Mám černý MacBook a v něm mám 2 GB RAM (2x1GB). A když koukám na využití paměti, tak jsou ty dva gigabajty využité a ve swapu se nachází klidně další tři gigabajty dat. Tuším, že limit MacBooků jsou 3 GB, že ? Chci se zeptat, zda je lepší nechat si ty 2 GB paměti a díky tomu, že jsou ty moduly stejné, tak využívat dual channel a nebo ho obětovat a dát do MacBooku 2GB + 1GB modul. Díky za odpověď.
neviem ci je to, ze vo swape su 3GB dat dovod na rozsirenie ramky – dolezitejsie by boli asi ine ukazatele alebo subjektivny pocit „pomalosti prace“ so systemom (osobne si myslim ze 2 GB ramky by na „normalnu“ pracu mali stacit)
k dual channel – myslim ze ramky pracujuce v dual channel mode ponukaju 8-10% vykonu naviac – cislami si nie som isty ale radovo by to malo sediet
2 + 1 funguje pomalsie ak nevyuzivas viac ako 2 GB ram, ale ovela rychlejsie ak potrebujes viac.
Dual channel inak dost urychluje pamatove operacie v grafickych programoch, ale je lepsie dat grafickemu programu o 1 GB ram viac, ako mu nechat menej s dual channelom.
Inak mam taky pocit ze 945G cipset dokaze parovat v dual channeli aj moduly roznej velkosti, len to nejde az tak na plny vykon.
Ak mas MacBook s Core 2 Duo, stroj podporuje 3GB pamate (napriek tomu, ze Apple o tom taktne mlci). Mozes nainstalovat aj 4GB a v „about this mac“ ich aj uvidis, kazdopadne, ked si otvoris Activity Monitor, uvidis, ze pocitac vyuziva len 3GB.
Je to dane obmedzenim platformy, az novsie Core 2 Duo zalozene na platforme Santa Rosa dokazu vyuzit plne 4GB. To sa tyka najnovsich MacBookov Pro. Cierny MacBook je na platforme Napa (s procesorom Merom), takze 3GB je limit.
Kiko: iba pocitace na platforme Santa Rosa vedia vyuzit cele 4GB, je to jedno, ci mas Tiger alebo Leopard. Ci mas Santa Rosa najjednoduchsie zistis, ked si uveris rychlost zbernice – ak je to 800MHz, je to Santa Rosa, ak je to 667, je to Napa.
Ako zistit rychlost zbernice: Jablcko vlavo v rohu -> About this Mac -> More Info -> Hardware -> a mas to v Hardware Overview pod Bus Speed.
Zaujimalo by ma PRECO je lepsie dat 2x2GB ked aj tak vyuzie len 3 ako dat 1GB+2GB???? A este co znamena dual channel? Ze ked je v obidvoch slotoch rovnaka velka ramka ci co?
Zjednodusene dual channel znamena to, ze pamat pouziva na prenos dat k procesoru cez pamatovu zbernicu dva kanaly. Na rozdiel od Flexi modu, kde spodna rovnaka cast pouziva dual channel a zvysna cast ide cez single channel.
Dual channel znamena osadenie „parovych“ slotov rovnakou pamatou.
Okrem toho intel odkazu je celkom zaujimavy aj whitepaper na Kingston.com: http://www.kingston.com/newtech/MKF_520DDRwhitepaper.pdf