Adobe podporuje Flash novou kampaňou, presadzuje slobodu voľby a otvorený internet

Adobe sa rozhodol reagovať na všeobecnú vlnu kritiky a odporu voči Flashu a spustil novú marketingovú kampaň spolu s otvoreným listom od zakladateľov Adobe – Chucka Geschkeho a Johna Warnocka. Cieľ a myšlienka kampane a otvoreného listu sú rovnaké – Adobe má rád Apple, má rád Flash a HTML5, všetky platformy a zariadenia. Čo však spoločnosť rada nemá je ktokoľvek, kto sa snaží obmedziť slobodu ľudí vo výbere toho, v čom a ako chcú vytvárať svoj obsah, a akú skúsenosť majú mať na internete. Inými slovami, Adobe má rád možnosť výberu.

Adobe má rád Apple, no nie jeho ignoráciu Flashu

Vyzerá to tak, že Adobe sa rozhodol hrať skôr na city užívateľov a získať ich na svoju stranu. Z pohľadu Adobe je Apple spoločnosťou, ktorá vďaka dominantnému postaveniu chce diktovať, ako bude internet vyzerať tým, že k tomu svojimi zariadeniami donúti aj vývojárov. Tento postup si odporuje s ideou internetu, ktorý mal byť pôvodne miestom pre neobmedzený a slobodný prístup k akémukoľvek obsahu. Na druhej strane je tu ale pohľad spoločnosti Apple, ktorá aspoň oficiálne sleduje len záujmy svojich zákazníkov. Ignorácia Flashu nekorení v zlých vzťahoch s Adobe, ale v skutočnosti, že Apple považuje Flash za zastaralý a pre mobilnú éru nevhodný. HTML5 má pred sebou ešte dlhú cestu vývoja, no minimálne v oblasti internetového videa sa už v dnešnej dobe zdá byť viac než rovnocenným súperom pre Flash, ktorému je vytýkaná najmä veľká náročnosť na procesor, a tým pádom aj na výdrž batérie v mobilných zariadeniach.

komentárov
  1. Tegi
    mozno prave apple prave haji zaujem svojich zakaznikov, ochranovat ich pred nepodarkami od firiem ako Adobe, na adobe ma tazke srdce vela macistov

    0
    0
  2. Hobitko: sak kdo ti kaze pouzivat flash , sak si ho hned odinstaluj ked ti tak strasne vadi .

    Mimochodom Windows s ventilatorom a flasom problem nema , tak predaj mac a mas po probleme (a este aj usetris).

    0
    0
  3. Aj ja mám rád Apple, Abode a HTML5. Čo však rád nemám je, keď niekto robí aplikácie ktoré niesu optimalizované, sú plné chýb, bezpečnostných dier a nadmerne zaťažujú procesor.

    0
    0
  4. Tegi: Podla tvojho principu domysleneho trochu dalej, by som potom mal radsej predat pocitac, vykaslat sa na vsetko s nim spojene a usetril by som ovela ovela viac. :D Mozno Windows s flashom problem podla teba nema, ale ma velke problemy so zakladnejsimi funkcionalitami ako je flash, a v konecnom dosledku je ako celkove riesenie drahsi ako Apple, len treba vediet pocitat a porovnavat porovnatelne a nenechat sa zavadzat s nizkymi pociatocnymi nakladmi na Win, takze setrenie o ktorom pises je nerealne. (samozrejma ak planujes mat masinu nacpanu nelegalnym softom, … to neriesim.)

    0
    0
  5. Hirohito: ja fakt stale neviem co vsetcia argumentujete iba flashom.

    IDE O PRINCIP : “neobmedziť slobodu ľudí vo výbere toho, v čom a ako chcú vytvárať svoj obsah”

    FAKTOM je , ze Apple uz obmedzilo mnoho firiem !

    Na to navezuje dalsia otazka , ci sa dalej rozhodnete pouzivat “obmedzujucu uzavretu platformu” alebo sa vratime spet na linux alebo windows .

    Pozor , takto neuvazujem iba ja, ale obrovske mnozstvo ludi .

    0
    0
  6. Sloboda je pekná vec, chápem, ale je potrebné brat aj ohlad na iné veci. Podľa mna bol flash celkom dobrý nápad v davnejsich dobách, ale bohužiaľ sa začal používať vo veľkom meradle na iné ako bol pôvodný zámer. Myslím že 90% programatorov vo flashi využívali jeho možnosti tak na 20% a to zväčša len na grafiku. Dokázal toho viac ale ostatne platformy ho dobehli a predbehli, stal sa podľa mna ako celok v riešení naozaj zastaraly. Nie som síce odborník ale myslím si to. Možno má niekto presvedci o opaku, rad zmenim názor, ak … Treba ďalej brat aj ohlad na to, že firmy udrzovanie zastaralych platforiem určite stojí nemalé peniaze a ak Adobe nebola schopná dlhé roky optimalizovať flash na Macoch, prečo by mal Apple vyhadzovat peniaze na ich podporu? Microsoft si toto tiež určite zratal a rozhodol sa v budúcnosti nepodporovat flash ak sa dobre pamätám. Adobe je podľa mna veľmi drahá firma, ceny za ktoré predáva iné produkty su prehnane a predávajú dosť licencií ročne na to aby neboli taký drahý. Photoshop chápem vpodstate ako monopol. Adobe Acrobat stojí vo full verzii skoro ako studiove aplikácie od Apple a náhrady stoja 10-20x menej! Preto nemám Adobe príliš v láske. A ešte jednu vec, sloboda vo výbere v com si chce kto realizovať svoj obsah na webe je Dana tým aké platformy su vyvinuté. Ale to tiež stojí nemalé peniaze na vývoj, udrzovanie, energiu ľudí, čas, nápady, … To tiež niekto musí zaplatiť. Myslím ze Apple sa pokúša o vytvorenie štandardov, čo nemusí byt zle, aj keď to chce občas robiť radikalnejsie rozhodnutia, ktoré sa určite nebudú niektorým ľudom páčiť. Ale taký je život a lepšie je sa snažiť pochopiť a prisposobit sa, ako tvrdohlavo stať len za svojim.

    0
    0
  7. Hirohito: ja nechapem preco stale argumentujes flashom …

    Apple je uzatvoreny , jednoucho Jobs sa zle zobudi a hned zrusi par applikacii z appstoru a to mu este za to platia percenta z predaja !

    Ludia zobudte sa , to co spravil jobs s adobe je iba zaciatkom . Ktora firma bude dalsia ?

    Jednoducho , kym sa to nezmeni , nech zabudnu , ze si pojdem kupit novy mac do swp . Odporucam urobit to iste ostatnym .

    0
    0
  8. Keby nebolo Adobu, polka užívateľov Macu by bola na Widlách. Dovolím si tvrdiť že 50% užívateľov Macu sú grafici.

    0
    0
  9. 2 Michal Takáč – keby nebolo Apple, tak Adobe mozno ani nie je… Illustrator, Photoshop… To vsetko zacinalo na Macintoshoch, vcetne vyvoja. Dlhu dobu boli tieto programy exkluzivne pre Mac a len vdaka nemu sa niekde dostali…

    0
    0
  10. nacizmus treba zastavit, aj v podobe “apple right dvlp software policy”. mam apple produkty, nemusim ich mat…

    0
    0
  11. 2 Tegi: Preto argumentujem flashom, pretoze tema clanku Adobe, flash, Apple. Naco by som tu argumentoval vo vacsom niecim co je mimo temy, suvisiace veci chapem, ale diskutovat tu o uzatvorenosti Apple, Jobsovym zamerom a podobne je myslim nekorektne. Urcite ma viac informacii a dovodov na zhodnotenie situacie ako my vsetci dohromady. Ale neodpustim si jednu myslienku, aj ked trochu odbocim: Neprivlastnujme si ani v myslienkach firmu a platformy Apple. Bol to Jobs ktory tuto firmu zakladal, rozbiehal, sudil sa a prehraval obchody s Billom Gatesom a Microsoftom. Potom sa vratil, siel so svojou “kozou na trh” a vyzera to ze sa mu dari dobre. Kto realne konkuruje Microsoftu? Len mi nehovorte ze Linux. Technicky aj ano, ale uzivatelsky ani nie. Spominam to tu len preto, ze nikto z nas nema pravo rozhodovat a frflat na to co robi a kam svoju firmu vedie. Je to jeho job, jeho vec (teda teamu ludi okolo neho) My sa mozme akurat rozhodovat ci si ich produkt kupime alebo nie. Tym to realne zacina a aj realne konci. Myslim ze kazdy kto v zivote nejaku firmu rozbiehal, ci uz svoju alebo spolu s niekym chape, ze rozhodnutie uberania sa firmy je len na nom a nie na inych “frflajucich” ludi bez zodpovednosti, schopnosti, … To je vsetko, slubujem, ze sa uz nebudem k tejto teme vyjadrovat. :)

    0
    0
  12. Naozaj nerozumiem co robi M$ fanboy na mablog.sk, ale budiz…

    Btw vyborna kampan, aj ked stale stojim na strane Apple – Flash nema na iPade co hladat.

    0
    0
  13. Mne sa rozhodne toto postaveobsa Jobsa voči Adobe nepáči. Apple užívateľom bráni takmer vo všetkom, spravia telefón s fotakom ale bez kamery. Potom iPod s kamerou, ale just bez fotaku. Limituju užívateľov diktovanim čo budú mat a čo nie, chcete HDMI? Smola, chcete Flash? Haha. Čím ďalej tým viac sa mi Apple ako firma prestáva páčiť. A neustále argumentovanie jobsa že sa všetko zvrhne do porna. No a? Ľudí to baví tak prečo to neviuzit. Na androide je dokonca samotný Porn Store. Je to už síce choré to je pravda ale je to sloboda.

    0
    0
  14. tesim sa z vyjadreni ludi ktori bud nepracuju s flashom alebo dokonca ani nemaju mac-a :) … pretoze tych je vacsina v diskusii o konfrontacii adobe a apple … pracujem s flashom uz dost dlho a mozem povedat ze html 5 + css 3 ani vsetky javascriptove kniznice nenahradia interaktivitu a volnost ktoru poskytuje flash pri vytvarani obsahu pre web (nie flash nesluzi len na spustanie videa :) a tvorbu hier) takze ano flash mam velmi rad ale je tu aj druha stranka veci a to ze uz pri prechode na mac som zistil ze adobe (netusim dovody) nejak flaka vyvoj pre tuto platformu … je pravda ze ked spustim stranku s flashom alebo len videom na novom imac-u zacne mi znenazdajky hucat ventilator na co som si zvykol a nevadi by mi to pokial mam pocitac pripojeny do siete a dost penazi na elektrinu :) … co vsak od zaciatku vadilo bolo neskutocne spomalenie vykonu flash aplikacii na mac-u (pri prechode win -> mac) a to uz ked som na tuto platformu presiel bolo os x system na svete nejaky ten rok … tiez sa dlho cakalo na universal verziu flash player-u ktory konecne priniesol troska sviznosti ale stale mi nie je jasne preco nedokazu napisat programatori z adobe flash player na os x ktory by bol rovnako vykonny ako na windows ? tiez je tu absolutna ignoracia zo strany adobe voci developerom vo flashi co som pocitil ked mi prestali fungovat slovenske / ceske znaky v inputoch aplikacii (od istej verzie flash playeru) co sa mi zda dost klucova vec :) a teda som sa prihlasil do http://bugs.adobe.com/ kde som nasiel vela reportov ohladne tejto chyby (aj inych veci ktore nie su take podstatne) ktore adobe vytrvalo ignoruje a teda chyba nie opravena ani v aktualnej beta verzii pre mac … samozrejme je pravda ze flash player na mac-u naozaj castejsie pada co je fakt … este by som sa samozrejme mohol rozpisat o dalsich veciach na ktore sa adobe vyflakol resp. fungovali do verzie cs3 a potom zrazu skrt lebo sa zacali sustredit na same nove povacsine zbytocne funkcie namiesto vychytania chyb ktore komplikuju zivot ale uz som napisal moc na moj vkus a hlbku tejto diskusie :) …

    takze mam rad flash a mam rad apple a tiez chapem postoj apple k adobe ktory je podla mna len logickym krokom v dosledku ignoracie ? a z mojho pohladu je smiesna nova kampan adobe :) keby radsej sustredili prostriedky z kampane na prepisanie flash playeru tak aby pracoval bez vacsich chyb, narokov a svizne na os x nemusel som dnes ani pisat tento prispevok a myslim ze aj apple by bol rad :) …

    0
    0
  15. yivoSVK: ja chci z telefonu volat ne v jedny drzet ocas a ve druhy mobil :)

    Uprimne Apple to obcas prehani, ale co se treba tyce nekterych veci tak se mi libi ze maji koule udelat nepopularni rozhodnuti. Preci mate volbu. Bud Apple nebo Linux nebo Microsoft. Pokud se Vam nelibi co dela Jobs, tak si ho proste nekupujte … je to Vase volba. Dokud to Jobsovi bude vychazet tak to bude delat, jakmile se utne, tak se proste podrobi trhu nic vic nic min, kazdopadne Apple je platforma ktera si to muze dovolit a co se tyce otevrenosti/uzavrenosti systemu. Vsude rikam ze OSX je jen dukaz kam by to mohl dotahnout Linux kdyby byl placenej a ne zadarmo …

    0
    0
  16. boha jeho kdyz se Vam ta limitovanost nelibi tak Vam nikdo Apple nenuti …

    Porno na mobilu … k cemu?
    Adobe Flash … k cemu?
    Video kamera ve fotaku … k cemu?

    Proboha nezapominejte ze ne vsichni tohle potrebuji a ti kdo to potrebuji si Apple proste neporidi …

    0
    0
  17. No ja zasnem, a neda mi sa nepripojit ….
    Zboznujem ludi ktory si kupia iPhone a myslia si aky su oni uzasny applisti a kedze im nejde na iphone ich oblubene porno vo Flashi tak vsetko je na figu …
    Niekto tu napise ze windows je otvorenejsia platforma ako OS X ? Tak uz vacsiu hovadinu som nepocul. Vsetky nativne aplikacie z opensource sa daju bez akehokolvek problemu spustit na linuxe a na OS X … daju sa na windowse ??? Windows je asi tak otvoreny ako zazvarany kontajner a este opasany hrubou retazou a 30timi zamkami :)
    Microsoft urobil zavedenim Cobry, Dcom a podobnych hovadstiav podstatne vacsie propertialne riesenia ako apple zakazanim Flashu a nikomu to nevadilo ! Preco lebo tomu nerozumiete !
    Vo svete priemyslu Microsoft nadiktoval take standardy a obmedzil take velke spolocnosti ako siemens, rockwell, honeywell ci abb ze to bolo do placu ! a serie niekoho ze preto bude drahsi toaletny papier ci zelezo ci cokolada ? Nie lebo do toho nevidite !!!
    Tak ako tu bolo spomenute par ludmi ktory sa to tu snazili slusne a pekne vysvetlit – Je to primarne Jobsova firma a firma jeho akcionarov a pokial ty suhlasia s tym co robi tak co ? Vy mate slobodnu volbu v demokracii sa rozhodnut ci si kupite iphone bez flashu alebo HTC TP2 na windoze ktora bezi pomalsie ako moj hriankovac …Toto nie je anarchia ze hociktor (mnohokrat ani nie zakaznik) bude diktovat co ma vyrobca spravit alebo nie …
    A uz len posledna vec Google a Android …. je to skvely system a ma buducnost ale je to stale v plienkach a to nie je propertialne ze 70% novych zariadeni s androidom sa da synchonizovat len s google accountom ? a nie s PC !!! Kludne tupo odovzdajte svoje osobne data a kontakty Velkemu bratovy nech vie vsetko o vsetkych a nech to zneuzije podla jeho potrieb ….

    0
    0
  18. ked tu uz tak silno pisete o slobote vytvarania, tak hlavne nechajte APPLE, nech si slobodne robi telefony, ktore nepodporuju FLASH a kopec inych aplikacii. a tak isto aj pocitace. nikto Vam nekaze kupovat ich vyrobky.

    0
    0
  19. a co sa tyka toho zneuzivania osobnych udajov… jediny naozaj slobodni ludia su bezdomovci. pretoze len oni sa nemusia bat ze im niekto ukradne platobnu kartu s PIN kodom, ze im niekto nabura MAIL, ze im niekto vykradne, popripade vypali dom. vedia, ze nech spravia akukolvek somarinu, jedinym trestom prenich bude strecha nad hlavou a jedlo (ktore im zaplatime MY VSETCI) na 2-5 rokov. ked chcete byt skutocne slobodni, a nechcete sa bat ze niekto zneuzije Vase udaje… ci uz google cez androida, alebo apple cez Itunes, alebo ine spolocnosti… predajte vsetko co mate, nechajte si len to co unesiete a hor sa do jaskíň!!!!!!!!! dakujem za pozornost :D

    0
    0
  20. chlapci… uz sa vam stalo, ze by vam adobe vyplo spooler? viete naco je vo WIN sluzba print spooler? :) je to zaradovacia sluzba tlace, a adobe acrobat reader 8 aj 9 (starsie verzie by mali ist v pohode) sposobuje pri tlaceni grafiky (nie textu) vypnutie tejto sluzby. tlacit nejde ani po restarte PC s WIN. musite ist do nudzoveho rezimu, tam odstranit v C:win/system32/spool niektore subory, restartnut komp, a vo windowse nanovo nainstalovat driver tlaciarne. potom znovu tlaci. az dokym nedate tlacit cez ADOBE ACROBAT READER. cez FOXIT READER to ide ako po masle. takze si myslim, ze APPLE velmi dobre vie co robi, ked s takou spolocnostou nic nechce mat. jednoducho firma, ktora chce mat svoje vyrobky dokonale, nemoze spolupracovat s firmou, na ktoru sa neda spolahnut v upne jednuchych veciach :)

    v pripade, ze by to niekomu robilo, a potreboval by poradit mozete ma kontaktovat na Hamlet-999@azet.sk obratom zaslem podrobny postup ako na to, co vsetko treba zmazat, co sa naopak nema mazat atd. :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.