Ďalšie novinky objavené v iPhone OS 4 – zdieľanie súborov, zatváranie spustených aplikácií

Predvčerom sa na niekoľko hodín uvoľnila pre vývojárov už tretia betaverzia iPhone OS 4, po niekoľkých hodinách však bola stiahnutá. Za tento krátky čas sa v nej vývojárom podarilo objaviť niekoľko noviniek, ako napríklad možnosť zablokovania otáčania displeja podľa polohy zariadenia alebo ovládanie iPodu priamo z multitasking docku určeného na prepínanie medzi spustenými aplikáciami. Rýchle stiahnutie tejto betaverzie vyvolalo dojem, že ju Apple vypustil omylom, a že tam možno tieto novinky ani nemali byť, nakoľko neboli oznámené ani počas predstavovania iPhone OS 4 začiatkom apríla. Ako sa ukázalo, tieto domnienky boli nesprávne, a skutočným dôvodom pre stiahnutie bola chyba spojená s inštaláciou vývojárskych nástrojov. Apple chybu rýchlo opravil a vývojári majú najnovšiu betaverziu opäť k dispozícii, samozrejme, bez spomínanej chyby. To im umožnilo objavovať aj ďalšie novinky:

Zdieľanie súborov

Funkcia zdieľania súborov, ktorá je v súčasnosti dostupná len v iPhone OS 3.2 na iPade, bude zrejme v iPhone OS 4 dostupná aj pre zariadenia iPhone a iPod touch. Toto jednoduché zdieľanie súborov funguje cez iTunes, kde máte možnosť zvoliť si konkrétnu aplikáciu a jej súbory (dokumenty) následne kopírovať medzi počítačom a iPhonom/iPodom touch jednoduchým prenášaním. V súčasnej betaverzii ešte táto funkcia nie je úplne dotiahnutá a zobrazuje len jedinú aplikáciu – Mail. Je však pravdepodobné, že ak sa zdieľanie súborov dostane aj do finálnej verzie iPhone OS 4, bude k dispozícii pre viaceré aplikácie, prípadne aj pre všetky.

Zatváranie aplikácií priamo v multitasking docku

Jednou z najočakávanejších noviniek v iPhone OS 4 je bezpochýb podpora multitaskingu, teda viacerých spustených aplikácií naraz. Najnovšia betaverzia posúva jednoduchosť používania tejto funkcie ešte o niečo ďalej. Zatiaľ čo doteraz bolo nutné pre vypnutie spustených aplikácií nad každou z nich v multitasking docku podržať prst a čakať, kým sa zjaví možnosť vypnutia, v najnovšej betaverzii už stačí podržať prst len nad jednou zo spustených aplikácií. Následne už bude možné jednoducho a rýchlo vypnúť ktorúkoľvek zo spustených aplikácií jedným dotykom priamo v multitasking docku. Stránky Boy Genius Report to trefne prirovnávajú k odstraňovaniu aplikácií z iPhone, kde taktiež stačí podržať prst nad jednou z nich, a následne sa všetky rozkmitajú a užívateľ ich môže postupne odstraňovať.

Zatváranie spustených aplikácií v iPhone OS 4
komentárov
  1. zdielanie suborov ma uz tak netrapi, mam me.com a je pokoj.

    ale tie widgety vyzeraju dobre, ak bude widget na zapnutie wifi a 3G siete, tak budem moooc spokojny. A zamknutie otacania obrazu je tam uz teraz, toto ma tesi snad viacej ako multitasking!!! :)

    0
    0
  2. Vsimol som si, ze pribudla animacia prepinania aplikacii z multitaskingu. Podoba sa to na prepinanie aplilacii vo webOS.

    0
    0
  3. “Funkcia zdieľania súborov, ktorá je v súčasnosti dostupná len v iPhone OS 3.2 na iPade…”

    – Mne sa táto funkcia vôbec nezobrazuje … :-(

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.