Jailbreak pre iPad (iPhone, iPod touch) vypustený, podpora SMS

Mesiac po predvedení jailbreaknutého iPadu je nástroj na jailbreak konečne uvoľnený aj pre verejnosť. Dôvodom dlhého oneskorenia bolo čakanie na začiatok predaja iPadu 3G. Keby bol nástroj vypustený skôr, vzniklo by riziko, aj keď len nepravdepodobné, že Apple by v simkartou vybavenej verzii tabletu medzeru v systéme ošetril. Jailbreak nesie názov Spirit a stojí za ním nový člen hackerského iPhone Dev Teamu, Comex.

Okrem oboch verzií iPadu podporuje Spirit aj všetky generácie iPhonu a iPodu touch. Nástroj podporuje firmwary 3.1.2 a 3.1.3 (pre iPhone/iPod touch) a 3.2 (pre iPad). Spirit je takzvaný untethered jailbreak, čo platí pre všetky zariadenia. Narozdiel od blackra1nu, iPhone 3GS a iPod touch 3G jailbreaknutý pomocou Spiritu môžete zapínať či reštartovať, aj keď nie sú pripojené na počítač. Zariadenia jailbreaknuté cez Spirit musia byť najprv aktivované štandardným spôsobom cez iTunes. Spirit podporuje Mac OS X a Windows.

Jailbreak patrí podľa iPhone Dev Teamu medzi tzv. userland jailbreaky. Znamená to, že chyby, ktoré odhaľuje, sa dajú použiť aj na ohrozenie nejailbreaknutých zariadení, a teda je veľmi pravdepodobné, že Apple tieto chyby čo najskôr odstráni. Ak si chcete v prípade budúcich aktualizácií zachovať aj možnosť jailbreaku, Dev Team odporúča urobiť si zálohy z SHSH blobov (podobne je to nutné na iPhone 3GS).

Na iPade jailbreak zatiaľ nemá veľmi veľký význam. Podľa Comexa k nemu treba pristupovať opatrne, množstvo balíčkov dostupných cez Cydiu na tablete nefunguje, a niektoré môžu systém poškodiť, čiže budete nútení restorovať cez iTunes. Jedno zo zaujímavých využití jailbreaku iPadu predviedol MuscleNerd už cez víkend. Podarilo sa mu hacknúť baseband (súčiastka zaobstarávajúca bezdrôtovú komunikáciu) v iPade 3G a sprístupniť tak možnosť natívneho odosielania SMS. Zatiaľ pre túto funkciu neexistuje grafická aplikácia a funguje iba cez terminál (MuscleNerd používa iSSH pripojené na 127.0.0.1). V každom prípade však hackeri tak ako za čias prvého iPhonu ukazujú, že sú pripravení potláčať softvérom stanovené limity a snažiť sa vyťažiť z hardvéru všetko.

komentárov
  1. “Narozdiel od blackra1nu, iPhone 3GS a iPod touch 3G jailbreaknutý pomocou Spiritu môžete zapínať či reštartovať, aj keď nie sú pripojené na počítač.”
    Čo chce povedať táto veta? Ja mám 3GS jailbreaknutý cez blackra1n a nemám problém s vypínaním, alebo s reštartom bez počítača.

    0
    0
  2. siri: blacra1n sa na vsetkych zariadeniach nespraval ako tethered. Napr. na IPT 2g “MC” bolo po restarte nutne pripojit k pocitacu a spustit blackra1n znovu. Naproti tomu Spirit je tethered na vsetkych strojoch.

    0
    0
  3. Siri: znamená to že svoj iPhone 3gs si môžeš vypnúť a zapnúť a nestratit pri tom jailbreak.
    Moja otázka: ako je to s tými ssh blobsami? Ako ich pouzijem v budúcnosti? (to jest pri upgradovani na nový firmware)

    0
    0
  4. Jojo: shsh bloby su potrebne pre pripad, ze budes potrebovat downgrade spat na tu verziu OS pre ktoru si si ich vytvoril, teda nie pre upgrade na novu verziu. Ak ich mas ulozene na saurikovom serveri (cydia), tak je to jednoduche. Upravis si etc\host subor (nebudem tu riesit detaily, je toho plny web) a iTunes sa miesto na Apple bude dotazovat na cydiu pre certifikaciu tvojho zariadenia. Totiz ak Apple prestane certifikovat niektoru OS verziu (napr. 3.1.2) tak uz na tuto verziu nerestornes oficialnou cestou. Pre tento pripad pouzijes shsh blob, ktory mas ulozeny napr. na cydii. Predstav si hypoteticku situaciu, ze potrebujes restore, lebo sa ti iphone OS posahal. Mas JB na 3.1.3, na 4.0 este ziadny nie je, ale Apple ti dovoli len 4.0. Bez blobov si screwed, no jailbreak :)

    0
    0
  5. vase meno: jailbreakovat nie je potrebne, ale onedlho vo fore zalozim temu po ktorej si JB urobi minimalne 90% ludi, ktori maju iPod Touch :) Garantujem :)

    0
    0
  6. Zdravim…. ako spravilo mi to jailbreake a nahralo mi cydiu ale applikacie ktore mam stiahnute s appulous.com mi stale nejdu nevie niekto preco to tak je ???
    dakujem za pomoc.

    0
    0
  7. Musis si pridat do cydie source http://cydia.hackulo.us Potom si tento source otvor, alebo nechaj vyhladat AppSync 3.1 a nainstaluj. Ked chces instalovat programy aj priamo z iPhone/iPod, tak si este doinstaluj Installous a ficis :)

    0
    0
  8. dnes som spravil spirit/jailbreak/ na 3GS 16 GB .
    Na macu mi to zamrzlo ale na win XP vseko ok. mozem zapinat aj vypinat vsetko ostane.

    0
    0
  9. prosim neviete mi poradit ??? mam soft 3.1.3 a stiahnute aplikacie z netu ktore mi isti. spravil som jailb cez SPIRIT nainstaluje mi cydiu a dalej sa dako neviem pohnut. prosim ak viete pomozte mi. dakujem moc

    0
    0
  10. Ludia ste fakt pribrzdeni?
    Matt: uz dvaja sme ti napisali odpoved na tvoju otazku, citaj!
    mapplec: preco sa snazis dokazat svoju pravdu, ked tomu nerozumies? Nie je iPod Touch ako iPod Touch, na roznych verziach sa blackra1n spraval rozne. Az Spirit je full untethered.

    0
    0
  11. Tak ja sem dám svoju príhodu :D .. skúšal som to cez Macbook, ale iP nešiel zapnút, donekonečna tam bolo jablko … tak stará známa, DFU, Restore … “Restore and update?” .. dám yes. No a začne ťahať 3.1.3 .. a kedže mne dnes štrajkuje net : 11 hours .. ale už len 40 minut a idem skusit na Win 7 .. brrr :D

    0
    0
  12. caf neviete mi niekto poradit ako dostanem do svojho ipod touch 2G…novy firmware 3.1.3, aby som ho mohol jailbreaknut, samozrejme tou rozumnou cestou :)

    0
    0
  13. cus neporadite mi prosim?? ked si moj ipod touch 2G jailbreaknem cez spirit tak budem mat problem so zapinanim??aby som ho nemusel pripojit ku kompu???

    0
    0
  14. caute chcel by som sa opytat preco nevidim ked napojim ipod na PC tak sa neda otvorit a pozriet co tam ma kto vie poradit mam 3g 8gb

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.