Ďalšie podrobnosti o Steame pre Mac – len pre Intel procesory, vydanie najskôr v máji, natívne hry

Minulý mesiac sa spoločnosti Valve Software podarilo ohlásením prípravy Steamu pre Mac vyvolať medzi hráčmi, ktorí by radi hrali aj na Macu, pomerne veľké očakávania. Okrem toho, že by tento krok mohol raz a navždy zanechať vnímanie platformy Mac OS X ako tej, na ktorú neexistujú žiadne nové hry, v zabudnutí, priniesol aj množstvo nových otázok. Dátum vydania síce bol stanovený na apríl, pričom špekulácie naznačovali, že by mohlo ísť o 26. apríla, nakoľko vtedy sa očakávala aj nová verzia pre Windows, no nadšenie trochu opadlo po tom, ako sa na internet len pred pár dňami dostali informácie o začiatku uzatvoreného betatestu. Ten naznačuje, že vydanie finálnej verzie dostupnej širokej verejnosti zrejme nie je až tak blízko a apríl sa javí ako nereálny cieľ.

Nové informácie síce nepriniesli presný dátum uvedenia, no na druhej strane odpovedajú na otázky spôsobu, akým budú hry programované pôvodne pre Windows fungovať na Macu. Prvotné obavy totiž naznačovali, že by malo ísť o jednoduché a rýchle konverzie hier, respektíve ich emuláciu prostredníctvom Cideru, čo by skrátilo čas ich prípravy, no to všetko za cenu slabého výkonu a množstva ďalších problémov. Správy potvrdzujú, že všetky hry od Valve, vytvorené v Source engine, budú na Macu fungovať natívne s využitím OpenGL. Vývojári sa snažia priniesť zážitok z Mac verzií čo najbližší tomu z originálnych Windows verzií, a teda bez akýchkoľvek kompromisov.

Logicky každému napadne, aké bude mať Steam pre Mac systémové požiadavky. Minimálne požiadavky sú Intel procesor a operačný systém Mac OS X Leopard. Samozrejme, niektoré hry môžu vyžadovať aj novšie verzie operačného systému. Majiteľov starších MacBookov zrejme nepoteší skutočnosť, že hry nebudú podporovať integrované grafické karty Intel (X3100 a séria 900). Testerom sa na týchto kartách síce podarilo spustiť Portal, avšak FPS (snímky za sekundu) sa pohybovalo len okolo 10 až 15, čo sa nedá považovať za plynulú hrateľnosť. Betatesteri, ktorým sa podarilo dostať do uzatvoreného testovania, uvádzajú, že majú k dispozícii zatiaľ len spomínanú hru Portal. Čoskoro by sa mala ponuka rozšíriť aj o Counter-Strike: Source a Half-Life 2. Vo finálnej verzii by mala byť k dispozícii väčšina hier od Valve, okrem vyššie spomínaných aj Left 4 Dead (1&2), Team Fortress 2 a Portal 2, ktorý bude na jeseň vydaný naraz pre Mac aj Windows.

Napriek tomu, že sa Valve pravdepodobne nepodarí naplniť pôvodný dátum vydania v apríli, a Steam pre Mac bude dostupný najskôr v máji, určite je to lepšie, ako keby bol do obehu vypustený nekvalitný a nedorobený softvér. Na ktorú Steam hru pre Mac sa tešíte najviac vy? O svoje očakávania sa môžete podeliť v diskusii pod článkom.

komentárov
  1. Asi najviac? Kedysi som hrával Counter Strike: Source, neskôr ma iritovala nemožnosť si zahrať Team Fortress 2 a Left 4 Dead 1/2 natívne v prostredí Mac OS X bez CrossOveru… mohli by ešte pridať Half Life Deathmatch 2 :))

    0
    0
  2. Urcite L4D 1 a 2. To mam aj na PC kupene, okrem inych hier. Som na to velmi velmi zvedavy ako to vsetko bude vyzerat a ake hry budu pribudat. Dufam, ze nezostane pri vydavani hier len valve, ale zacne aj activision, ea a podobne.

    0
    0
  3. Jarko: “To mam aj na PC kupene”
    Tím asi myslíš, že máš verzi pro Windows, protože ta pro Mac bude taky PC verze …

    0
    0
  4. Tak ja jednoznacne Half-Life seria, dufam, ze Episode 3 vyjde uz priamo pre MAC, teraz som zohnal starucku Half-life 1 so source enginom a je to vynikajuca zabavka :) ani hardver tak nevytazi :D ale inak jednoznacne CS Source, konecne sa nebudem musiet prepinat pod Win stale :)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.