Aperture 3 vs. Adobe Lightroom 3

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Aperture 3 vs. Adobe Lightroom 3

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 33 )
  • Autor
    Príspevky
  • #69717
    mike
    Účastník (Participant)

    Ahojte,

    potrebujem nejaky program na hromadne spracovanie a posprodukciu fotografii vo formate RAW..
    docital som sa, ze na macu su na to najlepsie spomenute programy…
    Chcem sa Vás opytat, ktory z nich mi skor doporucite… cenovo vychadzaju zhruba na rovnako, preto sa chcem najprv opytat na vase nazory…
    viem, ze exstuju aj trial verzie pre vyskusanie, ale ja si rad necham poradit spokojnymi uzivatelmi… :)

    #214025
    w3q
    Účastník (Participant)

    myslím si že to je dosť individuálne. Niekomu vyhovuje to a niekomu zas iné. Určite by som na tvojom mieste odskúšal obe a podľa toho sa rozhodol. To je ako by sme ti mali za teba vybrať auto pričom vieme iba to, že sa chceš voziť.

    Aby som nebol úplne mimo tému, na lightroom si nestažujem, aperture som neskúšal. Ale veľmi ho nevyužívam, takže neviemm posúdiť.

    #214027
    dubak
    Účastník (Participant)

    mike asi by si mal skor definovat co ocakavas od toho programu aby sa ti dalo lepsie poradit
    inak ja som lightroom neskusal, mam aperture 3 a vyzera to byt podla mna az moc premakany program na mna, hrozne vela moznosti ale urcite je mi to privetivejsie nez iphoto :)

    #214036
    mike
    Účastník (Participant)

    no takze ja to potrebujem na hromadne vyvolavanie fotiek z formatu RAW… doteraz som bezal na photoshope, no tam sa to robi len po jednej fotografii a preto je to dost zdlhave…
    ide mi najmä o upravy a doladovanie expozicii rychlejsim sposobom, ako sa to robi v PS…

    stiahol som si dnes trial Aperture 3, tak uvidim, co to da… neskor to skusim porovnat s LR…

    #214048
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    mike: aj v PS sa dajú robiť hromadné úpravy, len trocha inak, označíš si viac fotiek a tak upravuješ dané parametre na všetkých označených fotkách, kdežto napr. v Lightroome sa to robí pomocou synchronizácie (čo sa mi zdá byť lepšie a šikovnejšie riešenie).

    Nejaké extra rozdiely výstupov z oboch niesú, ale predsa sa mi zdá výstup z Lightroomu o trocha lepší, ale to je len môj subjektívny pohľad i keď sú nejaké známe drobné problémiky z výstupom z Aperture napr. https://www.macblog.sk/software/apple-aperture-vs-adobe-lightroom-20.html

    V novom Lightroom 3 je jedna super vec ktorá sa mi ľúbi – automatická korekcia rôznych chýb objektívov ktoré sú tam už preddefinované, z tých lepších objektívov je tam asi každý, z tých lacnejších ktoré by to asi viac potrebovali tak ich tam moc nieje. Toto je aj v PS :)

    Ale ja jednu vec nechápem a neskutočne mi to lezie na nervy. Neviem či iba mne to tak ide alebo sa to dá nastaviť a ja o tom neviem ale v každom taktomto softe či už Aperture alebo PS alebo iné tak keď si dám aby ma upozorňoval a označil preexponované a podexponované miesta (najčastejšie to je modrou a červenou farbou) a tým mi naznačuje že už v tých miestach sa stráca kresba, tak každý normálny soft to začne označovať už ked jeden z troch farebných kanálov v danom mieste dosiahne svojho maxima alebo minima, to má logiku. Ale Lightroom začne označovať preexponované alebo podexponované miesta až keď všetky tri farebné kanály dosiahnú svojho maxima/minima a to je podla mňa strašná blbosť.
    Možno sa to dá nastaviť a ja neviem ako (budem rád aak niekto bude vedieť a poradí s tým) alebo to fakt nejde alebo to iba mne robí ale týmto je podľa mňa Lightroom nepoužiteľný !!!
    A je zaujímavé že v PS je to inak ako v Lightroom – keďže oba sú od Adobe :D

    A podľa môjho názoru keď chce človek vytiahnuť maximum z tých raw fotiek, iné nezostáva len na spracovanie použiť originál soft od daného výrobcu foťáku. I keď niesú to moc najprívetivejšie a najľahšie ovládateľné softy na svete ale z vlastnej skúsenosti môžem povedať že výstupy z týchto original softov sú o dosť lepšie, však kto vie najlepšie spracovať svoje surové raw fotky ako ten čo si ich vymyslel a vie aké sú ich foťáky.
    A na nejaké daľšie úpravy použiť PS, a najmä CS5, super pokrok :)

    #214086
    miso13
    Účastník (Participant)

    velmi cliping “nevyuzivam” sposobom ako ty, ale podla sfarbenia trojuholnickov v rohoch vidis aky kanal je odrezany. Ak je biely, tak je to viac kanalov ako jeden. A v tom pripade farba plochy na obrazku ti ukaze v akom kanali dominantne. Cize biely trojuholnik = cliping, cervena plocha v obrazku znamena hlavne kanal R.

    Ak je danych ploch viac, na tej druhej ploche to moze byt dominantny kanal B. Napr foto s odrazenym bleskom v tmavom prostredi. “bleskove” plochy budu R, prilis tmave miesta B. A to vsetko na jednom jedinom snimku.

    na 90% bude vzdy odrezany kanal R, preto je to “stale” cervena plocha. Preco je to tak, je na inu debatu, ale nie so mnou:)

    Pokail mi je zname jednotlive individualne prepinanie v LR nie je, asi to nemalo zmysel kedze to funguje ako som spominal vyssie.

    #214106
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    miso13: viem ako to funguje, a je to riadna hlúposť tak ako to je v Lightroom, ale na druhej strane asi to tak nejak fotografi chceli aj keď mne sa to zdá nelogické – vážne netuším na čo je to takýmto spôsobom použiteľné. V PS aj v Aperture aj v dejakých iných softoch to funguje ináč a je to aj použiteľné.
    Dúfam že sa rozumieme o čo mi ide. že napr. v Aperture aj v PS mi označí oblasť na obrázku kde už je problém, ale v Lightroom už môže byť v ktorejsi oblasti daného obrázku problém a on stále neoznačí nič až keď je to v takom štádiu žeby to videl aj zváračov pes.
    Pri rýchlom spracovávaní veľkého množstva RAWov je to veľmi užitočná pomôcka a to čo je v Lightroom tam ani nemusí byť.

    #214109
    suley
    Účastník (Participant)

    mike, skusal som obidva produkty. Jednoznacne u mna vyhral LR. A to mam este staru verziu 2! ;)

    #214131
    Xorpi
    Účastník (Participant)

    Pred Aperture 3 som používal LightRoom 2. Teraz používam Aperture 3, aj keď je vonku LR 3. Dôvod… vyhovuje mi viac + integrácia zo systémom Mac OS X a Apple MobileMe :) K tomu geotaging, rozpoznávanie tvár a celkovo mi príde Aperture jednoduchší program s vyšším výkonom. Je to však subjektívny názor, v tomto si treba vybrať sám :)

    #214139
    mike
    Účastník (Participant)

    pocujte, stiahol som si dnes Aperture 3 trial – a stale ked tam dam naimportovat fotografie priamo z fotaku vo formate RAW, tak mi zmeni hodnoty expozicie a vyvazenia bielej na zaklad… neviete, ako sa to nastavi, aby to zostalo tak, ako som si to nastavil priamo vo fotaku???
    s Aperture som zaciatocnik, takze pls help.. :)

    #214145
    suley
    Účastník (Participant)

    moze to byt preto, ze procesor fotaku spracuje ten raw tak ako ho vidis na displeji, narozdiel od Aperture, kt. zobere ten raw file taky ako je. iba “hrube” data s ktorymi si musis poradit sam…
    ak mas dost storage miesta, mozes fotit sposobom raw + jpeg

    #214148
    mike
    Účastník (Participant)

    asi to bude tak ako hovoris… kurnik, skoda…

    #214161
    RioM
    Účastník (Participant)

    @Bugaboo

    >Ale Lightroom začne označovať preexponované alebo podexponované miesta až keď všetky tri farebné kanály dosiahnú svojho maxima/minima a to je podla mňa strašná blbosť.

    To nie je pravda. Keď si v režime DEVELOP tak vpravo hore je histogram. Klikni na neho pravým tlačítkom a uvidíš voľby pre Clipping. Farba trojuholníčkov v histograme naznačuje, ktorý kanál je prekročený. Hovorím o Lightroom 3 beta.

    #214169
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    RioM: no to ano, ale v tých trojuholníčkoch, ale nie v tej fotke

    #214211
    miso13
    Účastník (Participant)

    bugaboo, tak neviem ci vravime o tom istom ale vo fotografii clipping v rezime develop uvidis ak stlacis “J”.
    toto si myslel?
    samozrejme LR…

    #214213
    miso13
    Účastník (Participant)

    @ Mike > skus importovat foto nie z fotaku, ale z karty cez citacku. RAW su surove data. Neobsahuju ziadne info o bielej atd..Cize ak sa importuju len samotne rawy aperture nema odkial vediet ake nastavenie boli urobene, takze ti zobrazi zakladnu scenu.
    tieto “pridruzene” informacie su v pridruzenom subore k rawu takzvany “sidecar” s koncovkou “xmp”. Po slovensky povedane mas xyz.raw – to je fotka a potom xyz.xmp a ten subor obsahuje informacie o nastaveni bielej atd.
    mohlo by to pomoct.

    alebo skus fotit do dng ak mas tuto moznost – dng okrem inych veci ma v sebe raw aj xmp subor uz zakomponovany.

    este ma napadla jedna vec. Mozno aperture nepozna/nepodporuje dany format rawu/xmp dobre a preto ho cita len v “zaklade”. Skus presne tvoj postup zopakovat s inym programom na spracovanie Rawu. Lightroom, capture one, bible pro …. je toho mraky. vsetky su aj v trial verzii

    a predsa este dalsia moznost. v popise novej verzie snow leoparda v. 10.6.4 je aj toto:

    Fixes and improvements for external devices:

    RAW image compatibility for additional digital cameras

    tak skus 10.6.4 a mozno to vyriesi tvoj problem.

    #214234
    Bugaboo
    Účastník (Participant)

    miso13: ano uvidím aj ked stlačím J, ale dočasne, ale aj ked klikneš na ten trojuholníček, tak bude zobrazeny na stálo. Vyskúšaj si aký je rozdiel medzi Lightroomom a PS alebo Aperture ako to funguje a uvidis aky je to rozdiel

    #214262
    mike
    Účastník (Participant)

    miso13 > nemam citacku kariet, takze som nahraty… skusil som upgrade na 10.6.4 a opät to robi… skusil som tiez fotit do RAW + JPG a ked dam importovat oba subory, tak sa tvari, akoby to bol len jeden a opät ho upravi do zakladu… ale pritom ked sa mi zobrazia tie zabery z fotaku pri importovani (teda ked vyberam, ktore chcem importovat), tak mi ich tam ukaze, tak ako som ich nafotil… skusim to este nejako rozbehat…

    #214280
    miso13
    Účastník (Participant)

    bugaboo asi sa bavime ako dvaja hotentoti, ale v PS to u mna funguje uplne rovnako. Bud je v PS nejaka moznost, o ktorej neviem, ale ako som pisal, ja ten clipping nevyuzivam takym sposobom ako ty alebo nieco nefunguje ako ma. Aperture mi vyprsal trial a krekovacku si tahat nebudem preto tam som to neskusal.
    aby sme v tom nemali zmatok mam verzie LR 3 a PS 5.

    J aj klik na trojuholnik vidis kym si v LR.Ked odides z programu zrusi sa aj tento vyber. toto si myslel?

    #214282
    miso13
    Účastník (Participant)

    bugaboo, uz to asi mam. v PS je trojuholnik napriklad ruzovy/magenta pretoze doslo ku clippingu v dvoch kanaloch a hoci to iste sa stalo aj v LR, pretoze to je samozrejme rovnaka fotka, tak je ten trojuholnik biely, lrbo oznacuje clipping vo vsetkych kanaloch. toto si myslel?

    tak v tom ti nepodarim:))))

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 33 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.