Recenzia: Apple iPad do detailu

Nové tabletové zariadenie Apple spôsobilo v USA nákupný ošiaľ. Za menej ako dva týždne sa v USA predalo cez 500 000 kusov a Apple nestíha dopĺňať a vyrábať nové zásoby. Aj keď na Slovensku sa iPad začne predávať až neskôr v tomto roku, my už samozrejme máme k dispozícii redakčný kus od dátumu uvedenia v USA, ktorý sme niekoľko dní podrobne testovali. Aké má toto zariadenie, ktoré má vyplniť medzeru medzi telefónom a notebookom využitie a aké má prvá verzia chyby? To všetko sa dozviete do detailu vo viac než 30-tisíc znakovej recenzii.

Rozbaľovanie

Ako každý výrobok Apple, aj iPad prichádza v čo najkompaktnejšom a čo najkrajšom balení. Je len o čosi väčšie ako iPad samotný (výška len 5,5 cm), z čoho vyplýva, že vnútri sa toho veľa nenachádza. Okrem tabletu je v balení iba USB kábel na synchronizáciu, zhodný s iným káblom k iPhonu alebo iPodu, nabíjačka, ktorá síce vyzerá štandardne, no má vyšší výkon (10W, a teda nie je zameniteľná s inou) a dokumentácia, ktorá pozostáva z krátkych inštrukcií, bezpečnostných pravidiel a samozrejme Apple samolepiek. iPad sa zatiaľ predáva iba v USA, a preto nabíjačka obsahuje len severoamerickú koncovku, pokiaľ však máte starú nabíjačku z iPodu, iPhonu alebo MacBooku, nie je problém koncovky vymeniť. Samostatná koncovka sa predáva v obchodoch zvlášť, cena je približne 10 €. Je dôležité upozorniť, že narozdiel od iPodu a iPhonu, ktorý môžete rovnako dobre používať bez adaptéru a nabíjať iba cez počítač, iPad potrebuje na svoje nabíjanie vyšší odber ako je v štandardnom USB porte počítača a nabíja ho preto iba zopár modelov počítačov Mac, ktoré sú na vyšší odber z USB portu pripravené. V ostatných prípadoch sa na obrazovke iPadu v rohu zjaví Not Charging. Aj keď je to nevýhodou iPadu, je to celkom pochopiteľné, keďže so svojimi rozmermi má ďaleko od konceptu klasicky energeticky náročného vreckového zariadenia. Skôr v tomto prípade môžeme hovoriť o nabíjaní malého počítača, než veľkého telefónu.

iPad iPad iPad

Aj keď mnohí iPad považujú, a plánujú využívať práve ako samostatne fungujúci počítač, nie je to celkom možné. Zistíte to hneď po vybalení z krabice, keďže iPad je pred zapnutím nutné pripojiť k programu iTunes a aktivovať ho kliknutím na potvrdenie aktivácie. To, či ho odvtedy už k počítaču nikdy nepripojíte je čisto na vás, bez pripojenia a synchronizácie však nedostanete do iPadu žiadnu hudbu, filmy a iné objemné dáta. Bez pripojenia k počítaču s iTunes taktiež nemôžete aktualizovať operačný systém iPadu v prípade nových automatických aktualizácií.

Dizajn

iPad je so svojimi rozmermi 18,97 × 24,28 cm približne o 5,5 cm nižší a o 2 cm užší ako štandardný formát listu A4. V skutočnosti je tablet najviac prirovnateľný k časopisu, no aj od neho je stále o čosi menší. Prekvapivým rozmerom iPadu je jeho hrúbka. Na fotkách som iPad videl mnohokrát, ale naživo je hrúbka pocitovo celkom iná. Tablet má v najhrubšom bode 1,34 cm, čím zahanbí okrem Dellu Adamo asi každý notebook, vrátane MacBooku Air. Vďaka mierne zúženým okrajom sa v rukách zdá ešte tenší — padne do nich „ako uliaty“.

Kvôli svojej malej hrúbke vás môže na prvýkrát zaraziť jeho hmotnosť. V žiadnom prípade sa nedá nazvať príliš vysokou, 680 gramov je stále slušná hodnota v porovnaní s alternatívami, hliníkové telo ho však robí ťažším, ako by ste z pohľadu predpokladali. Aj keď nie je problém držať ho v jednej ruke aj dlhšie, nabáda skôr na držanie v oboch, opretie o preloženú nohu, prípadne opretie o stôl.

Je to však práve hliníková zadná strana, ktorá je oveľa odolnejšia ako plast použitý v iPhone a mnohí užívatelia sa jej preto pri predstavení potešili. iPad má na pohľad aj na dotyk prvotriedne dielenské spracovanie, ktorému nie je čo vyčítať. Hardvérové tlačidlá sú pevné a aretačný spínač (zámok otáčania) pôsobí skutočne kvalitnejšie ako ten na iPhone (ten čelil kritike kvôli častému odlamovaniu). Tlačidlá sú na opačnej strane ako na iPhone, čo zo začiatku mýli. Spínač mute vám chýbať nemusí — Apple toto vyriešil softvérom a teda stačí podržať chvíľu tlačidlo stišovania a po troch stupňoch sa iPad automaticky stíši na minimum.

iPad iPad iPad

Telo iPadu je relatívne pevné a odolné, nedá sa to však asi povedať o plastovom logu Apple na zadnej strane, ktoré slúži aj ako anténa a je umiestnené presne v strede, čiže ak je iPad chrbtom položený na stole, môže sa celkom ľahko poškriabať o nečistoty. WiFi anténa však nemôže byť kvôli kvalite signálu pokrytá hliníkom. Podobne to môže byť aj s displejom, no to zrejme ukáže až čas. Keď je iPad na stole, pri práci sa napriek oblým hranám nekymáca, na hladkom povrchu (napr. mramorový a sklený stôl) sa však posúva s každým výraznejším pohybom prsta. Problém sa dá odstrániť veľmi jednoducho, dáte pod neho čistiacu handričku na displej alebo servítku (Apple a ďalší výrobcovia poskytujú pre iPad aj rôzne ochranné a protišmykové obaly, ktoré sa čoskoro dostanu aj na náš trh).

Aj keď moja prvotná reakcia po zhliadnutí iPadu pri prvej prezentácii bolo počudovanie nad hrubým rámom, naživo nie len, že nepôsobí tak masívne, ale je celkom odôvodnený, keďže zaň tablet držíte.

Batéria

Veľkú časť hmotnosti iPadu tvorí práve obrovská batéria[ 1 ]. Apple uvádza výdrž 10 hodín, v našich testoch však vydržala ešte o pol hodinu viac. Tablet sme pri tom vôbec nešetrili — WiFi bolo nepretržite zapnuté, jas displeja sa pohyboval pri hornej hranici, pozerali sa na ňom filmy, hrali hry, surfovali aj pracovali. Znamená to, že ak iPad ráno vyberiete z nabíjačky s plnou batériou, nech ho už budete používať akokoľvek, počas dňa sa nevybije a teda sa nemusíte obťažovať s prenášaním nabíjačky.

Displej

Displej iPadu je perfektný takmer vo všetkých smeroch. Applom proklamovaný IPS panel nie je žiaden reklamný trik, podanie farieb je skutočne úžasné a z môjho pohľadu daľeko prekonáva nie len iPhone, ale aj môj stolný počítač (20″ iMac). Pozorovacie uhly sú rovnako dobré a ich jediné obmedzenie je lesk povrchovej úpravy displeja.

Práve toto je celkom dôležitý prvok. Displej iPadu je rovnako ako ostatné stolné a prenosné zariadenia Applu prekrytý keramickým sklom. Na iPhone tento fakt nevytvára až taký problém, keďže ho môžete ľahko natočiť do správneho uhla, na iPade to problém byť môže — obzvlášť ak ho plánujete používať pod holým nebom.

Displej je veľmi jasný, najvyšší možný jas je silnejší ako na iPhone, najnižší možný je však tiež jasnejší ako najnižší na iPhone. Ak teda používate iPhone v tme to najnižšie nastavenie, na iPad si budú musieť oči zvyknúť.

iPad iPad iPad

Rozlíšenie iPadu je archaicky znejúcich 1024×768, v skutočnosti je to však pre zariadenie tohto typu a veľkosti zrejme ideálny kompromis. Aj keď iPhone (hustota 163 PPI) má o niečo vyššiu hustotu bodov, iPadu (132 PPI) sa z počítačov Apple ako rovná len 17″ MacBook Pro (130 ppi), ostatné sú ďaleko za ním (94 až 113 ppi)[ 2 ]. Všetko na iPade je ostré, živé a pekné, čo sa najviac prejaví na filmoch a fotografiách, hry sú tiež veľmi pôsobivé, a dokonca ako nové pôsobia aj webstránky.

Napriek mastnotu odpodzujúcemu povrchu displeja sa na iPade veľmi rýchlo vytvoria odtlačky, nijako však nebránia funkcionalite, keďže sú vidieť výlučne vtedy, keď je obrazovka vypnutá. Prirodzene, iPad nie je také ľahké utrieť do trička či nohavíc a malá handrička preto môže byť veľmi praktickým kusom príslušenstva.

Klávesnica

iPad fyzickú klávesnicu nemá a musí si ju teda vynahradiť softvérovou na obrazovke. Podobne ako na iPhone, zjavuje sa len keď máte focus na textovm poli, narozdiel od iPhonu sa však rozložením oveľa viac podobá na klávesnicu počítačovú. Backspace a Enter sú konečne na správnych miestach, čo však môže užívateľov iPhonu najprv aj trochu mýliť. Pre bodku, čiarku, výkričník a otáznik už viac nebudete musieť blúdiť do druhej sekcie, sú dostupné hneď vedľa písmena M. Je tiež možné nastaviť okrem QWERTY klávesnice aj QWERTZ (aj AZERTY), čo bolo prianím mnohých, vrátane mňa, už dlhšiu dobu. Je tu však jedno ale. iPad je dostupný zatiaľ iba v USA, nie je preto zatiaľ dostupná plná diakritická klávesnica. Diakritika sa zadávať dá, avšak iba starým spôsobom — na znaku podržíte prst a vyberiete. Nie len, že je tento štýl písania zdĺhavý a teda prakticky takmer nepoužiteľný, nie sú cezeň dostupné tvrdé spoluhlásky s mäkčeňom (ď,ť,ň, ľ) ani dlhý ypsilon. Ak si teda dáte záležať na diakritikou vybavených mailoch, budete musieť počkať, kým sa iPad nezačne u nás oficiálne predávať a kým teda nebude vybavený takouto klávesnicou po aktualizácii systému.

V závislosti od toho, či je tablet v horizontálnej alebo vertikálnej polohe je klávesnica buď menšia alebo väčšia (opäť podobne ako na iPhone). Veľkosti, aj keď sú určené veľkosťou a pomerom strán obrazovky považujem za ideálne. Kým na menšej klávesnici sa dá písať dvoma palcami (keď iPad držíte v rukách), väčšia je určená na dlhšie písanie dvoma rukami, keď je iPad položený. Klávesnica nie je kompletná, veľkosťou je však tá väčšia takmer rovnaká štandardizovanej hardvérovej, čo je výhoda oproti drvivej väčšine netbookov. Aj keď plnej hardvérovej klávesnici sa samozrejme nevyrovná, znamená to, že si na ňu netreba takmer vôbec zvykať. Keď som stopoval rýchlosť písania, na Macu je možné napísať rovnaký text o 35% rýchlejšie, celkom hravo som však predstihol rýchlosť písania na iPhone aj napriek tomu, že ho denne používam už dva a pol roka. Verím, že po dlhšej dobe sa rýchlosť môže ešte zlepšiť.

Ak je však pre vás písanie kriticky dôležité, môžete si zakúpiť hardvérovú bluetooth klávesnicu alebo klávesnicový dock. Párovanie je jednoduché a s klávesnicou komunikujú všetky aplikácie. Funkčné tlačidlá fungujú tak ako majú a niekedy sú veľmi užitočné. F1 a F2 upravujú jas, F7, F8 a F9 ovládajú iPod a F11 a F12 hlasitosť. Klávesnica má aj ďalšie možnosti z Macu: keď držíte Shift, pohybovaním šípiek označujete text, keď držíte Alt, pohybujete sa po slovách a keď držíte Command, šípkami sa dostanete na začiatok/koniec riadku/dokumentu. Všeobecné skratky ako kopírovať (Cmd+C), vložiť (Cmd+V), vystrihnúť (Cmd+X) a vrátiť (Cmd+Z) fungujú bezproblémovo. Špecifické skratky na formátovanie textu v Pages ako napríklad tučné písmo (Cmd+B), kurzíva (Cmd+I) a podčiarkni (Cmd+U) však nie. Toto je však údajne na zodpovednosti každej samostatnej aplikácie a preto je to možné jednoducho doprogramovať. Hardvérová klávesnia z pochopiteľných dôvodov nepodporuje vôbec žiadnu diakritiku, nastaviť sa dá iba US layout.

iPad iPad iPad iPad

Operačný systém ako celok

iPad nedisponuje klasickým, stolovým operačným systémom ako Mac OS X, ale vylepšenou verziou iPhone OS-u. To, že je to správna voľba sa ukáže už po pár minútach práce. Rozhranie je dokonale prispôsobené na dotyk, či už je to jeden prst, celá ruka alebo obe. Napriek tomu, že je celé rozhranie v podstate len zväčšený iPhone, je cítiť, že na 9,7 palcovú uhlopriečku sadne dokonale, a keď opäť chytíte do ruky iPhone, máte pocit, že skôr ten je zariadením, kam rozhranie nepatrí a všetko je tam zvláštne natlačené na seba.

Systém nepodporuje multitasking pre aplikácie tretích strán (aj keď od jesene s novým softvéru bude), každá aplikácia je vždy roztiahnutá po celej obrazovke a viac ich bežať naraz nemôže. Toto je nevýhoda, balancuje to však skvelá rýchlosť zapínania aplikácii a to, že si každá pamätá stav v akom ste ju opustili (minimálne tie, ktorými je iPad štandardne vybavený). Aplikácie teda miesto prepínania zatvárate a znovu otvárate, netrvá to však v priemere viac ako jednu až dve sekundy. Pozrite si graf času spúštania jednotlivých aplikácii a skúste si to porovnať so spúšťaním obdobných aplikácii na počítači.

iPad

Safari – iPad pre surfovanie z pohovky

iPad má slúžiť ako náhrada za neelegantný netbook, ako teda zvláda jeho najpoprednejšiu funkciu — prehliadanie internetu? Ak máte iPhone, viete, že zariadeniu dáte v mnohých ohľadoch prednosť pred surfovaním na počítači. Povedzme, že si chcete iba rýchlo vyhľadať jednu informáciu alebo ste už príliš unavení a uprednostníte browsovanie ležmo.

Tablet prináša podobné výhody a na rozdiel od iPhonu má veľký displej, na ktorom je vidieť všetko veľmi jasne aj bez približovania (dokonca aj vo vertikálnom postavení). Ak si však myslíte, že ním budete môcť plne nahradiť browsovanie na počítači, budete sklamaní. Nekompatibilita browseru sa totiž nekončí pri absencii Adobe Flashu, ktorá vám zabráni prezeraniu mnohých internetových videí (aj keď najväčšie servery, YouTube a Vimeo fungujú bez problémov). Browser má problémy so zložitými webovými aplikáciami, napríklad Google Docs je možné používať len v prehliadacom móde, teda nie je možné upravovať dokumenty. Na Facebooku sa zasa nezobrazuje spodná lišta, čiže nie je možné pristupovať k funkcii chatu. Iné stránky zasa servírujú pri prístupe cez iPad miesto svojej plnohodnotnej mobilnú (iPhone) verziu. Jedná sa napríklad o Meebo či Zoznam, ktoré dokonca ani neponúkajú možnosť prepnúť sa na normálne zobrazenie. Keďže pixely na stránke sa kvôli dynamickému zoomu nie vždy premietajú na rovnaké pixely na displeji, niektoré layouty sú pokazené, čo je vidieť napríklad na screenshote zo stránky denníka pravda.

iPad iPad iPad

Toto sú však problémy, ktoré sa časom budú dať odstrániť zo strany prevádzkovateľov. Oveľa väčší problém je ten plynúci z hardvérových obmedzení tabletu — konkrétne z 256 MB RAM. Keď máte otvorených viac stránok naraz, tie staršie iPad prestane udržiavať v pamäti a keď sa k nim vrátite, bude ich celé odznova načítavať z internetu. Pri testovaní sa mu niekedy podarilo udržať aj 5, väčšinu času to však boli iba 2 až 3 záložky so stránkami naraz. Toto tvorí minimálne pre mňa značný problém, keďže väčšinou mám naraz otvorených veľa stránok. Aj tento nedostatok by sa možno dal vyriešiť softvérovo zo strany Apple pomocou cache, zatiaľ však kvôli tomuto limitu prehliadač Safari na iPade sklamal moje (možno priveľké) očakávania.

Mail – iPad ako prenosná kancelária

Mail na iPade je veľmi prehľadná aplikácia, ak by ste si však mysleli, že oproti iPhone verzii ponúka nejaké výrazné rozdiely, mýlili by ste sa. Ak máte viacero schránok, medzi priečinkami budete musieť prechádzať rovnako a tiež nie sú dostupné pokročilé možnosti z Mail.app na Macu ako napríklad pravidlá (rules). Mail na iPade, rovnako ako iPhone, nepodopruje dokonca ani flagovanie e-mailov (vlajočky). V horizontálnom móde Mail ponúka veľmi praktické dvojstĺpcové zobrazenie, v jednom stĺpci je zoznam správ a v druhom obsah vyznačeného mailu.

Napriek nevýhodám, ak neposielate denne desiatky mailov, iPad vám určite na vybavenie tejto práce bude stačiť. Klávesnica je dostatočne pohodlná (aj keď zatiaľ neobsahuje diakritiku) a aplikácia zobrazí aj väčšinu bežných príloh. Ak si zakúpite iWork, budete dokonca môcť aj sťahovať kancelárske dokumenty, upravovať ich a posielať ďalej.

iPad

iPod – iPad na prehrávanie hudby

Aplikácia iPod, ktorá na iPade slúži na prehrávanie hudby je pozitívnym prekvapením. Aj keď tlačidlá sú po vizuálnej stránke trocha nevydarené, rozhranie je dobré a aplikácia je veľmi komplexná. Zobrazenie sa dá prepínať medzi Songs, Artists, Albums, Genres a Composers a požadovanú pesničku nájdete skutočne rýchlo.

Keď spustíte pesničku, jej Cover Art vyplní celý displej, čo na zariadení tejto veľkosti pôsobí trochu zvláštne. Ovládanie hudby je viditeľné až po jednom ťuknutí. Samozrejme, hudba ďalej znie aj po vypnutí aplikácie či zamknutí iPadu a dá sa ovládať buď po dvojitom stlačení tlačidla Home alebo pomocou externej bluetooth klávesnice. V tomto smere teda multitasking na iPade existuje.

Kvalita zvukového výstupu je adekvátna pre zariadenie podobnej veľkosti. Lepšia ako na iPhone, ale horšia ako na notebook alebo iMacu. Zvuk je celkom hlasný (na maxime sa hlasitosťou sa vyrovná iMacu na 2/3). Keď je nastavený na vyšších hodnotách, iPad celý vibruje, čo môže byť nepríjemné.

iPad iPad

iPad podporuje vytváranie menovaných (čiže nie len On-the-go) playlistov, majiteľov AirPortu Express však nepoteší absencia funkcie AirTunes. Jediná možnosť, ako pomocou iPadu rozozvučať domáce stereo okrem toho, že ho pripojíte káblom, je pomocou aplikácie Remote, ktorou ovládate váš Mac. Nevýhodou tiež je, že okrem u nás nedostupného iTunes store, nie je žiaden spôsob ako na iPad nahrať pesničku bez synchronizácie s počítačom. Aj keď funkčne na tom iPod.app nie je zle, využil som ho málokedy, keďže z menšieho iPhonu je počúvanie na cestách predsalen pohodlnejšie a doma sa dá použiť počítač.

Video – iPad ako prenosný videoprehrávač

Videá v iPade nie sú sústredené v aplikácii iPod, ale je pre ne vyhradený samostatný program s názvom Videos. Sú tu rozdelené medzi filmy, seriály, hudobné klipy a podcasty. Rovnako ako s hudbou, aj pri videu je jediný spôsob sťahovania do iPadu okrem iTunes store synchronizácia. Narozdiel od iPhonu a iPodu classic/nano/touch, na ktorý môžete dať maximálne video o rozlíšení 720×480 (DVD), iPad pojme aj rozlíšenie 1280×720 (HD 720p), pri ktorom uvidíte na 9,7″ IPS displeji každý detail. Aj keď takýto film má okolo 2 GB, na iPad ho nahráte približne len za 2 minúty a 25 sekúnd. Jediným problémom môže byť v tom prípade miesto, keďže na 16 GB model sa vám pri pár albumoch, fotkách a hrách nezmestí viac ako 4–5 filmov. Ak chcete tablet využiť aj takto, treba dobre zvážiť kapacitu a lepším riešením je určite 32 alebo 64 GB model.

iPad iPad iPad

Krátko po uvedení iPadu boli vedené hlasné diskusie o tom, či je formát 4:3 vhodný na pozeranie filmov. Tie majú totiž poväčšinou kinový pomer strán 2,35:1, alebo už režisérmi panovaný na 16:9. Kým tie druhé, menej úzke, tvoria na dlhších stranách iba tenké čierne pásy a po priblížení stále nestratíte nič podstatné zo scény (vďaka panovaniu režisérmi), pri druhom formáte to nie je také ružové. Pásy sú pri pozeraní výrazné a po priblížení vám zase môže ujsť výraznejšia časť scény. Napriek tomu je však zariadenie na pozeranie filmov výborné a ešte sme sa nestretli so zariadením, na ktorom by sa na cestách pozerali pohodlnejšie (notebook je príliš veľký). Na záver treba podotknúť, že nepanované filmy s pomerom strán 2,35:1 (ktorých je absolútna väčšina) by nevyzerali príliš lepšie ani displeji s pomerom strán 16:9.

Photos – iPad ako digitálny fotorámik

Prehliadanie fotiek na iPade je skvelé. Neprekáža tu dokonca ani pomer strán, ktorý je rovnaký ako pomer fotiek z väčšiny kompaktných fotoaparátov. Veľká, ostrá IPS obrazovka a možnosť zoomovania za pomoci multitouch ovládania tomu samozrejme ešte pomáhajú.

Aplikácia ponúka, podobne ako iPhoto, zobrazenie fotografií podľa albumov a eventov. Narozdiel od iPhoto však neposkytuje ani len základné možnosti úpravy. Darmo by ste chceli zle uloženú fotku otočiť o 90° či vyrezať, nepodarí sa vám to. Importovanie fotiek priamo do zariadenia je možné iba za pomoci iPad Camera Connection Kitu (dostupného od konca apríla). Odosielanie fotiek do rozličných webových galérií je tiež možné len za pomoci ďalších aplikácií.

iPad

Zaujímavá je možnosť digitálneho fotorámiku. Keď je iPad zamknutý, stačí stlačiť tlačidlo pri slide to unlock a iPad začne prezentovať fotografie zo svojej knižnice. V aplikácii Settings je možné určiť, ktoré albumy majú byť takto zobrazované, konkrétnejšie nastavenie alebo poradie sa však už zvoliť nedá.

Ostatné zabudované aplikácie, drobnosti

Zo zvyšných aplikácii nás veľmi príjemne prekvapila aplikácia Maps. Aj keď neposyktuje žiadne nové funkcie oproti iPhone verzii, vďaka uhlopriečke mapa konečne vyzerá ako skutočná mapa a nie ako miniatúrna kartička. Užitočnosť aplikácie sa tým zvýšila niekoľkonásobne.

iPad

Podobne z veľkosti profitujú aj aplikácie na sťahovanie obsahu: App Store a iTunes. Obe majú svoj obsah teraz zoradený vo viacerých stĺpcoch, podobne ako na počítači, a prehliadajú sa naozaj jednoducho. App Store napríklad zobrazí detaily o updatoch na jednej stránke a nie je potrebné sa preklikávať. Treba upozorniť, že App Store na iPade funguje zatiaľ iba s americkým účtom, so slovenským sa jednoducho odmietne načítať a vypíše chybu. Na iPade môžete mať aj aplikácie zakúpené na slovenský účet, avšak iba ak ich nahráte z počítača. Toto je tiež jedna z vecí, ktoré budú do príchodu iPadu na naše územie určite vyriešené.

Aplikácia YouTube získala masívnu prerábku. V novom rozhraní sa oveľa viac podobá na webové rozhranie dostupné cez počítač a máte oveľa ľahší prístup ku komentárom a odporúčaným videám. Opäť ako v prípade aplikácie Maps, som YouTube na iPade používal oveľa častejšie, ako som ho kedy používal na iPhone.

iPad

Aplikácia na správu kontaktov je vizuálne pekná a ponúka synchronizáciu cez MobileMe, Exchange a Gmail. Vo vertikálnom móde vypĺňa aplikácia iba približne 2/3 obrazu, zbytok ostáva čierny. Calendar je prepracovaný celý a ponúka zo všetkých aplikácií možno najväčšie zlepšenie. Poznámková aplikácia Notes naopak zaostáva. Stále ponúka len jeden druh písma — neobľúbený Marker Felt. Neboli pridané ani iné možnosti, ktoré boli požadované už na iPhone, ako napríklad formátovanie, či synchronizácia over the air. Naštastie tu však máme Pages a iné poznámkovacie aplikácie.

iPad

iBooks – iPad ako čítačka kníh

Napriek tomu, že čítačka kníh iBooks je jednou z hlavných prezentovaných schopností tabletu, nie je štandardne predinštalovaná. Stiahnutie z App Store je bezplatné a jednoduché a môžem povedať, že funkcia je splnená na 100%. Program je po vizuálnej stránke neuveriteľne prepracovaný a po tom, ako som ho predviedol niekoľkým ľuďom som zistil, že krása nie je jednoúčelová. Odbúrava totiž predsudky, ktoré mali doteraz voči digitálnym knihám niektorí fanúšikovia literatúry. Zvlášť si dal Apple záležať s otáčaním stránky, ktoré je dokonale realistické.

iBooks umožňuje zmeniť písmo knihy (na výber sú klasické pätkové fonty Baskerville, Cochin, Palatino, Times New Roman a webové písmo Verdana). Text môžete zväčšovať a zmenšovať, pričom je možné zväčšiť ho tak, že stránku pokrýva iba zopár obrích riadkov. Pri zapnutých iBooks sa zariadenie riadi nezávislým jasom, ktorý je možné nastaviť priamo z aplikácie, a čo je zaujímavé, je možné ísť hlboko pod minimálne nastavenie v Settings. Popri dolnom okraji stránky sa dá skrolovať rýchlo celou knihou. Napriek tomu, že rozhranie ponúka veľa možností, nie je rušivé a stačí raz ťuknúť do knihy aby nedôležité veci zmizli. Aplikácia podporuje horizontálne aj vertikálne zobrazenie, v jednom ukazuje len jednu stránku, v druhom dve stránky otvorenej knihy.

iPad iPad iPad iPad

Na iBookstore je momentálne dostupných približne 30 tisíc voľných a 30 tisíc platených kníh, z platených je pritom možné stiahnuť si ukážku vo forme niekoľkých stránok knihy. Opäť sa tu ukazuje lokálne obmedzenie, keďže obchod je prístupný iba pre Američanov (resp. komukoľvek, kto je ochotný nakúpiť si cez eBay zopár darčekových poukážok), každý si však môže nahrať na iPad ľubovoľné nechránené knihy z počítača v ePub formáte. Tie si treba najprv skonvertovať a aj keď ešte nie je veľa špecializovaných aplikácií, webový epub2go rovnako ako Stanza fungovali celkom dobre. Synchronizácia je bezproblémová, stačí knihy potiahnúť do iTunes a iPad sa s nimi už vysporiada. Aj keď sme sa toho sprvu obávali, aplikácii iBooks nerobí žiadne problémy ani slovenská diakritika.

Ak v iPade plánujete mať vašu celú literárnu zbierku, nemusíte sa obávať, že budete musieť vo virtuálnej knižnici dlho hľadať. Knihy sa totiž okrem grafického zobrazenia dajú zobraziť aj ako zoznam podľa rozličných kritérií a tiež sa dá vyhľadávať.

iWork – iPad na prácu

Aj keď iPad je jasne propagovaný ako zariadenie, na ktorom menej tvoríte a viac trovíte, veľmi nás zaujímalo ako dobre sa na ňom vytvárajú dokumenty, keďže toto je funkcia, ktorá môže nahradiť netbook. Na iPad je cez App Store dostupný celý kancelársky balík iWork pozostávajúci z aplikácii Pages (textový editor, obdoba Wordu), Numbers (tabuľkový procesor, obdoba Excelu) a Keynote (prezentačný nástroj, obdoba PowerPointu). Každá aplikácia je zakúpiteľná samostatne za $9,99 a podobne ako iBooks, ani iWork nie je zatiaľ dostupný na slovenskom App Store, iba na americkom.

Dokumenty môžete buď vytvárať nové, duplikovať, importovať z Mailu a importovať zo všeobecnej zložky, kam si ich môžete skopírovať cez počítač. Práve táto, zrejme najpotrebnejšia možnosť, je prekvapivo zložitá. iPad sa nezjaví po pripojení ako disk, musíte zapnúť iTunes a dokument nahrať synchronizáciou. Na iPade potom musíte otvoriť korešpondujúci program a manuálne naimportovať. iWork na iPade podporuje import z MS Office (.doc/.xls/.ppt) súborov a iWork ’09 (.pages/.number­s/.key), iWork ’08 a starší však nenaimportujete. Tu sa problémy importu nekončia. Keďže na iPade je dostupný len obmedzený výber fontov, po importe môžu rozhodiť layout zložitejších dokumentov, čo sa týka hlavne Pages a Keynote. Vlastné fonty do iPadu nie je možné inštalovať žiadnou cestou.

Keď chcete dokument dostať z iPadu, je to rovnako zložité. Najprv treba vyexportovať a potom naimportovať cez iTunes prípadne exportovať priamo do aplikácie Mail. Tu je kompatibilita ešte nižšia. S výnimkou Pages, nevyexportujete natívny Microsoft Office formát, jedine iWork a PDF. Aj keď iPad je možné pripojiť na projektor a prezentovať, nie je žiadna možnosť, ako z neho priamo tlačiť.

iPad iPad iPad iPad iPad

Samotné ovládanie aplikácií je našťastie lepšie, aj keď sú nepochybne zložitejšie ako pri vstavaných programoch. Každá aplikácia balíka obsahuje jeden uložený dokument, v ktorom je stručne a veľmi efektívne popísané, ako sa používa. Možnosti programov sú veľmi obsiahle, oproti veľkým súrodencom z počítača sú iPad verzie pripravené len o zopár, zväčša aj tak nepoužívaných možností. Samozrejme, niektoré netypickejšie úkony je preto zložité a zdĺhavé robiť.

Keďže práca s tabuľkami si vyžaduje zadávanie veľkého množstva údajov, na virtuálej klávesnici to nemusí byť vždy pohodlné. S Pages a Keynote sa pracuje celkom dobre, aj keď vytvárať komplikovaný layout je frustrujúce. Keynote funguje iba v horizontálnom móde, preto s ním nie je možné pracovať ak máte iPad v docku alebo klávesnicovom docku. Pages naopak zobrazuje celé svoje rozhranie len vo vertikálnom uložení tabletu, v horizontálnom zobrazuje iba klávesnicu (aby bolo vidieť čo najviac obsahu).

Základ iWorku nie je zlý, no určite potrebuje ešte pár mesiacov (alebo rokov) vývoja, aby bol naplno použiteľný. Na nenáročnú prácu však zatiaľ bude musieť stačiť.

Hry a aplikácie na iPad

Programy tretích strán, či už kreatívne alebo len na zábavu, sú veľmi dôležitým aspektom každej platformy. Tých prvých je na iPad zatiaľ len pomenej, no bez problémov už nájdete PHP IDE, HTML editor aj grafický editor. Tie druhé sú zastúpené hustejšie a treba povedať, že ponúkajú veľmi unikátny zážitok. Za zmienku stojí napríklad Star Walk, ktorý vám umožní prehliadať vesmír a Marvel Comics, s ktorým máte prístup k databáze komixov tohto vydavateľstva.

iPad iPad iPad

Hry sú samozrejme najobľúbnejšia kategória aplikácií a napriek tomu, že iPhone bol doménou skôr jednoduchých 2D hier, po odskúšaní third-person-shooteru Otto Matic a MMORPG Pocket Legends sme však dospeli k názoru, že nový tablet dáva vďaka vyššiemu výkonu a veľkej obrazovke rovnakú príležitosť aj komplexným 3D hrám. Na iPade by sa bez pochýb dali hrať viaceré počítačové a konzolové hry v plnej kráse. Pokiaľ budú preportované populárne hry ako World of Warcfaft, môže sa práve to stať veľkým lákadlom nových zákazníkov.

Jednoduchšie hry však z veľkej obrazovky neprofitujú o nič menej. Strategery, Labyrinth 2, Harbor MasterSudoku Tablet sú všetky oveľa hrateľnejšie ako vo svojich iPhone alternatívach. Zaujímavá je tiež predstava stolných hier.

iPad

Emulácia iPhone aplikácií

Okrem toho, že na iPad môžete inštalovať natívne programy, dajú sa naň nahrať aj programy pôvodne určené pre iPhone. Tie môžu byť zobrazené buď v pôvodnom rozlíšení — čiže zmrštené v malom obdĺžniku v strede, alebo 2× zväčšené a roztiahnuté takmer cez celú obrazovku (960×640 oproti 1024×768, okraje 1,2 cm zo strán a 0,6 cm z hora a z dola). Či už v jednom alebo druhom móde, aplikácie sú prakticky nepoužiteľné. Po technickej stránke funguje všetko v poriadku, rozhranie je však neprirodzené a aplikácia vôbec nevyužíva veľkú plochu. Texty sú rozpixelované a obrázky rozmazané. Spúšťanie iPhone aplikácií na iPade sa dá prirovnať spúšťaniu programov v emulovanom prostredí — pokiaľ daný software nevyhnutne potrebujete a iPad verzia nie je, dá sa to ospravdlniť. V inom prípade však takýto program určite chcieť nebudete.

iPad iPad

Čo je zaujímavé, pri špecifickom prípade hier je to úplne iné. Sú síce rovnako roztiahnuté, keďže však majú iné rozhranie ako bežné aplikácie, vôbec to nevadí. Taktiež si vďaka dynamike až tak nevšimnete to, že obraz nie je taký ostrý. Jednoducho povedané, hranie pôvodných iPhone hier na iPade je ako hranie hry na počítači v nižšom rozlíšení a nižších detailoch — horšie ako hranie natívnej iPad verzie, ale stále lepšie ako na malej obrazovke iPhonu.

iPad

Záver

Môj prvotný názor na iPad bol, že aj keď je to zaujímavé zariadenie, nebude mať v prvej generácií veľké uplatnenie pre človeka, ktorý už má Mac aj iPhone. Po tom, ako sa mi dostal do rúk som názor zmenil. iPad nahradil väčšinu vecí, na ktoré som používal iPhone a notebook. Aj keď nedokáže úplne všetko čo notebook, s tretinovou váhou a dvojnásobnou výdržou batérie je to veľmi výhodný kompromis, pokiaľ už máte doma stolový počítač. Aj keď určite nie pre všetkých, dovolíme si tvrdiť, že pre väčšinu majiteľov notebookov je zariadenie podobného typu lepším riešením.

iPad, podobne ako iPhone vo verzii 1.0, stíha aj množstvo neduhov. Problémovými sa ukázali byť Safari a iWork, čo môže odradiť užívateľov, ktorí chcú robiť na cestách veľa kancelárskej práce. Keďže zariadenie nie je určené pre náš trh, v prípade dovozu si treba dať pozor na komplikácie s klávesnicou (tá zatiaľ podporuje diakritiku len vo veľmi obmedzenej miere) a nákupom kníh oficiálnou cestou (sú dostupné iba v anglickom jazyku).

Kúpu iPadu však určite nebudete ľutovať. K dispozícii sú 16, 32 a 64 GB modely v prevedení WiFi alebo WiFi+3G. Na slovenský a český trh by sa mali dostať do konca mája začinajúc na cene cca 500 eur za najnižší model.

komentárov
  1. parada…tlieskam recenzentovi…od toho co kde to tu hore dole prezentuju prve prezentacie na roznych inych portaloch toto malo uroven !

    0
    0
  2. chybaju mi fotky z panovanych a nepanovanych filmov, popripade zobrazovanie titulkov… Inak perfektna recenzia, dole klobuk

    0
    0
  3. Vyborna nezaujata recenzia Alex! Som bohuzial trosku sklamany nedotiahnutym Safari – to malo byt hlavne lakadlo iPadu. Ako povedal Jobs: “Mozte drzat internet vo svojich rukach”… Bohuzial nie plnohodnotny internet (nehovorim of Flashi, za tu kuraz im tlieskam).

    A btw… “a keď držíte Command, šípkami sa dostanete na začiatok/koniec riadku/dokumentu” … nie je to ‘Ctrl’?

    0
    0
  4. V prvom rade musím veľmi pozitívne hodnotiť vyčerpávajúcu recenziu, kvalitná práca :)

    No čo ma hlavne zaskočilo, je cena, ktorá je spomínaná v závere. Je mi jasné, že táto cena je zatiaľ len predbežná, no dúfam, že oficiálna bude trošku rozumnejšia :) ( s prihliadnutím na hodnotu eur vs. usd) .

    0
    0
  5. klobúk dole recenzentovi :) ,dozvedel som sa o iPade asi všetko čo som potreboval, a to je myslím hlavným cieľom tejto recenzie :) ešte raz congrat

    0
    0
  6. Po dlhej a vyčerpavajucej recenzii, musim povedat perfektna recenzia. Chcem sa spytat len na jednu vec. Da sa cez iPhone zdielat interne tak, že bude fungovat na iPade? Tým pádom by nebola potrebná 3G verzia :) Ďakujem za odpoveď

    0
    0
  7. Je uplne jasne, ze iPad ma lepsi display ako 20” iMac, kedze ma ISP display a 20” iMac ma TN display. BTW vyborna recenzia.

    0
    0
  8. to Adrian91: nie zial sa to neda, iPad sa neda pripojit pomocou iPhone tethering… potom by sme samozrejme nemuseli cakat kym by nasi Operatori lokalizovali iPad na Slovensko aj s kartami :) co uz …
    Inak skvela recenzia Alexander :) mierne som ale pozdvihol kutik pri videu :) trocha viac dynamiky a interaktivity, musel som sa opytat carovnej gule ci Alex Mravcak je robot alebo ziva bytost … :P ale nie srandujem 10/10 :)

    0
    0
  9. Dufam, ze si uz coskoro budem moct overit recenziu s realitou. Ipad uz je na ceste. Jedine coho sa bojim ako budem pri 3 g verzii vystrihovat sim kartu a  robit z nej microsim. Inak super recenzia.

    0
    0
  10. Vynikajúca recenzia ! Tlieskam !

    Akokolvek vybuchla sopka na islande tak moj iPad má spozdenie :(
    iPad budem využívať hlavne v škole. (vždy je mi lepšie zobrať do školy iPad ako 15″ macbook pro aj čo sa velikosti hmotnosti aj ceny týka)
    filmy , hudba, web fimy , hry, knihy všetko čo sa bude dať
    a taktiež čakám na jailbreak aby som si vedel stiahnuť minumálne 5 icon dock a podobné :D :D

    0
    0
  11. Super recenzia…

    Ako je to s 3G verziou?

    Len vystrihnem Twin SIM-kartu, ktoru dostanem od T-Mobile k uz existujucemu pausalu a pojde to?

    3G budu neblokovane, takze by to malo ist nie?

    0
    0
  12. Koniec mája to určite nebude. Ani my, ani Česi nie sme na listine krajín, kde to začnú shippovať. Skôr by som reálne videl až jeseň prípadne júl-august.

    Recenzia pekná, ale ku koncu som toho už dosť preskakoval. Veľa, čo som našiel tu písaného som si mohol pozrieť na pár minútových “guided tours” na Apple webe. Keep going, teším sa na novinky z oblasti iPadu, mám oňho veľký záujem.

    0
    0
  13. Gratauluji, první normální recenze iPadu která jen radostně nehýká a ukazuje i slabší stránky zařízení. Tento web jsem objevil teprve před týdnem, ale musím říct že jsem si ho dal do čtečky na první místo mezi Mac servery.

    0
    0
  14. Mna este zaujima, ako funguje ked si chcem citat obycajne pdf? A ako by sa tam dali prehravat videa v inych formatoch a s titulkami. Existuje na to nejaka aplikacia ako Perian?

    Nepotesila ma absencia Airtunes… okrem ineho…

    0
    0
  15. Super recenzia.
    To Adrian91: ak mas JB Iphone a nainstalujes Rock a kupis za 9€app MYWI,
    ktora vytvori Wifi AP, cez ktory sa potom zdielas 3G cez
    Iphone k Ipadu. Druha moznost je aplikacia PdaNet.
    Cize to ide, ale len s JB Iphone, oficialne v app store nebola povolena
    ziadna app na WIFI AP.

    0
    0
  16. Uzasne!
    Myslim ze Vasa recenzia by mala byt brana ako sablona, podla ktorej by mali pisat vsetci, vsetky recenzie! Gratulacia!

    0
    0
  17. Hlavne pri aplikacii Maps napriek akejkolvek krase pri velkom displeji pochybujem o „zvyseni uzitocnosti aplikacie mnohonasobne”, specialne v nasich podmienkach kde databaza wifi je na nulovej urovni. Takze svoju poziciu nezistim. Mozem si pozerat krasne velke mapy NewYorku, ale ci som strateny v JRD Slusovice alebo v Hornej Dolnej nezistim ani za prd…

    0
    0
  18. Pekne recenzia. Diky. Na to zle vykreslovanie pravda.sk sa pozrieme, no obavam sa ze bude skor problem s renderingom v Safari v iPade ako u nas. Mimochodom spustili sme (znova ako prvi na Slovensku podobne ako pri iPhone) “iPad listovaciu verziu dennika Pravda”. Na http://dennik.pravda.sk/ Este ma samozrejme muchy, ale je to len BETA a pracujeme na tom. -Dusan Hlavaty, veduci produkcie http://www.pravda.sk

    0
    0
  19. Ty, nebude to s tou praci na iPade tak zle :)

    Norský premiér Jens Stoltenberg zase uvízl přímo v New Yorku a vládu řídil z tamního letiště na dálku pomocí svého zbrusu nového iPadu.
    Zdroj: idnes.cz

    0
    0
  20. Myslim ze macblog je rok od roka lepsi a lepsi.. Som vas verny konzument uz dlhe roky. Musim pochvalit vynikajucu recenziu… Najlepsia aku som doteraz videl a to som ich uz o iPade cital vela… :)

    0
    0
  21. @Lip
    @Adrian91

    Legálne nie. Ale na Cydii je aplikácia, ktorá by mala urobiť z iPhonu Wifi router (neskúšal som). Minimálne môj MacBook tak funguje – tam kde nie je Wifi, tam urobím z Macu wifi router.

    Ja dúfam, že to do iPhonu dajú podobne ako tam dali tethering.

    0
    0
  22. mam otazku v iBook clanku je pisane ze knihy z poctaca musime skonvertovat do toho formatu. a tu knihu ako stiahnem do pocitaca?
    inak super recenzia

    0
    0
  23. @peto

    Po konverzii do ePub formatu sa daju subory pridat do polozky “books” v iTunes. Synchronizacia s iPadom funguje podobne ako u hudby, filmov, fotiek a pod.

    Mne osobne sa ale nepodarilo korektne (aj s obrazkami) prekonvertovat pdf subor do epub formatu. Vyskusal som dva online konvertory. Takze pouzivam iny softver na citanie a nie iBooks.

    0
    0
  24. uvedomte si, ze cena 499 USD je s 1 rocnou zarukou, dalsi rok sa da doplatit za 99 USD co uz mame 598 USD a k tomu si dajme este DPH. Potom tych 499 EUR nevyzera az tak zle…

    0
    0
  25. Mam uz doma je to proste super Len treba vediet na co ;-).
    Inal dobrá recenzia a užitočná , pre toho kto má o iPad záujem!

    0
    0
  26. Super recenzia. iPad je absolute Bomba. Aj teraz ho pouzivam. Doporucujem vsetkym mudrlantom si ho zakupit a poriadne vyskusat. Vyborna kvalita, funkcnost. Mam ho 3 tyzdne a nikdy som nepotreboval USB port ani flash. Pouzivam doma na rychle a prakticke prezentovanie fotiek, prezeranie webu, emailu. Na skutocnu pracu je vhodny stolny pocitac. Planujem pouzivat hlavne na cesty ako zdroj zabavy pre deti. Moj dalsi pocitac bude urcite Mac.

    0
    0
  27. Vyborna recenzia…v utorok konecne budem aj ja patrit do skupiny iPad, ale nie iba wiffi ale + aj 3G, tak sa tesim jak male steniatko…bude to parad…a to citanie knih tak to bude supa…na to sa najviac tesim, mal som moznost sa hrat s iPad-om, no mozem len povedat laska na prvy pohlad…len mi troska bude chytab Flash…no uvidime…ale urcite davam velke plus za recenziu…

    0
    0
  28. Mňa by zaujimalo len jedno lebo da sa to neako objednať z USA ale to bude mať tu koncovku do zástrčky amikovsku takže nič z toho dá sa to vyriešiť ale predsa predávaju ho aj v Nemecku ??? Nedá sa neako kupiť z Nemecka ??? Ak áno poraďte ako a za koľko :))))

    0
    0
  29. mam otazku ak si do ipadu kupim obdobu wordu a budem na nej písať drebárs seminárku ako to vytlacim pripadne dam do wordu aby som to mohol normalne vytlacit? inak super recenzia

    0
    0
  30. 2 Petp > seminarku na tom zatial nenapises, nakolko to neobsahuje slovensku a ani cesku klavesnicu. Ale ak ti v skole akceptuju seminarku bez diakritiky… :)

    0
    0
  31. wow, ipad by som si sice v zivote nekupil, ale recenzia je azda tou najlepsou z ceskoslovenskeho webu aka sa da najst.

    0
    0
  32. @luba: Ak máš WiFi tak svoje videá z počítača dostaneš aj bez konvertovania do ipadu alebo iphone pomocou výbornej aplikácie “Air video”

    0
    0
  33. Sranda je že som si kúpil najskôr iPad a potom som čítal recenziu :D ale je super všetko tu je ok ! mám 64gb 3g verziu a čo sa Sim karty týka je stým problém lebo u operátora je nedostatok micro sim karietiek,že až v januári budú dalšie tak zatial fičím na wifi. Velmi mi vyhovuje iPad pretože kalendár je super aj využitelnosť celého zariadenia, že nemusím za každú cenu trepať zo sebou netbook. Pre moju prácu je fajn moc… ;) good luck

    0
    0
  34. chcem sa spitat za kolko a kde si kupil apple ipad wifi 3g 64gb ??aj ja si ho chcem kupit zatial som vysnoril najlepsiu cenu v datarte z 2rocnou zarukou. cena 799 eur..

    sice dalo by sa objednat aj zo zahranicia apple ipad ale ja sa toho troska bojim..lokalizacia a 3g by mi tam nemuselo fungovat.

    a co sa tika jazyku vie mi niekto alebo ty poradit ci sa anglicky ipad da prehodit na slovensky jazyk ?alebo si mam radsej cesky kupit aj ked….

    0
    0
  35. urcite kup z nay-u mas tam zaruku nikde ho nemusis potom posielat ked sa pokozi.Ja som tiez kupoval z nay-u 3G 16GB za 599.

    0
    0
  36. Vlastnim iPad, precital som si Anglicky manual, Cesky manual ale Vase hodnotenie bolo zrozumitelnejsie ako niktore casti v manualoch, predpokladam ze bude velkym prinosom pre tych, ktory uvazuju o kupe iPadu, ale aj pre tych, ktori ho kratsiu dobu vlastnia.
    Exelentna recenzia.
    Dakujem

    0
    0
  37. mam v plane si kupit apple iPad 2, len neviem, ci tam funguje facebook, ci mozem z nastenky na facebooku odoberat bonusy z hier, co vyhodili na nastenku moji susedia a ci sa tam da hrat hra farmville. Budem velmi rada, ak mi zodpoviete na tieto dve veci, ktore ma zaujimaju, nez si ho pojdem kupit.
    diky Julia

    0
    0
  38. Pre mna ako bezneho uzivatela pocitacov vrtane note booku bola tato recnzia velmi poucna a jasna, konecne som sa dozvedel oiPade co som potreboval. Dakujem

    0
    0
  39. Je fakt super až nato že Vám nájom nepojde nič čo sa týka xls,doc,PDF…súborov. Čiže tak akurát na hranie a zábavu.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.