Medzinárodná dostupnosť iPadu stanovená na 28. mája, rozdiely v cenách a ich vysvetlenie

Apple konečne stanovil dátum medzinárodnej dostupnosti iPadu na 28. mája 2010. V tento deň by sa mal spustiť predaj v deviatich nových krajinách – Austrálii, Kanade, Japonsku, Francúzsku, Nemecku, Taliansku, Španielsku, Švajčiarsku a Spojenom kráľovstve. Dátum začiatku predobjednávok iPadu v týchto krajinách sa nezmenil, je to teda 10. mája. Dôvodom pre presunutie medzinárodnej dostupnosti z konca apríla na koniec mája je vysoký dopyt, čo dokazuje aj milión predaných iPadov za menej ako mesiac.

Ďalšiu vlnu rozšírenia dostupnosti iPadu môžeme očakávať v júli, kedy by sa mal dostať do Rakúska, Belgicka, Hongkongu, Írska, Luxemburska, Mexika, Holandska, Nového Zélandu a Singapuru. Neskôr by mal Apple zverejniť aj ďalších deväť krajín, do ktorých sa iPad dostane ešte o niečo neskôr. Či sa v tejto už tretej vlne bude nachádzať aj Česko alebo Slovensko zatiaľ nevieme.

Hlavnou príčinou pomalého rozširovania iPadu do sveta je zrejme nedostatočná produkcia, ktorá sa nevie vyrovnať obrovskému dopytu. Už v súčasnosti hlási väčšina amerických Apple Store vypredané iPady 3G, pričom dostupnosť iPadu s Wi-Fi je taktiež značne obmedzená. Apple pritom pri rozširovaní iPadu do nových krajín počíta s okamžitou dostupnosťou všetkých modelov. Vo väčšine nových krajín by mal byť spolu s iPadom spustený aj miestny iBookstore spolu s aplikáciou iBooks, čo potvrdzujú aj tlačové správy v jednotlivých krajinách.

Ako píše AppleInsider, Apple zverejnil aj orientačné ceny iPadov v nových krajinách.

iPad Wi-Fi:

  • 16GB – €479 EU, £429 Spojené kráľovstvo, $549 Kanada, $629 Austrália
  • 32GB – €579 EU, £499 Spojené kráľovstvo, $649 Kanada, $759 Austrália
  • 64GB – €679 EU, £599 Spojené kráľovstvo, $749 Kanada, $879 Austrália

iPad 3G:

  • 16GB – €579 EU, £529 Spojené kráľovstvo, $679 Kanada, $799 Austrália
  • 32GB – €679 EU, £599 Spojené kráľovstvo, $779 Kanada, $928 Austrália
  • 64GB – €779 EU, £699 Spojené kráľovstvo, $879 Kanada, $1049 Austrália

Po porovnaní cien s tými v USA sa mnohým môže zdať, že ceny v ostatných krajinách sú výrazne vyššie. Niektorých zákazníkov to motivovalo k napísaniu e-mailu Steveovi Jobsovi. V niekoľkých e-mailoch sa britskí zákazníci sťažovali na vyššie ceny oproti USA. Všetci však dostali identickú odpoveď, v ktorej im S. Jobs odporúča, aby sa viac vzdelávali, nakoľko britské ceny musia podľa zákona zahŕňať daň, zatiaľ čo ceny v USA sú uvádzané bez dane, keďže sa v jednotlivých štátoch líšia. Rozdiel medzi USA a Spojeným kráľovstvom sa po započítaní dane znižuje na približne $40, čo môžeme pripísať väčším celkovým nákladom na podnikanie v krajine a distribúciu.

Ďalší e-mail upozorňoval na o približne 15 EUR vyššie ceny iPadov v Nemecku oproti ostatným európskym krajinám aj po započítaní rozdielov vo výške DPH. Za vyššiu cenu má autor e-mailu podľa S. Jobsa viniť vládu, ktorá v krajine nedávno zaviedla nový typ dane, ktorý zaťažuje aj predaj iPadu.

komentárov
  1. ako pozeram na nemecky apple store, vyssie ceny v nemecku sa nekonaju. najlacnejsi model je za 499euro. alebo sa ta dan pripocitava az pri odoslani objednavky? btw. ako je to so zarukou? plati len v tom state kde som iPad kupil alebo kdekolvek kde sa predava?

    0
    0
  2. Veď Slovenský papaláši veduci čo Apple maju na starosti na Slovensku im asi ani žili netrhá aby Ipad bol v predaji aj na Slovensku… na Českých portáloch vidno, že Česi chcú aby sa to predávalo u ních ale na Slovensku ? Nič… 21storočie a mať vec z USA to ako keby mať perpetum mobile :D Ja som zvedavy ak vide Iphone 4G čoskoro, že ten bude dostupny na slovensku v roku 2011 na beton… Ipad je už dlho na trhu ale o Slovensku a Česku ani vietor nič… a ak by bol tak Slovenčina určite tam nebude maju na háku …

    0
    0
  3. Ked to tak sledujem, celkom zaujimave. Zrejma je potrebne sa naucit nechciet vsetko hned a naucit sa trpezlivosti. Apple mam rad, ale tiez tu casto funguje, ze trochu neskor lepsie ako hned. Opravia sa chyby, vyladi sa software, na applestore bude viac aplikacii, ukaze sa ako je na tom u nas servis, … atd. Tiez som rad, ze som hned nesiahol po prvom iPhone, teraz by som rad urcite nebol. Podla mna az dalsi iPad bude vyladenejsi, budu v nom zapracovane poznamky z praxe, … Nestoji totiz malo, a potom ho predat a kupit novy nebude lahke, aj ked je to otazka ceny. Urcite neprerobi ten kto pocka, posleduje si moznosti, prax a hlavne ci iPad naozaj potrebuje, aj aplikacie budu nieco stat, tak aby sa konecna cena za riesenie nevysplhala nad cenu iBooku, kde je vela pouzitelnych programov zadarmo, a za co bude treba na iPade platit.

    Inac, vela podobnych situacii mi pripomina stare casy socializmu, ked bolo treba cakat na bycikel favorit pred obchodom aj jeden-dva dni a prislo len par kusov. Na nove auta sa robili poradovniky, … Asi sa toho v tomto vela nezmenilo. :DD

    0
    0
  4. Myslím, že chvíľu potrvá kým tam dajú Slovensko a ďalšie štáty. Dokonca ani v niektorých fontoch na iPade nie sú niektoré znaky z ISO Latin 2 a už vôbec nie napríklad azbuka alebo grécke znaky.

    0
    0
  5. Ondrus: máš recht, taky teď nevím. ale jsou i jiné státy, kde je daň do 5%, což je zanedbatelné.

    0
    0
  6. jinak já jsem očekával ceny v porovnání s jinou metodou. Cena MB white a  % rozdíl k iPadu. Však si to sami spočtěte. Třeba v USA je to k 64GB verzi nějakých 30%. A teď třeba zajděte na alza.cz a jukněte na ceny iPadu (ano dovoz z USA) kdy nejvyšší verze je o asi 400,- dražší než MB white :-)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.