial si kupim iPhone, tak snad na uvedene problemy narazim… :) Zatial som Stanzu pouzival iba na OS X a touch-i a manzelka nejaka velka citatelka nie je, takze to stacilo.

    Mam ale jednu velku vyhradu k Stanze. Posun stranok sa mi zda neskutocne pomaly. Aj z tohto dovodu sa na OS X stale drzim overeneho Tofu a prevadzam dokumenty do txt. A zrejme skor ci neskor to urobim nad vsetkymi knihami. Obrazky ma obvykle nezaujimaju, len zaberaju zbytocne miesto.

    #166319
    raul
    Moderátor

    Diki, odklizec, take daco som hladal… Velka vyhoda je prave ten directory listing, lebo v stanze, pokial viem, by som si musel vytvarat odkazy na kazdu knihu v html kode…
    Ale za tych 8eur, no neviem… Keby bola cena 1.99, este mozno… To si asi radsej za pol hodku vytvorim tie odkazy…

    Ved uvidime, lae kazdopadne dik…

    #166327
    pepa007
    Účastník (Participant)

    dokáže s jistýma omezeníma číst formát PDF?? to je docela zásadní problém, nemyslíš? navíc 8 EUR je za takovouhle aplikaci moc.

    a v čem je to lepší než Good Reader, kterej stojí polovinu, umí všechno co iSilo a ještě spoustu dalších věcí s velkýma PDFkama?

    #166340
    odklizec
    Účastník (Participant)

    # pepa007

    Tema jistyma omezenima mam na mysli veci jako nemoznost zmenit pismo, barvu pozadi a podobne, ktere jdou delat u txt nebo pdb. Muzes v Good Reader u PDF knih menit pismo, jeho velikost nebo barvu pozadi? Pokud ano, tak je to super! Ale jinak mi iSilo precte PDF v pohode, vcetne tech velkych. Vcera jsem tak otevrel 18MB pdf, ktery iSilo bez problemu stahnul, ulozil a otevrel. Pravda, otevreni trvalo nejakych 10 vterin…holt 3G neni 3GS ;)

    Co se tyka toho “umi vsechno co iSilo”, predne zatim neumi PDB. To je pro mne osobne zasadni, nebot mam velkouo cast knihovny v PDB formatu a PDF-ek mam jen par. Vypada to, ze Good Reader je zamereny hlavne na PDF, takze urcite fajn, ale jen pro lidi co ctou hodne PDF, coz ja nejsem. A jeste jeden postreh…

    Na support strance se pise toto u stahovani souboru pres browser:
    “For reasons that we’re investigating right now, some downloadable links don’t work in GoodReader’s simple web-vrowser. You see the link to a file, you click it, but the download doesn’t start.”

    Takze jak tak koukam, mohlo, ale taky nemuselo by mi jit to, co mi s iSilo jde, teda vylistovat adresar, kliknout na link a link stahnout. A to je pro mne osobne maximalni minus.

    #166342
    odklizec
    Účastník (Participant)

    # raul

    No pokud ja vim, tak vytvareni linku v HTML by ti asi nepomohlo, protoze stahovani pres linky umoznuje jen pro ePub a eReader formaty. Mrkni na FAQ:
    http://www.lexcycle.com/faq#3n606

    Kdekoliv jde o nejake stahovani knih, pisou ze “for epub or eReader”. Takze zapomen na txt, pdb a podobne.

    #166360
    pepa007
    Účastník (Participant)

    @odklizec

    já o formátu PDB slyším poprvé v životě takže ho za výhodu nepovažuju :-)

    s tou změnou písma nevím, zatím jsem otevíral jen skenovaný PDF

    #166362
    ervin11
    Účastník (Participant)

    pepa: to ze si o pdb este nepocul neznamena, ze to nie je rozsireny a znamy format… ;)

    #166431
    raul
    Moderátor

    pepa: nemam ani jednu knihu, ktora je v inom foramte ako pdb a to ich mam na stovky :D
    citat skenovanu knihu v pdf je KATASTROFA

    #219800
    Jaem
    Účastník (Participant)

    Znovu ozivim tuto temu. Kupil som si do iTouch iSilo, pretoze ako jeden z mala dokaze Autoscroll. S cim mam vsak problem v iPode, je diakritika. Skusal som v Stanze na Macu exportovat knihu aj do .Pdb, aj do .txt, no stale mi ju iSilo v iPode nedokaze korektne zobrazit- namiesto pismen s diakritikov mi to hadze divne znaky. Viete mi poradit, co s tym?

    #219819
    raul
    Moderátor

    Skus na os x program Calibre a tam export do epub alebo pdb – v postupe si mozes nastavit encoding a daj windows 1250.

    Aj tak nechapem, naco ti je autoskrol :D

    #219838
    Jaem
    Účastník (Participant)

    Vyskusal som to Calibre a stale to nejde… Ani tam neviem najst, ako nastavim encoding. Skor mam dojem, ze iSilo v iPode nema spravny font. Btw. v iBooks a Stanze ide vsetko normalne.
    Autoscroll potrebujem preto, lebo po uraze mam ochrnute prsty, takze manualne listovanie v knihe je pre mna nepohodlne.

    #219840
    radosquo
    Účastník (Participant)

    Uz vyse roka pouzivam vylucne Stanzu. Priznam sa ze hlavne preto ze je free. Kazdopadne, neviem ci si to niekto vsimol, ale knihy sa daju nahravat priamo do Stanzy cez kabel z iTunes. Klasickym “Drag and Drop” sposobom. Myslim ze pohodlnejsie to uz nejde. A napr. v porovnani s iBooks, idu ebooky skopirovat aj z iPhonu do PC. A este jeden postreh. Z cca 25 knih ktore mi funguju v Stanze, mi v iBooks funguje asi 5. Ostatne mi nejdu do iPhonu ani nakopirovat. Neviem cim to je.

    #219868
    raul
    Moderátor

    jaem – v calibre sa to upravuje tu: prevest knihy individualne, vzhled a chovani, character encoding – tam musis napisat windows-1250

    Mne to zakazdym stale slo (aj ked iSilo neviem, lebo to mi blblo vzdy.), skus to vyexportovat do roznch formatov a vyskusat vsetky – epub, pdb a neviem co tam este bude…

    Co sa tyka toho autoscrollu, listovat sa da v stanze aj tak, ze staci tuknut na display, nemusis “stranku tahat”. Stanza sa mi paci viac aj preto, lebo som si tam dal old paper styl a aspon na chvilku zabudnem, ze mam pred sebou ipod :) A ESTE je super cowerflow prehliadanie knih :)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 21 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.