iPhone OS 4 predstavený: Multitasking, priečinky, jednotný inbox, iBooks a mnohé ďalšie

Apple dnes o siedmej večer nášho času podľa očakávaní predstavil iPhone OS 4. Systém je developerom poskytnutý ihneď pre testovanie a na zariadenia koncových užívateľov sa dostane v lete. iPhone OS 4 bude dostupný len pre zariadenia iPhone 3G, iPhone 3GS a iPod touch 2. a 3. generácie, prvá generácia iPhonu a iPodu touch bude vynechaná. Staršie zariadenia by OS zrejme nestíhali tak dobre. Na druhej strane, iPhone 3G má zhodný výpočtový hardvér s iPodom touch a iPhonom prvej generácie, čiže dôvodom bude zrejme aj marketing. Na Apple sa však nemôžeme veľmi hnevať. Ktorý iný výrobca mobilov prináša v mesačnej frekvencii updaty a každý rok významnú aktualizáciu s kopou pridaných funkcii? Pre iPad bude OS 4 dostupný až na jeseň a pravdepodobne bude obsahovať aj iné vylepšenia. Hlavná pozornosť bola počas podujatia venovaná siedmim hlavným novinkám softvéru, no boli spomenuté aj desiatky ďalších.

1: Multitasking

Pri oznamovaní dlho očakávanej funkcie si Steve Jobs nenechal ujsť príležitosť a povedal, že aj keď Apple nie je prvý, kto prináša túto funkciu, prináša ju v najlepšom spracovaní. Údajne sa spoločnosti podarilo implementovať multitasking bez toho, aby to malo negatívny vplyv na životnosť batérie a výkon aplikácii. Prepínanie aplikácií sa aktivuje dvojitým stlačením tlačidla Home. Následne sa v spodnej časti obrazovky vysunie dock so spustenými aplikáciami. V prípade, že je aplikácií viac ako štyri, bude medzi nimi možné skrolovať. Ťuknutím na ikonu sa do aplikácie okamžite prenesiete a budete pokračovať tam, kde ste prestali. Výbornú výdrž batérie dosiahol Apple jednoduchým a zdanlivo perfektným riešením. Aplikáciám v pozadí ponúka cez API sedem nových služieb, ktoré nie sú náročné na procesor.

  • Prehrávanie zvuku alebo prehrávanie streamovaného zvuku (internetové rádio)
  • VoIP – internetové telefonovanie, napríklad cez Skype
  • GPS lokácia – aplikácie ako Navigon, MotionX GPS či Loopt budú môcť sledovať vašu polohu aj keď budú na pozadí
  • Push notifikácie fungujú samozrejme aj naďalej, Apple ich za 9 mesiacov fungovania doručil 10 miliárd
  • Dokončenie úlohy – aplikácia ako napríklad Flickr vás môže upozorniť, keď skončí s uploadom fotky
  • Rýchle prepínanie – stav aplikácie zostáva uložený pravdepodobe na disk a uvoľnuje pamäť RAM

## 2: Priečinky

V článku o želaných funkciách sme vyjadrili nespokojnosť s navigáciou medzi aplikáciami. Nová možnosť organizácie do zložiek nie je úplne podľa našich predstáv, no stále lepšia ako nič. Zložky vytvárate jednoducho, počas presúvania ikon hodíte jednu na inú a zlúčia sa do jednej zložky podobne, ako sa zlučujú eventy v iPhoto. Po ťuknutí na novovytvorenú zložku sa dostanete k aplikáciám uloženým v nej. Priečinky získavajú názov automaticky podľa kategórie, no je ho možné jednoducho zmeniť.

Folders na iPhone

3: Vylepšený e-mail

Opäť veľmi diskutovaná položka. Aplikácia na e-mail získava jednotný inbox, podporu viacerých Exchange účtov, rýchle prepínanie inboxov, zobrazenie podľa komunikácií (podobné Gmailu) a možnosť otvoriť prílohu v App Store aplikácii.

Mail na iPhone

4: iBooks pre iPhone a iPod touch

Aplikácia pôvodne predstavená na iPad sa prenáša aj na jeho staršieho a menšieho brata. Knihu si teda stačí kúpiť raz a môžete ju čítať na ktoromkoľvek zariadení. Veľmi potešujúca je synchronizácia práve otvorenej strany a záložiek. Je od Applu sympatické, že aplikáciu pridal aj za cenu ohrozenia predaja iPadu.

iBooks na iPhone

5: Lepšia podpora pre firmy

Medzi funkcie, ktoré sú určené hlavne veľkým firmám, sa radí lepšia podpora šifrovaných e-mailov, API pre šifrovanie vnútri aplikácii, bezdrôtová distribúcia aplikácií, podpora Exchange 2010 a podpora pre SSL VPN.

Enterprise funkcie na iPhone

6: Game Center

Hracie centrum od Apple je sociálnou sieťou, ktorú môžu vývojári zaradiť do svojej hry. Je veľmi podobná ako Plus+, OpenFeint či Cloudcell. Cez platformu môžete vyzývať priateľov, prezerať si tabuľky víťazov a podobne.

GameCenter na iPhone

7: iAd, reklamná platforma od Apple

Očakávaná bola aj kontroverzná reklamná platforma, o ktorej sa klebety objavili už minulý mesiac. Apple ju odôvodňuje tak, že doterajšie reklamné platformy neponúkajú dostatočnú interaktivitu a efekt. Priemerný užívateľ strávi v iPhone aplikáciách tretej strany denne tridsať minút. Keby sa nová reklama zobrazila každé tri minúty, za deň by to bola miliarda dojmov. Apple odprezentoval niekoľko reklám, ktoré neboli otravné, no naopak, boli veľmi pôsobivé a netradičné. Apple ponúka vývojárom, ktorí umiestnia reklamu vo svojej aplikácii 60 % ziskov, 40 % si berie Apple za sprostredkovanie. Výber reklamnej služby je samozrejme stále na vývojárovi aplikácie a nemusí sa rozhodnúť len pre iAd.

iAd na iPhone

Ďalšie funkcie:

Apple ohlásil aj sto menších vylepšení pre koncových užívateľov. Medzi zaujímavejšie sa radí:

  • Vytváranie playlistov (podľa všetkého aj nazývanie) v iPod aplikácii
  • Podpora pre bluetooth klávesnice
  • 5× digitálny zoom
  • Funkcia Places pre fotky
  • Pozadie na domovskej obrazovke
  • Kontrola pravopisu
Funkcie na iPhone

Pre vývojárov zas ponúka okrem iného aj:

  • Prístup do kalendára
  • Prístup do Photo Library
  • Quick Look
  • Plný prístup k dátam z fotoaparátu
  • Hardvérová akcelerácia matematických výpočtov
  • SMS v aplikácii
Funkcie na iPhone

Obrázky boli prevzaté zo serveru Engadget.

komentárov
  1. Sorry, neda mi sa nevyjadrit k bodu 7.
    Ja to Stevovi nezerem.
    Neznasam reklamy, vypinam radio, telku, …
    Som na nervy z banerov v app, proste aplikaciu do iPhone radsej nechcem, ako ma ma otravovat reklama. Zostanem nadalej na fw 2.2.1
    Za chvilu budu reklamy aj v samotnom Mac OS X (lebo je tak lacny voci widlam), spustime si DashBoard a vypluje to 3/4 screenu reklam, prezeras si fotky v iPhoto, drb do toho reklamy, je mi z toho zle.
    Kam to sakra cele smeruje. Weby sa uz nedaju bez Adblocku ani pozerat, inak Ti behaju po obrazovke haluze, Obsah zasity za siedmimi PgDn, …

    Steve aj svet to podla mna uz prehana, alebo ja?

    0
    0
  2. Hm, sorry, ale dosť sklamanie, nič, čo by ozaj potešilo a čo by som niekedy využil :-(( Tešil som sa na rádio aspoň, a nič z neho :-S Hádam sa bude dať využiť aspoň to iBooks ;-)

    0
    0
  3. risodv – hej to mas pravdu. To som si ani moc neuvedomil, ten bod som nejak preskocil… Veru smutne, cim dalej je to horsie. Musis sa brodit mnozstvom reklam… Pomaly aj v TANAPE budu namiesto Naucnych chodnikov BillBoardy. Ale to som dost odskocil. Kazdopadne mohla by to byt vypinatlna funkcia.

    0
    0
  4. no iAid-u sa fakt netesim, aj ked je to mootivacia zvysena na robenie free aplikacii. reklama zivy aj kopec blogov, ktore nam prinasju oblubene novinky zo sveta apple (a samozrjeme zivy koepcdalsich o comklolvek).

    Ak som spravne pochopil, priloohy mailov maju byt prisutpne uz vsetkym aplikaciam, co je velmi slusny posun vpred.

    0
    0
  5. potesilo ma places a faces vo Photos app a keby tam supli este aj events uplne naj.. na 3Gcku si multitask neuzijem, ale vylepseny mail potesil – najma konverzacie.. ale suhlas, ze tento update sa mohol volat aj 3.2 – asi sa pokusaju dohnat Mac OS v cislovani.. :)

    0
    0
  6. @risodv
    suhlasim s tebou, ta reklama mi fakt uz lezie na nervy a neni to len v software, je to aj v beznom zivote, katastrofa

    @Matyas
    ake radio? ved ked chces radio, taq si stiahni daku app, mimochodom toto bolo predstavenie OS a nie HW, ziadny iPhone nema radio modul

    0
    0
  7. Chybaju niektore informacie: multitasking bude len pre 3GS (asi koli velkosti pamate). A uviedli aj Folders – moznost zgrupovat ikonky do skupin podobne ako ked mat v OSX docku adresar.

    0
    0
  8. v clanku chyba velmi podstatna informacia, a to ta, ze iPhone 3G sice bude podporovat OS 4, ale nebude na nom frcat multitasking, udajne kvoli slabemu hardveru. Takze mna zial ten OS 4 az tak nepotesi, na ten multitasking som sa tesil najviac…

    0
    0
  9. No ja mam momentalne OS 3.1.2 a som s nim spokojny (samozrejme ze mam telefon JB, tak som si ho trocha prerobil). Co mi na tomto “velkom update-e” chyba je: Status bar notifikacia (mail, sms, zmeskany hovor), Smart dialer a moznosti pre lock screen. Tam by som prijal moznost pridat si pocasie, kalendar atd (tak ako to riesi aplikacia intelliscreen). Inak multitasking a foldre mam uz aj teraz a je to paradna vec. Ale nechajme sa prekvapit ako to cele bude vyzerat ked to pustia von a hlavne ake moznosti daju vyvojarom…

    0
    0
  10. Pánové proč se čílíte kvůli reklamám? Je jasně řečeno, že to bude jen a jen na výběru tvůrce aplikace, zda to tam dá nebo né. Apple vám nic do mobilu nutit nebude. Navíc předpokládám, že pouze u Free. Tudíž, darovanému koni na zuby nehleď, když si stáhnete grátis aplikaci, tak není na co skuhrat. A zákazníci si přeci sami určí co je dobré a co né. Co se nám nebude líbit, nebudeme stahovat a vývojář stejně nevydělá.

    Spíš by mě zajímal ten systém distribuce reklamy, zda se to nahraje s aplikací, a nebo to bude jako volný odkaz, tzn. ty data se stáhnou při každém spuštění aplikace.

    Nadávat a tlačit by chom spíše měly na operátory skrze datové tarify. To co např. předvádí T-mobile CZ je výsměch. Jsem zvědav jak vyřeší naši operátoři SIM data-only pro iPad, nebo zda budeme opět v babánové republice.

    0
    0
  11. Zaujímalo by ma, ako to bude s možnosťou pripájania BT klávesníc. Pôjde len o applovské wireless, alebo bude možné pripájať ľubovoľné BT klávesy? Bude sa s nimi dať robiť v celom prostredí, alebo iba v aplikáciách na úpravu textu? Uvoľnia BT aj pre ďalšie periférie? Bude to prístupné len pre 3GS a novšie, alebo aj pre staršie iPhony?

    0
    0
  12. Youri: Pokud vím, tak v iPhonu 3G i 3GS je použit chip, který kromě příjmu GSM a UMTS signálu umožňuje i příjem (a dokonce i vysílání) FM signálu, takže by možná šlo přidat FM rádio pouze softwarově (záměrně říkám možná, protože tento chip by musel být také propojený s patřičnými kontakty v konektoru na sluchátka, aby je mohl používat jako anténu, a to jestli to tak je, nelze nikde ověřit).

    Jinak reklama je v řadě aplikací zdarma už dnes, pokud Apple dokáže, že ta reklama bude lépe vypadat a bude třeba i patřičně tématicky zaměřená, ani mi to nevadí. Nepočítám s tím, že by najednou reklama zahltila všechny aplikace (zvlášť ty placené), to by si je asi potom koupil málokdo.

    0
    0
  13. Možno trochu off topic, ale dnes predpoludním na tlačovej konferencii k výstave notebookov v istom bratislavskom hoteli (Apple sa, samozrejme, nezúčastňuje), nechali medzi novinármi kolovať aj iPad. Usporiadatelia sľúbili, že bude aj na výstave pre verejnosť. Naživo je ešte lepší ako na obrázkoch alebo videách, ale je pravda, že softvarová klávesnica neponúka všetky znaky so slovenskou diakritikou (Ď, ď, Ť,ť), takže zatiaľ to napísanie v slovenčine vhodné nie je. Uvidíme, či to zmení iPhone OS 4 . Ináč, bolo by zaujímavé zistiť, či iPhone OS 4 bude pre iPad zdarma, alebo – tak ako pre iPod – len za poplatok.

    0
    0
  14. Tak tu konecne budeme mat firmware, ktory tu mal byt uz zaciatku a iPhone by sa vyhol vsetkej kritike za chybajuce najzakladnejsie funkcie oproti Androidu alebo Windows Mobile.

    0
    0
  15. Trautiq – iPad bude mať nasledujúci veľký update od kúpy free, každý nasledujúci bude platený (tak je to uvedené v licenčných podmienkach). Pre zjednodušenie: iPad s OS 3.2 bude mať update na 4 free, 5 už bude platený. Ak si niekto o rok kúpi iPad s os 4, 5 bude free, 6 platený.

    0
    0
  16. tak na uvod som sa dobre pobavil
    “Na Apple sa však nemôžeme veľmi hnevať. Ktorý iný výrobca mobilov prináša v mesačnej frekvencii updaty a každý rok významnú aktualizáciu s kopou pridaných funkcii? ”

    V mesacnej frekvencii? Kolko bolo tych updatov od verzie 3.0? Styri? Z toho 2 boli prakticky urcene len asi 1% uzivatelov, minor bugfixy urcene v skutocnosti na obmedzenie JB.
    Well, iphone som si kupil v zime 2008 skor preto, ze ziaden iny telefon v tej dobe v ponukach mi nevyhovoval, nechcel som Symbian, nechcel som Windows Mobile a chcel som nieco co vie viac ako telefonovat.
    To ze som spokojny uzivatel iphonu, to ze uz dlhe roky moje notebooky maju na sebe logo Applu ale zo mna nastastie nespravilo slepeho pubertalneho fanusika Steva Jobsa a jeho rifloveho sposobu prezentacie.
    Sucasna politika Applu je omnoho obludnejsia aku mal pred 15 rokmi Microsoft, ale dnes do Jobsa nikto vajcia nehadze…
    Preco si musim na svojom iphone3G aplikaciu na video riesit externe, ked mechanizmus ukladania videa je zhodny s 3GS a kamera v 3G robi mensi datovy tok. Ano, lebo aj tych mozno 20000 ludi co si len koli kamere vymenili 3G za 3GS im za to stoji.
    Preco nase niekolkosto eurove telefony nevedia a asi ani po 4.0 nebudu vediet sms reporty? Preco sme na nonJB MMsky cakali 2 roky?
    Preco si zle, alebo zamerne zle napisane aplikacie, ktore presli tym rieskym sitom do Itunes dokazu drzat persistent konekty a zrat baterku a data, ale nativna iphone OS vpn nedokaze udrzat spojenie?
    Well, apple si objednalo 5 milionov 5mpix chipov, po spusteni ipadu by to bola marketingova samovrazda spravit update hw s viac ako 256RAM, takze moc sa na co tesit nie je. Jedine ak vykonnejsi procesor a 802.11n, ale nko tak mozno o rok.
    Iphone 4.0 bude major release, opat sa to viac priblizi idealnemu telefonu, ale multitasking pre iphone3gs only ma trochu stve.
    Pretoze hardverovo to telefon zvlada, zvlada to 3rd party moznostami v JB, a zvladal by to aj nativne. Len by sa niekto mozno mohol zamysliet, ci musi bezat ipod aplikacia ked sa nepouziva, a ci by nestacilo aby extended funkcie ipodu ako dvojklik home buttonu ktory v lockscreene otvori ipod buttons nemohli byt riesene mimo aplikacie, aby ta nemusela zbytocne pocuvat, ci je niekto ten home dvakrat nestlaci a nebud chciet stlacat jej gombiky. po boote ma iphone 3g zvycajne volnej 33-40mb ram, mal by jej 60+ (podobne ako 3gs), keby nebazali zbytocnosti nonstop.
    toto su dovody, preco tie biele jablcne nalepky nenalepim ani len na poulicnu lampu. Lebo zo strany applu sa konstantne citim osulozeny zozadu, natvrdo a bez lasky.

    0
    0
  17. vsetko fajn az na tie reklamy
    predsa si nekupujem lacny stroj na to aby sa mi stahovali reklamy
    Dobry produkt az tak reklamu nepotrebuje!
    a hlavne uzitocnost je to co je najdolezitejsie
    Ak sa nebudu dat tie reklamy vypnut budem iphone bojkotoavat starsim firmwarom
    …snad jailbreak vyriesi zas nieco co bude uzitocne pre mna:)

    0
    0
  18. Ale ty reklamy tam máš už dnes, tak co vyřešíš starším FW? Dobrý produkt reklamu nepotřebuje, protože za něj zákazníci platí, ty reklamy by tam měly být jako alternativní příjem, když už programátor svou práci dá zadarmo. Tak dlouho lidé u nás zbožňují slevy a zboží grátis, až pak jedí párky bez masa, ředěné mléko, maso napumpované vodou a uplácí ve zdravotnictví co je zadarmo :)

    0
    0
  19. Metal – zas tolko ich v terajsich free nie je, alebo su pri spusteni, ale nie su tam pri celom behu aplikacie a tak odoberaju zobrazovaci priestor ako tieto – ten banner.

    0
    0
  20. Karol:

    1. volne miesto pamate po boote je uplne irelevantne z hladiska neskorsieho vytazenia. ja nabootujem Mac so 4GB a Activity Monitor hned po boote napise, ze volne mam tak mozno 512, alebo mozno este menej. No a? Ide predsa o sposob managementu pamate

    2. na niektore funkcie sme cakali dlho, lebo iPhone je globalny telefon a v amerike sa trebars MMS nepouzivaju skoro vobec. A myslim, ze u nas tiez nie. Kazdy o tom rospraval, ale nepouzival to stejne skoro nikto

    3. ziadna aplikacia vobec neccheckuje na dvojite stlacenie home botton, to je uplny blud

    4. ak aplikacia nestraca connect, pouziva privatne API a teraz po cistkach islo spusta takych aplikacii prec.

    Z pohladu preco multitasking nie na 3G… mozno by ho mohli dat nejako restriktivnejsie, napr. max 4 aplikacie, tazko povedat. Dost apliakcii ale aj solo bezi len tak tak na 3G, 128MB je predsa len malo.
    Skor je otazka, preco 2G vobec a 3G ostatne funkcie ano, ked su vykonovo velmi podobne. Samozrejme tam je aj snaha donutit majitelov 2G kupit uz nove, ale aj iste je tam aj snaha usetrit, udrzovat OS 4.0 pre iPad, iPhone 4.0, 3GS a 3.0 je viac ako dost

    0
    0
  21. Casto na Iphone zapinam VPN, len ako tlacitko zapnutie VPN dostanem na hlavnu plochu ? Cez menu sa uklikam… A hodilo by sa tlacitdko zap VPN na plochce LCD.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.