Apple porušuje aplikáciou iBooks svoje vlastné pravidlá

Marco Arment, hlavný vývojár pre Tumblr a tiež vývojár webovej a iPhone/iPad aplikácie Instapaper na svojom blogu upozorňuje, že Apple meria App Store aplikácie dvojitým metrom. Kým použitie privátnych API v App Store aplikáciách je zakázané, Apple toto pravidlo smelo porušuje. Podľa článku obsahuje iBooks tony privátnych API — ako žiarivý príklad je uvedená možnosť nastavenia jasu obrazovky priamo v aplikácii. Túto funkciu Apple v dokumentovaných API nepovoľuje a každá aplikácia, ktorá by chcela niečo podobné dosiahnuť nedokumentovaným alebo privátnym API, by bola pri procese kontroly automaticky zamietnutá. iBooks nie je predinštalovaná aplikácia iPadu, no je dostupná v App Store, kde súťaží v rebríčkoch s ostatnými programami, ako sa dozvedáme, trochu neférovo.

Obrázok z Apple.com

Aplikácie iWorku by podľa dostupných informácii žiadne takéto pravidlá porušovať nemali. Počínanie Apple je zaujímavé obzvlášť vtedy, keď uvážime, ako sa firma postavila k Opere, o ktorej od podania do App Store pred dvoma týždňami nebolo počuť ani slovo, napriek tomu, že žiadne písané pravidlá neporušuje.

komentárov
  1. nahodou mozu byt radi ze je to len a appstore. podla mna sa zachovali velmo ferovo a nedali to ako sucast systemu, aj ked ja by som v tom taky problem nevidel

    0
    0
  2. zemiak: Stanza pravdepodobne neznižuje intenzitu podsvietenia ale iba stmavuje vykreslovany obraz, tj zmeni pozadie z bielej na šedu až čiernu a pod.

    0
    0
  3. Ako tiez s tym nesuhlasim, ale je to ich vec, ich obchod, ich iPad tak si mozu robit co chcu a preco by oni nemohli mat vyhody?

    0
    0
  4. no ja si myslim, ze toto Apple proste nedomyslel. Vymysleli, ze iBook nakoniec nebude defaultna aplikacia, ako trebars Mail, Safari atd… A ze sa bude stahovat cez AppStore, aby lahsie zabezpecili UPDATES.

    Lenze takto naozaj porusuju kopec pravidiel, to je jasne. Trebars REMOTE ich neporusuje, s tym pocitali od zaciatku, ze to bude AppStore aplikacia. Toto by Apple mal riesit, nevrha to dobre svetlo. Ja chcem potom SBSettings mat v AppStore a kludne by som zaplatil 5 EUR, moznio aj viac

    Stanza nemeni jas, ako uz odznelo

    0
    0
  5. myslim, ze iBooks nedali ako sucast systemu, lebo z inych lokalizovanych appstores (rozumej aj nasho Slovenskeho) nebude k dispozicii..

    0
    0
  6. Důvod onoho zákazu nedokumentovaných API je prostý, nikdo krom Applu si nemůže být jist zda to bude fungovat v další verzi OS X, proto si apple může dovolit pravidla porušit.

    0
    0
  7. Nesouhlasím s tím že je to jejich a můžou si dělat co chtějí. Když jedny mlátí po hlavě kvůli doslovnému dodržování vlastních pravidel, tak se jimi musí řídit také. A nebo jednodušeji, tyto pravidla upravit pro všechny. Ten bordel v našich královstvích je právě způsoben tím, že si každý vykládá společná pravidla podle toho, jak se mu to zrovna hodí.

    0
    0
  8. neriesim, velmi ma to netrapi, ved je to ich vytvor (AppStore) a dovod preco dali iBooks na store nie su iba updaty (nieco s tym ze tam uz knihy su a  zrazu by “napodobnovali” nativnu aplikaciu – nie som si isty)

    0
    0
  9. Nechapem naco to riesite, je to iba plus ze tam ta funkcia menenia jasu je. Kludne ju tam nemuseli dat a vyhli by sa tymto zbytocnim problemom. Predstavte si ze by to nebolo v pravidlach, kazda aplikacia by si mohla kedy chcela menit vas jas ktory mate presne nastaveny (urcite by sa nasla nejaka ktora by to vyuzila.. napr v hororovych hrach alebo ja neviem)

    0
    0
  10. @Metal, na vlastnom dvore si robis co chces..aj porusujes svoje vlastne pravidla.. a navyse, tie pravidla su pre aplikacie 3. stran, a  nie pre aplikacie priamo od apple :)

    0
    0
  11. @Tankista: možná jsem drobet staromódní, ale myslím si, že když nalajnuji nějaká pravidla, tak je sám musím dodržovat, jinak se stanu nevěrohodným (přehnané slovo pro danou věc). Kdyby předtím neutli tipec pár programátorům, proto že, striktně nedodrželi pravidla hry, tož bych neprotestoval. Ale chápu že je to bouře ve sklenici vody. Prostě stačí drobet změnit pravidla a všichni budou spokojeni, několikrát se to stalo a s nástupem OS 4 k tomu dojde zase.

    0
    0
  12. Právě kvůli tomu, aby se vývojáři necítili podvedení, Apple přispěchal pár dnů po uvedení iPadu s představením OS 4, v jehož rámci nabízí vývojářům 1500 nových API. Takže bych toto téma považoval za uzavřené.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.