WWDC report #6: Apple vydal nový Safari 5, obsahuje Safari Reader, doplnky, opäť zlepšená rýchlosť

Apple dnes vypustil tlačovú správu ohlasujúcu nové Safari 5. Prehliadač je dostupný ihneď a je vybavený očakávanými funkciami.

  • Safari Reader: Funkcia veľmi podobná bookmarkletu Readability, umožňuje čítanie jedno alebo viacstránkových článkov na webe, tak, že z nich odfiltruje nepotrebný obsah a text zalomí do jednoduchého a čitateľného rozloženia. Stačí kliknúť na ikonu „Reader“ vo vstupnom poli a Safari automaticky odfiltruje článok a podá ho v esteticky príťažlivej forme, skadiaľ sa dá ďalej poslať na email alebo vytlačiť.
  • Rozšírenia: Safari konečne oficiálne podporuje aj rozšírenia. Musia byť postavené čisto na základe HTML(5), CSS a  JavaScriptu a bežia kvôli stabilite oddelene od Safari a musia byť podpísané digitálnym certifikátom od Apple.
  • Nitro JavaScript engine: Nové javascriptové jadro používa Safari od verzie 4, jeho najnovšia verzia vykonáva skript o 30% rýchlejšie ako Safari 4, o 3% rýchlejšie ako Google Chrome 5.0 a viac ako dvakrát rýchlejšie oproti Firefoxu. Pridaná je podpora DNS prefetchingu pre rýchlejšie načítavanie stránok a tiež je vylepšená funkcia cachovania navštívených stránok.
  • Nové HTML5 funkcie: Safari 5 pridáva množstvo nových HTML5 funkcii, ktoré dovoľujú vývojárom tvoriť zaujímavé aplikácie. Medzi nimi sú: HTML5 Geolocation, HTML5 sectioning elements, HTML5 draggable attribute a ďalšie.

Safari 5 vyžaduje Mac OS X 10.5, Mac OS X 10.6 alebo Windows a môžete ho sťahovať zo stránok apple.com/safari alebo cez Software Update.

komentárov
  1. Je to vše moc fajn, ale problém se Safari 5 mám ten, že používám 1 Password pro hesla k různým webům a v Safari 5 mi zmizela ikona a není možné ji přidat zpět. Nepomůže ani reinstal 1 Password. Jak vám ostatním kdo 1 Password používáte funguje?

    0
    0
  2. safari mi nezvyklo padat, ale na Leopardovi mbp 15″, sa mi toto nove ani nepsusti. Asi budem musiet robit downgrade…

    0
    0
  3. @Martin
    Ja som updatol 1Password na verziu 3.2.1 a plugin pre safari funguje.

    1Password 3.2.1 release notes:
    New: Support for Safari 5
    ….

    0
    0
  4. Na windows 7 zrovna safari nie je moc rychle ked to porovnavam s chrome alebo firefox tak je to dost ubohe vas postreh je aky ?

    0
    0
  5. Ako docielit aby slo na Safari 5 “Reopen All Windows from Last Session”. Ta moznost uz v Safari 5 nie je. Presunula sa niekam inam z menu v History?

    0
    0
  6. Ahojte mam problem ked dam nieco stahovat a ten subor neni ulozeny na tej stranke ale je niekde inde tam ma to presune hned mi sekne safari viete mi niekto poradit ?

    0
    0
  7. Re: tomasno1
    Prave som nainstaloval S5 a „Reopen All Windows from Last Session“ mam priamo v menu History… Je to tam na povodnom mieste…

    0
    0
  8. Predpokladam, ze pri tom podpisovani extensions bude rovnaka cenzura ako pri apps pre ifon. Teda to co sa apple nebude pacit, proste nebude existovat… Kiezby som sa mylil.

    0
    0
  9. Safari 5 je supr, alespon u me znatelne zvyseni vykonu :) Take chvalim navrat modreho progress baru a novy reader.

    0
    0
  10. Super, tak prvy dojem hned po nainstalovani: rychlejsi.
    Dojem po dni pouzivania: pomalsi nez Safari 4. Hlavne co sa tyka odozvy na prepinanie tabov, alebo ked kliknem na nejaky link a ten zacne do pozadia stahovat daky file, tak hodne dlho trva, kym mozem dany tab zavriet.
    Zaver: po uvodnom wow zase len sklamanie.

    0
    0
  11. “Reopen last closed windows” a “Reopen all windows from last session” tam mám. Nemohu ale najít tu ikonku “Reader”.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.