Turbo Pascal pre MAC

Domov Diskusné Fóra Pomoc: software Turbo Pascal pre MAC

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 28 )
  • Autor
    Príspevky
  • #61421
    volk
    Účastník (Participant)

    Potrebujem do skoly urobit projekt v Pascali, len neviem ci existuje nejaka mutacia pascalu aj pre mac. Skusal som si stiahnut FreePascal z freepascal.org, ale po instalacii neviem ako ho spustit. Poradte mi prosim vas bud ako to spustit alebo nejaku inu verziu.
    vopred Dakujem

    #150054
    Jod
    Účastník (Participant)
    #150055
    volk
    Účastník (Participant)

    ten som skusal, len som ho nevedel po nainstalovani spustit. Mozes mi poradit ako?

    #150074
    Jod
    Účastník (Participant)

    To je kompilátor, prekompiluje ti zdrojáky cez príkazový riadok. Môžeš ho zakomponovať do nejakého IDE, ako je XCode, ktoré by si mal mať na CD s OS. Je tam k tomu návod. Hrozné toto školstvo v akých vykopávkach učí študentov programovať. Mne to bolo úplne na trt.

    #150085
    volk
    Účastník (Participant)

    Fuuuu, znie to ako vyzva, ale neviem ci to stihnem do datumu kedy mam odovzdat projekt :) . Dufam ze ten navod je napisany dost podrobne.

    #150405
    suflik
    Účastník (Participant)

    ja som to tiez skusal kedysi, a tiez som nenasiel nejaky ralny spustaci subor, tak som sa stym nekaslal, ale ak by som to rozchodil, bol by som rad… nie je nieco jednoduchsie? :)

    #172261
    krondo
    Účastník (Participant)

    potrebujem Pascal kvoli seminaru/maturite a nerad by som len preto instaloval windows, snaha bola, stiahol som aj GNU pascal aj Freepascal ale ani jedno mi nenainstalovalo aplikaciu ktoru by som vedel spustit a nemam ani sajnu co s tym dalej.neexituje nieco podobne primitivne ako turbo pascal pre windows?

    #172271
    titinius
    Účastník (Participant)

    tak si stiahni crossover alebo ako sa to vola, je to program cez ktory nainstalujes aj counter (mnou skusane) , resp vacsinu aplikacii .exe bez nutnosti instalovat windows,

    #172272
    raul
    Moderátor

    tak tak, cross

    #172277
    luqash
    Účastník (Participant)

    Ahoj,

    nikdy som neskusal na Macu Pascal, ale su dve moznosti, ktore by som este skusil.

    1. DOSBOX a v nom spustat klasicky Borland Pascal(myslim to s tym modrym IDE)
    2. VMWARE a do neho nainstalovat bud niejaku malu distibuciu Linuxu a FreePascal respektive niejake Windows XP, v ktorom urcite spustis Borland Pascal

    hmm ako som pozeral na freepascal.org tam je binarka pre Mac a to by ti malo potom ist, ale asi mas problem ako to spustit skus si otvorit terminal a do neho pisat zaciatocne pismena sposobom “pas TABULATOR TABULAR” a malo by ti vyhodit moznosti ak tam najdes napr pascal tak potom pouzijes “pascal –help” a vyhodi ti moznosti a dalej uz budes vediet co robit, ale mam tusaka, ze prikaz na spustenie bol “fpc”. Co sa tyka freepascalu necakaj od toho ziadne IDE(pouzival som to na Linuxe a FreeBSD) to je v podstate len kompilator.

    GL

    #172298
    RioM
    Účastník (Participant)

    To školstvo je v hroznom stave.

    #172301
    luqash
    Účastník (Participant)

    Koli tomu, ze sa ucia Pascal? Pascal je skvely jazyk na vyucovanie.

    #172309
    MarcelM
    Účastník (Participant)

    Máš to úplne jednoduché, stiahni si freepascal to si tušim už spravil. Otvor si nejaký program, ktorý ti vyznačí syntax-iu.

    Otvoríš si Terminal.app a ideš preklikáš sa tam kde máš niečo zdroják a zadáš:

    fpc zdrojak.pas

    Vytvorí sa ti súbor. Ktorý môžeš spustiť v termináli budeš najskôr robiť iba command line.

    Druhý a lepší spôsob je nainštalovať s freepascal stránky prídavok do xcode.

    V Xcode stačí potom vytvoriť projekt FPC Standard Tool 2.2.0. Build and Go a ideš.

    #192923
    krondo
    Účastník (Participant)

    podarilo sa mi rozbehat pascal cez freepascal a lightweight-IDE ,len mam problem s citanim a zapisovanim do suboru.pise sa cesta k suboru na Mac-u rovnako ako na wine?napr. ked mam na discu ‘Mybook_HDD’ priecinok ‘TBPJUNK’ a vnom subor ‘subor.txt’ tak cesta je v tvare ‘Mybook_HDD:/TBPJUNK/subor.txt’?v com inom by mohol byt problem?

    #192926
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Nepise sa rovnako a nepouziva sa dvojbodka vobec. Sprava cesta by mala byt:
    /TBPJUNK/subor.txt ak sa jedna o jediny a to systemovy disk alebo este presnejsie /Volumes/Mybook_HDD/TBPJUNK/subor.txt. Vo /Volumes ma s namountovane vsetky pripojene disky, ci uz fyzicke alebo sietove.

    #192928
    babo
    Účastník (Participant)

    hehe, fakt este pascal? ale je to na ucenie principov a zakladnych paradigmov dobry jazyk, je bezpecmy a nie je zakerny. ked sa raz clovek nauci polka acykly a smerniky a co ja bien co, tak potom je upgradena c++, javu atd uz lahsi :) :)

    #193126
    Lukáš Raynor Majer
    Účastník (Participant)

    Aj ja sa v škole bohužial učím Pascal. Má tu niekto nejaký schopný program naprogramovaný v Pascale? Ktorý by aj pekne vyzeral? Ak áno, pošlite mi link. Díky

    #193131
    mrzo
    Účastník (Participant)

    Osobne nevidim dovod zacat sa ucit na inych jazykoch ako je pascal kludne hned C++ – jediny dovod je mozno ten ze na to nemaju na nizsich stupnoch pedagogov, ktory iny jazyk ako pascal ovladaju – smutne je ze sa s tym zacina uz aj na vyske niekde, ja som s nim zacal na zakladnej skole a na vysokej skole som ho mal znovu :)

    #193132
    termix
    Účastník (Participant)

    A to si na aku vysku chodil? :)

    #193202
    babo
    Účastník (Participant)

    tak Pascal sa učí na matfyze v ba snáď ešte aj teraz. a lepšia škola na informatiku na Slovensku existuje len ťažko. a učil to fakt macher čo.vie programovat snáď vo všetkých rozsirenejsich jazykoch. v pascale ako jazyku na učenie problém nevidím, keby v to. niekto chcel profesionálne programova, to už je horšie :)

Zobrazuje sa 20 príspevkov - 1 až 20 (z celkového počtu 28 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.