Aj Opera Software ponúkla svoj názor na Flash

Vyjadrovať sa k Flashu je dnes moderné. Taký dojem vyvoláva minimálne skutočnosť, že po Steveovi Jobsovi (Apple), AdobeMicrosofte sa o svoj názor na Flash podelila aj spoločnosť Opera Software, známa najmä svojim internetovým prehliadačom Opera dostupným pre všetky platformy vrátane iPhone OSMac OS X. Netreba však čakať žiadne razantné vyjadrenia, Opera sa rozhodla ísť s davom, a preto sa podobne ako Microsoft prikláňa na stranu Apple. Produktový analytik Phillip Grønvold v mene Opera Software veľmi opatrne naznačil, že aj táto spoločnosť v budúcnosti počíta viac s HTML5 ako s Flashom. Budúcnosť má totiž patriť otvoreným internetovým štandardom, ku ktorým Flash určite nepatrí. Flash síce svoje využitie nájde aj neskôr, podobne ako Silverlight od Microsoftu, najmä v dynamickom obsahu, avšak určite nie v oblasti internetového videa. Analytik to odôvodňuje tým, že video vo Flashi predstavuje obrovskú záťaž pre procesor a batériu. Na zariadeniach so spusteným Flashom totiž podľa jeho slov po chvíli môžete upiecť vajíčko.

Napriek tomu, že sa týmto vyjadreniam spoločnosť Adobe určite neteší, predznamenávajú takmer s istotou pomalý ale istý zánik masívneho využívania Flashu na internete. Adobe by mohol zachrániť len nejaký razantný krok, ako napríklad vytvorenie úplne novej verzie Flashu, ktorá by všetky argumenty jednoducho a rýchlo zmietla zo stola. Ak sa totiž podobný zázrak neudeje, HTML5 bude mať na internete už onedlho dominanciu.

komentárov
  1. Ja už fakt neviem čo majú všetci proti tomu Flashu. A hlavne tá posledná veta autora,”HTML5 bude mať na internete už onedlho dominanciu”. Neviem či autorovi niečo hovorí slovo Draft, čo je aktuálna vývojová fáza tohto štandardu. Veď sme v čase keď prehliadače len skúšajú implementovať niektoré súčasty HTML5 (v drvivej väčšine len prehrávanie videa) a 60% užívateľov žiadny z takýchto prehliadačov nepoužívá. Si spomenťe kedy vzniklo HTML 4 (1997 – 13 rokov a to už nebol draft) a stále s ním majú neiktorý problém. Netvrdím, že v oblasti videa HTML5 nie je náhradá (keď sa konečne dohodnú aký kodek použijú), ale Flash nie je iba video a reklamné bannery, čo si zjavne veľa ľudí nie a nie uvedomiť. Flash/Flex/Silveright od Ms. to sú plnohodnoté aplikácie ktoré možno dokaže HTML5 nahradiť o 10 rokov, ale kde zas bude o desať rokov Flash?

    0
    0
  2. plnohodnotne aplikacie??!! je mi zle ked otvorim stranku a cez celu obrazovku sa nacitava flash a je uplne jedno aky je pocitac, nikdy som to nevidel plynule bezat
    a podla mna najvecsim klientom adobu je firma Zynga – autori FarmVille a podobnych Fb hovadin :) a toto mi fakt chybat nebude

    0
    0
  3. iMartin: photoshop.com? tv.joj.sk? (majú tam chyby) a to že si niečo nevidel, neznamená, že to nie je. Väčšinou sú to bussiness aplikácie, ku ktorým sa ti nedostaneš. A ako všade platí, že v prvom rade je na vine ten kto a ako niečo urobí a vo flashi to platí dvojnásobne. A že ti je zle? Práve to z čoho ti je zle (reklamy na fullscreen, všetky tie poskakovacie – z tých je zle aj mne a väčšine ľudí), tie budú prvé ktoré sa pretransformujú do HTML5. Mne ide len o to aby sa ľudia neoháňali HTML5, pretože to je teraz COOL a Flash is not COOL, a pritom vedia o problematike veľké makové. Z takých je zas zle mne.

    0
    0
  4. Ako som vravel, takúto megaakciu (zvrhnutie svetového technologického monopolu – v tomto prípade Flashu v oblasti internetového videa) si dovolí iba Apple. A čo viac, väčšinou im to vychádza.

    0
    0
  5. reakcia na “Vaše meno”
    To že 60% užívateľov nepoužíva html5 nie je náhodou vinou IE? Ak vezmeme do úvahy že aj MS sa konečne hýbe v tomto smeru dopredu tak by nemal byť v priebehu pár rokov žiadny problém.
    To že nespravíš pár z tisíc aplikácii pod html5 nie je argument, a vôbec aké to stránky to vytvoríš v čistom flashi (s action scriptom)? Videl som pár aplikácii povedzme na efekt, boli pekné, dynamické, ale svojimi efektami zdržovali užívateľa, boli neprehľadné a vôbec ja preferujem formu podania informácie kde rýchlo nájdem to čo potrebujem a to flash nikdy nebude zvládať.

    0
    0
  6. Asi tak :) Flash veľmi neľúbim, ale určite si neviem predstaviť dnešný svet bez neho. To niesu len tie bludy čo vám skáckajú po obrazovke a hýbu sa ;) A keď je aplikácia napísana správne, nieje to až také hrozné.

    0
    0
  7. Ináč, dosť zaujatý názor autora. Napr. Photoshop.com je robený celý vo flashi a na NB mi funguje plynule, neviem si predstaviť ako by to šlo na namakanom desktope, takže buď natoľko lezie Apple do riťi, že keby povedali že HTML5 je blbosť, tak to bude vravieť aj on, alebo sa ešte nestretol s dobrou flash aplikáciou.

    0
    0
  8. Hruuuuuuza!!! Skuste mi vysvetlit, k comu je dobre Flash video??? Mne sa ventilator zapne na MacBooku iba pri Flash posranych videach!!! Mam to chapat ako test, ze nemam doje..ne chladenie???

    0
    0
  9. Krásnym flashovým príkladom je určite geniálna česká hra Machinarium, ktorá je mimochodom ako stvorená pre dotykové ovládanie, takže na iPhone by to mohla byť určite bomba.
    Na druhú stranu podpora flashu v pôvodnom prehliadači mojej Nokie (N96) tu robí net takmer neprehliadateľným, takže niečo na tom bude.(aj keď N96 je top krám)
    A Photoshop.com mi na nb beží ako má, takže flash určite nebude až také zlo..

    0
    0
  10. som za HTML 5, problem ale je, ze su dve mozne verzie: jedna s licenciou: v  Safari, IE 9, Chrome a jedna open source FF a Opera…

    pokial sa nedokaze dohodnut na jednom, myslim si, ze Flash bude stale zit. Nebudem si hadam niektore stranky otvorit v Opere/FF a na druhe musiet pouzivat Webkitove prehliadace a IE 9

    0
    0
  11. Ver tomu že sa tak skoro nedohodnú. A keď budu vývojári robiť poriadne aplikácie, tak mi to ani nevadí.

    0
    0
  12. hmm chrome vymen s operou.. a tak to bude sediet.. pretoze chrome je postaveny na firefox jadre a tiez je opensource :) opera je komercna.. ;)

    0
    0
  13. mapplec: Pekne si dal, “chrome je postavený na firefoxe”. Čo sa človek nedozvie. A potom, že bavme sa tu vecne…

    0
    0
  14. Autor prveho komentu: ty musis byt tazky bussinessman a mat rozbehnuty obrovsky bussiness, ked pracujes vo flash aplikaciach…

    mapplec, chrome pouziva webkit zo safari.

    michal takac, si z BB?

    0
    0
  15. Ináč kde ste boli všetci odporovcia Flashu posledných 8 rokov? Je fascinujúce, že doteraz nikomu (tím myslím väčšinu prispievateľov týchto disuskií) flash nevadil. Ale zrazu tu na najnovších inteloch strašne seká a zaťažuje počítač… Hmm…

    0
    0
  16. Pro Autor prveho komentu: me flash vadil vzdy ;-) a nemel jsem ten kram nainstalovany, jak tu nekdo psal, vetrak lze slyset na vetsne pocitacu pouze pri spusteni cehokoli byt sebemensiho ve Flashi. Flash je mrtvola, smir se s tim, nepotreboval jsem ho driv, nepotrebuji ho ani ted. Neznam jedinou vec kterou bych kdy pouzival co byla ve Flashi a nemohl bych tedy bez nej zit a musel si Flask nainstalovat. Diky apple ze flash zcela vypraska. Kdo chce at si to pouziva, ale dnes uz pro to neni jediny duvod (ten jediny byl pouze a jenom video, zbytek jsou reklamy a hry).

    0
    0
  17. nieje? potom mi vysvetlite, pouzivam v chrome, v informaciach o google chrome je napisane: Vytvorenie prehliadaca bolo umoznene v prostrednictvom otvoreneho zdrojoveho kodu Chromium a dalsieho softveru s otvorenym zdrojovym kodom.. ach vidim nojo webkit pravda, ale este v zaciatkoch chromu som cital info na jeho oficialnej stranke ze je based on Mozilla Firefox tak neviem :)

    0
    0
  18. flash mal prve klince v rakve ked zacali ludia objavovat SEO. Druhe klince pribuchli mobilne telefony a dalsie priklepol apple.
    btw Photoshop.com mi ide pomaly (flash10) na rozdiel normalneho photoshopu v ktorom sa da aj nieco realne spravit. Pride mi pekne dementne mat interpretovanu aplikaciu cez browser.

    http://xkcd.com/676/

    to popisuje najlepsie

    0
    0
  19. To že ti to ide pomaly nieje náš problém. Mne ide úplne perfektne, taktiež mám Flash10 a ide mi super aj na Flash 9. Ty mi prídeš pekne dementný, teraz ak chcem iba napr. odstrániť červené oči z fotky a som hocikde aby som so sebou ťahal grafické programy nie? Spametaj sa.

    0
    0
  20. Autor prvého komentu: Lepšie sa diskutuje s tým, kto sa nehanbí za svoje meno.

    Vieš predostrieť aj nejaké objektívne dôvody, prečo ti vadia vyjadrenia a diskusie o konkurovaniu nového otvoreného HTML5 oproti zrelému no uzavretému Flash-u? Lebo zatiaľ to svedčí skôr o tvojej neznalosti toho, k čomu je určené HTML a k čomu Flash.

    Proti Flashu sa tu nevedie vojna. Len prosto nestačí na to, čo trh chce. Prehrať video energeticky úsporne.
    Keď na to nemá, nech sa teda Flash hrá na svojich piesočkoch, je smiešne snažiť sa ho pchať tam, kde je tento nástroj ako slon v porceláne. Tak ako je smiešne pchať HTML tam, kde je Flash lepším nástrojom.

    Miestami sa vyjadruješ, ako keby bol Flash dokonalý nástroj pre web. To je absurdné.
    Schválne by som ti prerobil tieto stránky do Flash, nech si užiješ tú užívateľskú “prívetivosť”. Ktovie, či by tu bol tvoj príspevok. Alebo ťa nechať užívať si nákup v e-shope, ktorý sa nejaký chytrák rozhodol urobiť celý vo Flashi.

    Flash je a bol určený na interaktívne vizuálne prezentácie. Uplatnenie nájde pri multimediálnych prezentáciách, interaktívnych animáciách, či už na webe, alebo na nosičoch, či výstavných kioskoch. Napokon, preto aj má stand-alone prehrávač.
    Je nepoužiteľný ako internetový nosič štruktúrovaných informácií.
    Nehovoriac o slabej optimalizovateľnosti jeho obsahu pre vyhľadávače.

    A HTML4 … si ma rozosmial. :) V dnešnom internete je HTML4 už nejakú dobu nebohý šťandard, ktorý nikoho nezaujíma. Máme tu XHTML, CSS, JS a AJAX. HTML5 prinesie Canvas, optimalizované prehrávanie videa a audia. Flash možno zmizne z YouTube a Videa, ale úprimne – koho to trápi? Asi iba Adobe :)

    0
    0
  21. Marcel: Zrejme sa rozumieme len si zle interpretujeme niektoré názory. Ja súhlasím s tým, že z úplne bežného webu (videa, reklama) flash za pár rokov zmizne. Ale nebude to úplne hneď (stále je to draft a vela tagov sa ešte len rozhoduje) ako sa veľa ľudí vyjadruje. Ale rozhodne nesúhlasím s tým, čo je v súčasnosti väčšinovo prezentované, že vymyzne flash ako taký. To je podľa mňa úplná blbosť, pretože ako sám píšeš má veľa uplatnený a na tie som sa snažil poukázať. A jeden taký príklad využita, ktoré HTML5 nenahradí, P2P streaming..

    0
    0
  22. Flash mi vadi hlavne pri videu. Bohate by mi stacilo, keby stranky zlikvidovali Flashove video a potom by som nemal dovod flash pouzivat..

    0
    0
  23. Pre Marcel Zúbrik: Oprava: Flash – RIA (Flex) znamena Rich Internet Application – cize nejde iba o vizulane prezentacie !

    0
    0
  24. Marcel (cw) dakujeme ze si sa nam predstavil , na tvoje mockups by si mozno mohol skusit balsamiq mockups usetri cas aj peniaze, mimochodom robene vo flashi (flex a air) , tie tvoje su dost “amaterske”

    0
    0
  25. s flash videom som spokojny , za to ze vy nie je zodpovedny Apple , Linux s nim problem nemá :) a ako vnimam apple, maju dovod na to robit to naschval .

    0
    0
  26. linux s tym problem nema? potom mi povedz preco stale nieje stable AMD64 verzia pre linux, a preco nieje stale podpora aby to slo cez grafiku? zvlastne ze pri quad-core stupne pri flashi aj 30% vytazenosti CPU ;)

    0
    0
  27. Viliam Husár: Pohodka, v tom prípade hovoríme o tom istom. Samozrejme sledujem vývoj okolo HTML5 a ktovie, doba sa zrýchlila, trh sa mení, možno nebude nástup tohto štandardu tak pomalý, ako kedysi.

    Tegi: Flash RIA je pomerne mladý fenomén. Adobe sa po kúpe Macromedie snaží Flashu rozvíjať pridané hodnoty, rozšíriť produktu portfólio uplatnenia. Akoby sa to chcelo hrať v piesočku Javy, čo je však iná úroveň. Natíska sa otázka, prečo nevyvíjať veľké web aplikácie rovno v Jave, ktorá v tom segmente má silnú pozíciu i nástroje.

    LenOn: Som kóder, nešpecializujem sa efekty. Sémantika, SEO a univerzálnosť dát, sú v mojej práci dôležité. Preto sú moje mockups amatérske :), určite sa nimi nebudem snažiť konkurovať Adobe :). Je to len pomôcka pre vtesnanie viac info do malého priestoru, na ktorú mi stačil textový editor, Gimp a pár minút.

    0
    0
  28. Marcel Zúbrik: Java Swing … vela stastia :) mozno by ta mohlo zaujmat prečo ludia ako Yakov Fain (oceneny Java Champion) pouzivaju flex . :))

    0
    0
  29. http://flexblog.faratasystems.com/2010/04/11/oops-apple-did-it-again

    So the only question remains – will it will be fixed soon enough via Adobe/Apple negotiations and public outrage or Apple will win this battle and loose the war to Google, RIM and Microsoft.

    in the last 3 years I personally spent about $15K on Apple products, planning to spend at least the same amount over the next 3 years. I was planning to replace my development machine Mac Pro dual Xeon/20GB/10TB for faster one by the end of the summer – looks like it will be Linux server as without platform neutrality it will be easier to at least have development and deployment platforms the same. With developers fallout getting tools and new software for OSX will be even more difficult, so developers need to move toward growing platform. It is really a shame, as Apple really had a chance to become the biggest player in the new market.
    In meanwhile, it is time to shop for Nexus phone and Linux development machine.

    to iste urobi mnoho dalsich developerov …

    0
    0
  30. Tegi: Porovnávať programovací jazyk Java a Flexovský iba skriptovací ActionScript mi príde neadekvátne – Java dokáže viac. Swingu sa netreba báť – keby to bolo o šťastí, neexistuje toľko cross-platformových Java aplikácií.

    Na rýchle kódovanie môže byť komplexnosť programovacieho jazyka zbytočná. Ak sa ti na tvoju prácu hodí práve Flex, tak si ho používaj. Je to normálne – ja mám na svoje veci REALbasic. Len mi príde off-topic (tj. mimo misu) miešať Flex do článku o tom, či sa pri webovom prehrávaní videí presadí HTML5 alebo zotrvá Flash.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.