Záruka batérie

Domov Diskusné Fóra Pomoc: hardware Záruka batérie

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #69783
    Luqas
    Účastník (Participant)

    Ahojte všetci. Mám Macbook Pro (early 2008 s vymeniteľnou batériou). Chcel by som sa opýtať, či niekto nevie, ako je to so záručnou dobou na batériu. Na apple stránkach sa píše, že je záruka 1 rok, no na Slovensku je štandardne 2 roky. Len teraz neviem, či sa to vzťahuje aj na batériu, keďže tá je klasifikovaná ako spotrebný tovar. Ide o to, že môj notebook ešte nedovŕšil 300 nabíjacích cyklov a batéria mi ukazuje 48% – 55% (podľa nálady).

    #214556
    bawy
    Moderátor

    nemáš absolútne žiadnu šancu na bezplatnú výmenu batérie..je to viac menej normálne..

    #214559
    Jalko
    Účastník (Participant)

    Neviem povedat ako to je, ale stretol som sa aj s 24mesacnou zarukou na bateriu. Najbezpecnejsie mas, ak si to nalistujes v zakone, su tam nejake vynimky(obciansky zakonnik, zakon o ochrane spotrebitela – v jednom z nich to urcite bude), pripadne napis na SOI-ku, poskytuju vyklad zakona prave v takychto pripadoch. Mam s nimi super skusenost, rychle odpovede, ak nechas cislo, rovno ti zavolaju a tetuska vysvetluje a vysvetluje.

    Na druhej strane, skusil by som urcite rovno doliezt/napisat mail do predajne kde som to kupil, netreba hned predpokladat, ze predajca bude neochotny idiot a kludne ti moze bateriu bez problemov vymenit aj po 18 mesiacoch. 300 cyklov a 50% nie je vobec bezne.

    #214561
    Max Hardcore
    Účastník (Participant)

    do 6tich mesiacov je dokazovanie reklamacie na pleciach predajcu.
    kedze baterka je obycajny spotrebak , nemas sancu…

    #214566
    Jalko
    Účastník (Participant)

    @Max: predajca ti moze vymenit barz co, jeho naklady sa ani z daleka nepriblizuju tej pultovej cene, co si za komponent vypyta pri beznom predaji. Ak by robil caviky pri 200eur netbooku tak sa necudujem, ale pri takychto sumach a silnej vade baterky by som to z pohladu dlhodobej spokojnosti zakaznika predpokladal.

    Raz davno som cca po roku menil bateriu v iStyle Kosice. Ziadne dokazovanie ani natahovanie. Za 5 minut som bol prec.

    #214572
    dom
    Účastník (Participant)

    Jalko: Máš reálnu predstavu o jeho nákladoch? :) Pri predaji notebooku za 1500€ ma reálny zisk (pred očistením o všetky potenciálne neskoršie náklady – napríklad v prípade reklamácií) cca 60-80€ (v prípade e-shopu), alebo trochu viac v prípade klasického kamenného obchodu (čo sa samozrejme pokrýva s nákladmi za vedenie skladu a väčšieho množstva personálu). Cena samotnej batérie nezriedka dosahuje 100-200€. A to znovu opakujem, že uvedený zisk má len v ideálnom prípade, kedy mu už časom žiadne ďalšie náklady nevzniknú.
    Pokiaľ ti teda vymení batériu s tým, že mu vzniká 50-100€ strata (na predaji konkrétneho notebooku) tak je to veľmi veľmi dobrý predajca a charita. Neplatí to naopak (teda, že ak nevymení, tak je idiot)

    #214576
    Jalko
    Účastník (Participant)

    dom: nemam, mozno mas pravdu, v tom pripade beriem tuto cast svojho prispevku s pokorou spat:)Posuniem od predajcu do roviny importera az vyrobcu, tam si snad predajca moze ziadat nahradu a vyrobca moze byt v rovnakom zmysle k zakaznikovy ustretovy. EDIT: teda mozno aj nemoze, zabudol som na tu rocnu zaruku baterie u applu.

    Vychadzal som z osobnej skusenosti. Zijem momentalne zvacsa na thinkpadoch. Par krat som si zmyslel a nahlasil na opravu kde aku blbost s ktorou by ma mohli minimalne natahovat. Nikdy nic neskumali ale bez reptania mi to dosli na druhy den vymenit. Sice som co do spolahlivosti sliapol s poslednym thinkpadom trochu vedla a skutocne ku mne beha technik az neprijemne casto, ale servis je jedna basen. Mozno by mu tu baterku skutocne nevymenili, ale skusit by som to isto siel a nezabil to argumentom, ze nema sancu.

    #214578
    dom
    Účastník (Participant)

    To prave zalezi na dodavatelovi. Ked je predajca velky tak si rozhodne uplatni u dodavatela (/priamo u vyrobcu) ovela viac moznosti ako mensi predajca samozrejme :)
    Niektori vyrobcovia fakt menia bez pardonu diely prakticky na poziadanie. Niektori ich bohuzial nedodavaju vobec (ani ako tovar na bezny predaj).
    V tomto maju prave “znackove” firmy velku vyhodu oproti tym lacnym – servis. Spominane IBM, alebo Dell ma rozhodne ovela luxusnejsi servis ako nejake MSI / HP.
    Skusit to samozrejme moze, ale zrovna predajca ma v tomto prakticky najmensie moznosti (pretoze castokrat nema s vyrobcom ziadnu zmluvu a ide cez tretiu osobu – dodavatela; kdezto autorizovany servis pracuje priamo s vyrobcom)

    #214612
    Karol
    Účastník (Participant)

    Ja by som skúsil na tvojom mieste SOI, ako tu už bolo spomínané. Pokiaľ viem tak občiansky zákonník pojem ako “spotrebný materiál” nepozná. Ak by si im tam náhodou napísal tak nám daj prosím ťa vedieť ako si dopadol. Niečo podobné…
    http://staznosti.sme.sk/cpld/2062/Philips-Slovakia-sro/Na-spotrebny-material-sa-uplatnuje-sestmesacna-zarucna-doba.html

    #214627
    zlatkoapetka
    Účastník (Participant)

    presne tento problem som riesil posledne 2 tyzdne,mam macbook unibody late 2008 a zacal sa mi sam od seba vypinat uprostred prace s tym,ze to robil len na baterke
    pozeram na baterku,health 92%,pocet cyklov okolo 260
    v servise si zobrali tyzden na testovanie a oznamili mi,ze baterka je v pecku dosledkom pouzivania (cize ziadna vada)
    baterka je spotrebny material a podla obcianskeho zakonika je zaruka 6 mesiacov (pozri co mas uvedene v zarucnych podmienkach)
    apple ale dava aj u nas rok (ja mam ale macbook 15 mesiacov) takze aj tak mi ju nemozu bezplatne vymenit a musel som kupit novu

    #214630
    Jalko
    Účastník (Participant)

    Tie macbooky maju na moj vkus nejak moc problemov s baterkami. Zrovna si planujem znova nejaky zaobstarat, ale co tu tak vidim na kope hned 2 problemy, az mam mensi strach a asi prejdem na desktopa:)

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.