Prvé videá multitaskingu v iPhone OS 4

Apple včera predstavil dlho očakávaný iPhone OS 4, ktorého najväčším prínosom bude pridanie multitaskingu, teda možnosti mať spustených hneď niekoľko aplikácií naraz. Vývojári si budú môcť vybrať zo siedmich dostupných služieb, ktoré budú môcť fungovať aj na pozadí. Ide o zvuk, VoIP, zisťovanie polohy, Push notifikácie, miestne upozornenia, splnenie úlohy a rýchle prepínanie aplikácií.

Prepínanie medzi spustenými aplikáciami je jednoduché, stačí dvakrát stlačiť Home a v spodnej časti sa na displeji zobrazia ikony práve spustených aplikácií, medzi ktorými je v prípade väčšieho počtu ako štyri možné scrollovať. Ak sa rozhodnete niektorú aplikáciu zavrieť, môžete tak urobiť aj zo zobrazeného panelu podobným spôsobom, ako keby ste chceli odstrániť aplikáciu z iPhonu.

Na nasledujúcich videách máte možnosť vidieť prvé zábery z multitaskingu na iPhone (3GS) v praxi, pričom druhé video je v polštine a ukazuje aj ostatné novinky v iPhone OS 4.

komentárov
  1. Dá sa hovoriť o multitaskingu v pravom slova zmysle? Keďže bez podpory od aplikácie žiadny “multitasking” nebude. Aj na videu je vidieť, že ide skôr o zoskupenie spustených programov, ale tie programy nebežia na pozadí. Mnohokrát tam ani nemá čo bežať, ale napr. v takom safari si predstavujem, že by sa mi medzitým mohla načítať stránka, čo vo videu od engadget tak nevypadá.
    Čo mňa ale viac trápi, teraz ak budem chcieť normálne vypnúť app, tak budem musieť stlačiť 2x home-bt, podržať ikonku a stlačiť mínus???

    0
    0
  2. 2 jano: safari tak funguje aj teraz, neviem ako ten multitasking funguje, ale hovorili, ze aplikacie v podstate netreba zatvarat, co si viem u iphone predstavit (nie ako na ostatnych ako Symbian a pod.), ved vraveli ze ich multitask bude najlepsi … a ano, ak vyvojar nezakomponuje prehravanie na pozadi tak to prehravat nebude, ale si myslim ze rychle prepinanie funguje na systemovej urovni

    0
    0
  3. jano: ked nemas iPhone ani touch, tak sa zdrz komentara. Lebo osobne mam 3GS iPhone, nemam ziaden OS 4.0 a stranka sa mi na pozadi nacita.

    Uz OS 3.0 je OS, ktory plne podporuje preemtivny multitasking. je vsak obmedzeny len pre systemove aplikacie, lebo tie si Apple ustriehne.

    7 API poskytli len a len preto, aby si priemerny neznaly clovek nepustil 4 aplkiacie na pzoadi a nedivil sa, ze bude mat baterku vybitu za 5h.

    Samozrejme, minimalne niektore z tychto API budu musiet aplikacie podporovat, podla mna to ale nie je zly kompromis. Co vyzera trochu horsie je naozaj zatvorenie aplikacie, keby malo byt take komplikovane, tak by to bolo dost zle (ale podla mna s tym nieco vymyslia)

    0
    0
  4. Takze… ked ukoncim app klasicky… t.j “Home button”, ostava na pozadii??? ked tak ukoncim 20 apps denne… budu vsetky stale bezat na pozadii??? moc tomu nerozumiem :( …a vypinat apps tym ze ju podrzim a potom to minusko… tak to je zdlhave… ale zatial je to len dev. preview… tak snad s tym nieco urobia :)

    0
    0
  5. a ono ani s tym vyuzitim API to asi nebude tak horuce… Dost testov je takych, ze trebars aj pomerne priemerna navigacia NDrive fungovala na beta verzia OS 4.0 na pozadi a navigovala. Sice trochu menej nakoniec rozumiem tomu, ako to vlaste OS 4.0 ma implementovane, ale nevadi :)

    0
    0
  6. BABO ja mam touch 2G a mne nenacitava na pozadi stranky. Tebe to fakt nacita? Hmm opytam sa kamarata. Mna to dost stve ked si otvorim viac stranok a niesu nacitane ak na nich kliknem. Lenze ked ich neham nacitat a prepnem a tak vratim sa ku nim tak minutu su este nacitane tak sa nacitavaju odznova…

    0
    0
  7. lilNoth: zial s Touch som sa hral na posledy ked este nebol OS 3.0. Aleak ma pamat neklame, toto funguje dokonca aj na iPhone 2G (pokial ma OS 3.0, samozrejme).

    Mne na 3GS to funguje, zapnem Safari, dam novu stranku, nacitava sa, idem pozriet maily… stahuju sa (nepouzivam push), zapnem zatial BeeJiveIM+, pozriem kto je na ICQ… Zistim, ze vsetci spia, takze sa prepnem do Safari, tam je stranka nacitana, pipnu mi dva nove maily, vybavim ich… medzicasom sa ozve kamos na ICQ, ktory sa zobudil a pise mi (to uz samozrejme vidim vdaka Push Notifikacii, BeeJive je uza plikacia tretej strany a inak ako cez Push fungovat nevie).

    Pozor, pravda je, ze ked kliknes na Page v Safari az po nejakom case (netusim po akom, to uznavam), tak naozajdochadza k refresh automaticky. To znamena aj, ze stranky sa na pozadi nerefreshuju pravidelne. Ale ked sa nejaka zacala loadovat, tak sa naloaduje cela

    0
    0
  8. jo a tak s tou Navi je to poplasna sprava, riesiel som to na superapple a oni tam (pre mna prekvapivo) mali uz neuficialnu verziu NDrive s implametnovanym Api.

    0
    0
  9. lilNoth,
    mne tiež nacitava aj keď vypnem Safari úplne alebo prepnem do inej karty na 3GS 3.1.2. Na iPhone 3G 3.0 mi to ale nerobilo. Buď to robia len 3GS+3gen alebo to pridáva nejaké OS

    0
    0
  10. kazdopadne co sa tyka fast switching, tak to budú zjavne podporovať tie aplikácie, ktoré už teraz vyuzivju v os 3.0 existujuce API na odpamatanie stavu aplikacie. mnohé vedia pokracovat tam kde skončili už teraz. len dlho trvala ich opatovna inicializacia, v os 4.0 to bude ešte rýchlejšie.

    0
    0
  11. ja ma najnovsi soft na nom a nenacitava ked vypnem safari a zapnem po polminute alebo minute proste nacitava sa odznova a niekdy (maaalo kedy) nacitava tam kde skoncil…

    0
    0
  12. trebars je aj tato funkcia viazana hardwarovo na iPhone 3GS / posledny touch 3G. Aj ked fakt sa mi zda, ze to fungovalo dokonca aj na najstarsom iPhone.
    Rozhodne OS 3.0 ako taky je OS, ktory plne podporuje preemtivny multitasking, len su tieto funkcie obmedzene pre systemove aplikacie (a zrejme aj len na najnovsi hardware)

    0
    0
  13. @Mario: Ešte je len BETA a ty už by si JB? :D :D
    Paráda, podpora multitaskingu iba pre 3Gs, pre 1Gen pre istotu nebude 4.0 vôbec… Nemám dôvod čakať na tento firmware a o multitasking sa mi stará Backgrounder + Multifl0w ;)

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.