Macbook odrazu neštartuje

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Macbook odrazu neštartuje

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 31 )
  • Autor
    Príspevky
  • #97860
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    Zdravím. Prosím o pomoc ak to bude možné…Večer som Macbook normálne vypol a na druhý deň keď som ho išiel znovu zapnúť tak ho nechce spustiť…Ozve sa normálne zvuk ako vždy potom sa ukáže jablko pred nabehnutím systému ale potom tam niečo len vypíše bielym písmom na šedé pozadie a vstrede ukáže okienko s hlásením : “You need to restart your computer. Hold down the Power button until it turns off, then press the Power button again.”….Urobil som to už veľa krát ale stále to isté. Vie niekto prosím čo s tým ? Toto okno mi ukázalo ak si dobre pamätám pred necelým týždňom pri práci na nete a keď som ho reštartol tak všetko zase nabehlo…Mal by to byť Macbook 4,1 Late 2007 v čiernom prevedení ešte. Díky za každú pomoc

    #373573
    Lixx
    Účastník (Participant)

    Ahoj,

    Ta obrazovka znamena ze mas kernel panic – to iste co bluescreen na windows. Jednoducho fatalna chyba operacneho systemu.

    Ked to prislo len tak z nicoho nic, moze to byt aj HW chyba.
    Zacni tym, ze pri spustani pocitaca drz cmd+v a dostanes sa do textoveho modu.
    Napis sem posledne riadky predtym nech ti to zamrzne.

    A inak skus povyberat pamate, raz jednu raz druhu, ci sa ti nahodou nepokazila jedna z nich. Taktiez skus nabotovat instalacne cd ci pojde aspon to.

    #373575
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    No mám tam niečo kernel…
    posledné riadky sú…
    Mac OS verzion:
    Not yet set

    Kernel verzion:
    Darwin Kernel Version 11.4.2: Thu Aug 23 16:26:45 PDT 2012; root:xnu-1699.32.7-1/RELEASE_I386
    Kernel UUID: 859B45FB-14BB-35ED-B823-08393C63E13B

    System uptime nanosecond…ďalej som nestihol už mi nejde ani to…len sa ozve zvuk blikne biela obrazovka a vypne sa…no inštalačné cd nemám…mám ho z druhej ruky a nedostal som ho k nemu…a netuším od kedy tam ten soft je to je to ja ho mám asi vyše roka a nikdy s ním nebol problém…

    #373580
    Lixx
    Účastník (Participant)

    To vyzera na pokazenu dosku. Typoval by som kondenzator,

    #373581
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    Fuu to dúfam, že nie to je jediné čo mám…oplatí sa to do opravy alebo môže to byť aj Ramka s tým vyberaním som to neskúšal ?…čo mi navrhuješ ?

    #373639
    joer
    Účastník (Participant)

    Kravina vadna doska, kondenzator. Neinstaloval si si nejake Appky od 3 vyrobcu? kedy si naposledy robil upratovanie cez DiskUtility? Aky mas system? Treba stiahnut system, urobit boot disk trebars na USB a nastartovat s neho a dat opravit disk a prava s neho cez DiskUtility. Navodov na boot USB disk a stiahnutie som tu daval minule, pohladaj si v diskusie- pod system Maverick alebo tak nejak. A samozrejme pozriet tie pamete ale to sa da zistit aj v About This Mac – More Info-Memory ci ti ukazuje komplet pamet co tam mas.

    #373640
    joer
    Účastník (Participant)

    A este by som skusil Restart a pri restarte drzat ALT, CMD, P, R. To je reset PRAM – drzat kym sa neozve startovaci gong, aj 2 x to zopakovat a pustit az nabehne system.

    #373642
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    No v poslednej dobe som inštaloval kadečo…a poriadok o tom môj mac asi už dlho nepočul. No vyskúšam tie veci čo vravíč hádam na to niekde bude návod. A aký odporúčaš system ?

    #373649
    joer
    Účastník (Participant)

    Aky mas MacBook, rok vyroby, kolko RAM? Ono najlepsia bola 10.6.8, potom MountainLion ale to uz zere pamet a teraz Maverick. Minimalne 8 Gb RAM pripadne na starsom mozno pojde 6Gb. Doporucujem cistu instalaciu a nainstalit len to co treba a nie kazde blbosti. Na disku mat stale volnych aspon 15-20 gb aby mal kde system swapovat ak mas malo pamete. Raz za mesiac dam opravit DiskPermision, Repairdisk cez Disk utility, Raz za Qartal cez iDefrag defragmentujem disk ak vidim ze moc presuvam, mazem, zalohujem atd. Od roku 94 co robim s Macmi mi ani raz neumrel harddisk a System.

    #373651
    joer
    Účastník (Participant)

    Aha teraz pozeram ze mas MacBook 4.1 Late 2007. No ide ti tam 6Gb RAM, na Alze mas Crucial 4 Gb takze sa da skombinovat ak tam mas 2+2 alebo tak nejak.

    Tu mas link: http://www.alza.sk/crucial-so-dimm-4gb-ddr2-667mhz-cl5-d264040.htm

    System Maverick ti nepojde na MacBook Late 2007.

    #373652
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    No teraz je tam 2GB Ramky zatiaľ mi to stačí používam ho iba na bežnú prácu ale priznám sa, že som sa takto o neho nestaral. So súbormi som pracoval stále presúval a pod. tak hádam to bude len tým a od toho bordelu len padol systém. Len dúfam, že nič vážnejšie. Do Ramky investovať nechcem len ho chcem spojazdniť aby mi zatiaľ fungoval a potom ho predám a kúpim už Pročko…Tak mám pohľadať niekde ten 10.6.8 ?

    #373654
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    Našiel som ten 10.6.8 ale aj Mountain Lion 10.8.3, ktorý bude lepší ?

    #373655
    joer
    Účastník (Participant)

    stiahni si tento programcek a postupuj podla navodu na vytvorenie USB boot kluca.

    OS X Mavericks – vytvoření instalačního USB disku

    Ty si ale stiahni MountainLion:
    http://www.mac-torrent-download.com/application/apple/os-x-installesd-dmg-10-8-5-12f37-intel/

    link na 10.6
    http://isohunt.to/torrent_details/5516685/Mac-OS-X-10-6-Snow-Leopard-Final-Retail-ISO-BOOTABLE
    to potom updatni na 10.6.8 cez Software update/hore vlavo v liste pod Jablckom/a je to

    #373656
    joer
    Účastník (Participant)

    Ak ti nepojde instal ML tak potom iba Snow Leopard. Tu pamet by som ti doporucil aspon 4Gb, na Alze tam mas dvojice co predavaju/Kingston, Crucial/

    #373660
    joer
    Účastník (Participant)
    #373664
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    Díky moc za rady už ťahám osx tak potom dám vedieť ako to dopadlo a či mi to funguje.

    #373665
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    Ešte jedna vec prosím. Disk je v poriadku chvalabohu. Vybral som ho a robím vo windowse cez Transmac zálohy. Mám doma ešte jeden disk, ktorý má 320 Gb je to WD. Ten pôvodný čo tam bol má 250 čiže ak by to bolo možné dosť by mi to pomohlo aj tých 70Gb navyše. Dá sa tam dať aj tá 320-ka bezproblémov ? Alebo tam musím nechať ten pôvodný kvôli tomu, že je nejak typizovaný pre mac alebo pod. ?

    #373666
    ????
    Účastník (Participant)

    daj ho tam, normalne pobezi

    #373671
    joer
    Účastník (Participant)

    Hej len ho musis naformatit v DiskUtility na HFS+

    #373784
    carl.biker
    Účastník (Participant)

    Všetko mi zatiaľ normálne išlo…nabootovalo os x, cez disk utility som naformátoval hdd, potom som dal inštalovať a išiel som preč…Prišiel som asi o pol hodinu a mám tam bielu obrazovku s jabľčkom, čiže systém ako keby nabiehal, a pod ním sa stále dokola točia tie paličky čo zrejme znamená, že niečo načítava. Nechal som to točiť celú noc a nič stále len točí točí točí…Aj som ho skúsil natvrdo vypnúť a keď sa zase zapol tak to isté…Čo môže byť zle ??

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 31 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.