Zhrnutie zaujímavostí o sade aplikácií CS5 z Adobe Creative Future 2010

V utorok od 9:00 do 16:30 sa v bratislavskom hoteli Hotel Park Inn Danube konalo predstavenie sady aplikácií Adobe Creative Sute 5 (CS5) verejnosti. Akcia pod názvom Adobe Creative Future 2010 mala prekvapivo vysokú účasť – približne 230 ľudí. V oddelených paneloch boli podrobne vysvetlené všetky vylepšenia v programoch. Tu je naše zhrnutie najlepších vylepšení a postrehov (niektoré informácie sú samozrejme dostupné už dlhšie):

  • Premiere Pro obsahuje podporou hardvérovej akcelerácie za pomoci technológie Nvidia Cuda. Na prezentácii bolo predvedené prehrávanie mozaiky deviatich Full HD videí, nad ktorými bolo ešte jedno vykľúčované Full HD video. Všetko sa počítalo v reálnom čase bez akéhokoľvek spomalenia. Premiere na Macu spolupracuje s kartami GeForce GTX 285 a Quadro FX 4800, určité zlepšenie vďaka novému Mercury Playback Enginu a 64-bitovej architektúre však uvidíte aj na ostatných počítačoch.
  • Premiere Pro a Adobe After Effects už sú dostupné len na 64-bitovej platforme (Mac aj PC). Podľa slov Adobe, nikto, kto sa videom zaoberá vážne, by nemal váhať pri upgrade.
  • Draft filmu Avatar ukázaný producentom bol robený za použitia Adobe After Effects.
  • Flash Media Encoder tiež podporuje hardvérovú akceleráciu. Transkódovanie Full HD videa prebieha desaťnásobkom jeho prehrávania (cca 250 fps).
  • Finálnu verziu Flash Playeru 10.1 uvidíme v druhej polovici tohto roku. Podľa testov je táto verzia až o polovicu menej náročná ako verzia 10.0.

Rovnaká akcia sa konala 20.4.2010 aj v Prahe. Foto: Adobe CZ.

  • V Adobe Dreamweaveri sú teraz na jednom mieste všetky funkcie potrebné pre vývoj webu — editor, ftp klient, browser (WebKit), vrátane debugovacieho nástroja podobného Firebugu. Dreamweaver je CMS-friendly a podporuje automatické dopĺňanie php príkazov WordPressu, Joomly aj Drupalu. Napriek tomu bude webdizajnérmi obľúbenú Codu a Espresso doháňať len s ťažkosťami.
  • Integrácia Dreamweaveru a Adobe Browser Lab pre testovanie stránok v rôznych prehliadačoch a systémoch.
  • V Illustratore je teraz možnosť kresliť dovnútra objektu. Nie je teda potrebné kresbu zložito orezávať podľa existujúceho objektu.
  • Photoshop automaticky na základe objektívu odstráni geometrickú deformáciu, vinetáciu a chromatickú aberáciu. Informácie o objektívoch sa dajú zdieľať v databáze Adobe, čiže užívateľsky podporovaný by mal byť čoskoro každý objektív.
  • Mali sme možnosť vyskúšať si Content-Aware fill, čiže výplň podľa obsahu vo Photoshope CS5, a funguje skutočne tak ako na videách. Niekedy sa mu úloha vydarí tak dobre, že je to v medziach dnešného chápania softvéru až neuveriteľné. Na druhej strane občas vznikajú pri takomto vymazávaní artefakty, ktoré je potom treba znovu vymazať alebo ručne vyretušovať. Každopádne funkcia výrazne zrýchľuje prácu.

Informácie o dostupnosti

  • Anglická verzia CS5 bude dostupná niekedy na prelome apríla a mája, čiže v najbližších dňoch.
  • Česká verzia CS5 bude dostupná 14 dní po anglickej.
  • Cena českej verzie sa znižuje o 30 % oproti súčasnej, kvôli európskej legislatíve môže byť údajne lacnejšia len táto lokalizovaná verzia.
  • Študentská verzia bude dostupná tiež zanedlho, mala by byť tiež lacnejšia ako momentálne a menia sa tiež licenčné podmienky, takže študenti môžu používať tento akciový balík aj na zárobkovú činnosť.

Na záver uvádzame trojicu zaujímavých videí, ktoré sme mali možnosť vidieť na samotnej prezentácii:

Adobe AIR aplikácia magazínu Wired pre tablety

101 Photoshop tipov za 5 minút

Demonštrácia Flashu na mobilných zariadeniach:

komentárov
  1. na slavnym Amosu:
    CS4 Design Standard Mac CZ – 40 584 Kc s DPH
    CS5 Design Standard MAC CZ – 38 965 s DPH

    porad mi to vychazi symbolickych 5%.

    Nebo ze by v predprodeji byla “vyhoda” priplatku?

    0
    0
  2. svojho casu som kupoval CS 2 s “free” updatom na CS 3. Ten tzv. free update mal stat 5 stoviek, nakoniec som zaplatil cez 1000 Sk a to ten winsoft co to “technicky zabezpecuje” nedokazal pochopit, ze ked mam raz registraciu DPH, tak mi nemaju fakturovat DPH, stale ju tam pchali s odovodnenin, ze vsetci maju rovnake podmienky a ked sa mi nepaci, nech si to nekupujem …
    Takze asi tolko k slavnemu Adobe

    0
    0
  3. adobe mě vždycky dokáže něčím nas**t. já nechci českou verzi. nejsem zvědavej na překlady názvů jednotlivých nástrojů, filtrů, atd. to pak člověk čte nějakou knížku nebo tutorial a aby luštil co je co :-/

    0
    0
  4. Jano, nebolo to skôr ako pri CS3? Keď som upgradoval z ADC (kúpené tesne pred sprístupnením CS1) na CS1, bolo to „Free“ s poplatkom (ako píšeš). Ale pri upgrade z CS1 na CS3 som následne získal CS4 naozaj zadarmo (mailoval som kópiu faktúry za upgrade na CS3 + sériové čísla kamsi do Francúzska, odtiaľ poslali kuriéra s krabicou CS4, celkom zadarmo).

    0
    0
  5. 2 Pepa & miso – nehovoriac o bugovosti cz verzie, ked bez “hackovania” nefungovali take veci ako export for web… :-) Musel som si ripnut do tej lokalizacie…

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.