Nemecká odpoveď na iPad – WePad, má šancu ohroziť pozície iPadu?

Ešte pred oficiálnym vydaním iPadu sa konkurencia bála uvedenia chýrovaného Apple tabletu natoľko, že predstavila svoje vlastné riešenia. Jedným z prvých bol HP Slate predstavený na CES 2010. Dlho na seba nenechali čakať ani ostatné spoločnosti ako napríklad Nokia či Google, ktoré tiež ohlásili prípravu svojich vlastných alternatív.

Ďalšou spoločnosťou, ktorá sa bude snažiť ohroziť dominanciu Applu na len nedávno vytvorenom trhu iPadu podobných tabletov, je nemecká firma Neofonie. Jej tablet je nazvaný WePad, a už len to by v prípade jeho úspechu mohlo stačiť na potenciálnu žalobu zo strany Apple za zneužívanie popularity názvu iPad.

WePad sľubuje oproti iPadu lepšiu výbavu. Za zmienku stojí takmer o dva palce väčší displej – 11,6″, webkamera (1,3 Megapixel), dva USB porty, čítačka kariet a slot na klasickú SIM kartu (nie Micro SIM ako iPad). Na druhej strane oproti iPadu ponúkne o štyri hodiny kratšiu výdrž batérie – len šesť hodín. Operačný systém bude postavený na báze Linuxu. Samozrejme, okrem hardvérových výhod bude pre niektorých užívateľov kľúčovým bodom väčšia otvorenosť platformy. Neofonie nebude blokovať aplikácie výlučne pre svoje zariadenie, ako to robí Apple prostredníctvom regulovaného App Store, ale bude dokonca podporovať nielen Javu a Flash, ale aj aplikácie pre Android od Google. Nemeckej firme sa už podarilo uzavrieť aj prvé partnerstvo s veľkým európskym vydavateľstvom Gruner + Jahr, pričom jednania prebiehajú aj s ďalšími vydavateľstvami. Podrobnejšie technické porovnanie WePadu s iPadom nájdete v oficiálnej tabuľke.

WePad

Ceny sú stanovené na 449 EUR za 16 GB verziu a 569 EUR za 32 GB verziu. Neufonie má údajne ešte pred oficiálnym začiatkom predobjednávok, ktorý je stanovený na 27. apríla, už viac ako 20 tisíc objednávok. O výrobu by sa mala starať bližšie nešpecifikovaná ázijská spoločnosť, ktorá bude schopná v prípade veľkého záujmu rýchlo zvýšiť objem výroby. WePad by sa mal začať predávať už v auguste, bližšie informácie môžete nájsť aj na oficiálnych stránkach, videá sú dostupné na ich YouTube stránkach. Či ide len o veľké sľuby od malej spoločnosti alebo má Neofonie skutočnú šancu na väčší komerčný úspech ukáže až čas.

komentárov
  1. S cim by meli iPad ohrozit? S Intel Atomem? S nulovym portfoliem aplikaci primo pro dane zarizeni a filosofii “kazdy pes jina ves” (Flash, Android, nativni, Java)? S mizernou vydrzi baterie, u jejihoz srovnani navic nemluvi pravdu? (iPad nema 10 h ve standby, ale pri prehravani videa. Nikde jsem se nedocetl, ze by WePad umel 6 h prehravat video). A co tam je za graficky cip?… protoze Atom nema absolutne sanci prehravat HD video. Kdyz uz tak machruji s vetsim displejem a HDMI portem…

    Typicke “kdo ho ma delsi” (myslim seznam featur) zname z notebookoveho trhu. Smysl…?

    0
    0
  2. Nemyslím si, že by to bola výhoda že je väčší a ťažší. Po týždni používania iPADu sa mi zdá, že aj iPAD je už dosť veľký. Menší byť ale nemôže, lebo už by sa nedali pohodlne čítať PDFka.
    .
    Prekvapuje ma ten vlastný OS, ktorý je asi nejakým klonom Androidu ?
    .
    Podľa hmotnosti, to bude asi celkom kvalitné zariadenie. Asi nebude lepšie ako iPAD čo sa týka rýchlosti a výdrže batérie. Ale pre spústu ľudí to bude vzhľadom na otvorenosť použiteľnejšie zariadenie.

    0
    0
  3. blablabla… je fajn, ze sa niekto snazi “robit konkurenciu” Applu… ale zaujimave je, ze vzdy vsetci idu zlym smerom uz od zaciatku… nechapem, ze im na to niekto da budget, ked je uz dopredu evidentne, ze to konkurencia nebude. Za vsetko hovori uz len pocet predobjednavok – 20 000 je sice krasne cislo, ale konkurencia k iPadu, ktoreho sa predalo 300 000 hned na prvy den? To je IMHO smiesne porovnanie. Moj kriticky komentar samozrejme nie je namiereny proti clanku/novinke, ale proti firme, ktora o sebe tvrdi, ze “ide robit konkurenciu iPadu”. Uprimne by som rad uvital akukolvek realnu konkurenciu iPhonu a iPadu, ale mam dojem, ze na tejto planete proste nieje clovek/firma, ktora by to vedela a mala na to aj dostatocny rozpocet.
    Apple sa drzi krasneho a zasadneho pravida – nenutte uzivatela premyslat. Uz vidim, ako si “one easy click” instalujem na tento WePad custom Linux OS aplikaciu stiahnutu kdekade na internete… fuj blivazj… a to nehovorim o update nejakej aplikacie, pripadne o tom, ze nieco z Androidu mi tuna nebude chciet na prvy krat fungovat…. zle nedobre… IMHO odsudene k neuspechu este pred zaciatkom predaja. A pritom je to vsetko chyba iba zlej strategie. Verim, ze hardwarovo to ma co povedat.

    0
    0
  4. @Daniel Kvasnicka ml. – Suhlasim Daniel, mas pravdu. Apple vie zaujat s tym som ma, nie ako niektore ostatne firmy na trhu s vyhlaseniami typu „Nikto vam nemoze dat to co my vam mozeme slubit“…

    @pepe – ano, tvoj nazor – asi este „jablko“ nemas…?

    0
    0
  5. Je smutné, že ešte stále sa väčšina spoločností nenaučila viac, než neúspešne kopírovať. Čo tak prísť s vlastnou inováciou? Apple má dotykové ovládanie na celom displeji, iní majú dotykové ovládanie na celom displeji (ale je to šmejd so stylusom), Apple má tablet, iní robia tablet (ale je to šmejd založený na operačnom systéme, ktorý pre ovládanie zariadenia tohto druhu nie je vhodný – ak ho tiež neskopírujú).

    Apple robí často šmejdy (napríklad MagSafe konektory predošlej generácie, softvér), ale aspoň nemám pocit, že kupujem lacnú napodobeninu úspešného konkurenta.

    0
    0
  6. Uz teraz je evidentne, ze nemci su odsudeni na neuspech… Problem vsetkych firiem, co sa snazia napodobnovat Apple

    (A. pride s najtensim laptopom, iny zrazu tiez, A. predstavi iPhone, zrazu vsetci vyrabaju dotykovky a teraz iPad, dalsie sa mi tu nechce vypisovat, ale chapete)

    je v tom, ze uz na zaciatku nepochopia zakladnu myslienku s akou Apple dany produkt vytvoril(simplicita napr.). WePad si na tomto rozbije zuby takisto ako JooJoo, Slate a ostatne…

    Dalej, co ma autor clanku proti AppStore?? Ved to je ta najlepsi sposob na distribuciu softwareu, aky som kedy videl- pozri koment od ‘Den’.

    iPad je uzatvorena platforma???-to je akoze nevyhoda??
    Vdaka tom bezia vsetky iPhone OS produkty tak svizne, vdaka tomu nemame ziadne virusy… Treba si uvedomit, ze to nieje prenosny pocitac boze! A dokonca podporuje Flash!!-wow, no to si hned beriem konfety a utekam kvoli tomu kupovat WePad. OMG mna asi raz ohne z takychto hlupych nazorov.

    A este k tomu menu. Ono nejde ani tak o pouzitie slova ‘Pad’ v mene, ale skor o jeho spojenie so zamenom ‘We’. Keby dali GePad, DePad, hocico, tak je to jedno. No v tejto kombinacii ide o priame napadnutie patentu, s cielom vyssich ziskov.

    0
    0
  7. @styrak a pak s ním budeš v létě mlátit komáry, až ti jebne z toho, že za tebou ty děti neustále chodí, zase jim to nejede a zase se to kouslo :)

    0
    0
  8. Ach Boze, preco s tym neprisli o rok skor??? Ked Apple vytvoril iPhone, tak vsetci kopirovali iPhone. Teraz iPad. Pozitivne je vsak to, ze Apple ma konkurenciu a o rok bude ajpaaad viac nabuchany ;-)

    0
    0
  9. nepáči sa vám že to je postavené na linuxe. A prečo nie, linux je podľa mňa úžasná platforma a keď sa niekto posnaží určite bude použiteľná aj na mobilné zariadenia. Tak ako bolo povedané, všetci robia niečo, aby sa to podobalo apple produktom. Apple potom vždy vyrobí niečo čo sa nepodobá ničomu a tým si získa úspech. Keby všetci nekopčili ale pracovali na svojich vlastných originálnych nápadoch som si istý že by mali šancu konkurovať apple.

    0
    0
  10. iPad je dokonala ukazka toho ze apple je technologickym lidrom zasluzene! Apple spravi iPhone bez tlacitok, zrazu vsetci robia dotyk. mobily… Apple spravi iPad, zrazu vsetci robia tablety… pripada mi to, ako keby boli vsetci ostatni vyrobcovia totalne neschopne deti – opice, vedia len to co im iny ukaze, ale tvorit to nie.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.