Zaujímavé aplikácie na iPad, časť 2. – na čo ďalšie sa môžeme tešiť (Twitterrific, Things, HTML Edit, Brushes…)

V pondelok sme vydali prvý článok o zaujímavých nadchádzajúcich aplikáciách pre iPad a aj keď neprešlo veľa času, vynorila sa ďalšia kopa pozoruhodných programov, ktoré určite stoja za zmienku. Povolené aplikácie každú hodinu pribúdajú po desiatkach a podľa PC Magazineu Apple očakáva na 3. apríla ponuku asi tisícky titulov. Poďme sa teda pozrieť na v poradí druhé zhrnutie.

Twitter klienty

Twitterrific

Ak ste sa báli, že na iPade nebude prvým dňom dostupný žiaden klient, mýlili ste sa. Prvou ponúkanou Twitter aplikáciou je Twitterrific od The Iconfactory. Firma sa zrejme rozhodla ísť konzervatívnejšou cestou, a tak Twitterrific na iPad pripomína skôr prerastenú iPhone aplikáciu s navigačným stĺpcom naviac. Rohranie Twitterrificu je však vcelku uhladené a program ponúka všetky potrebné funkcie. Twitterrific bude dostupný zadarmo a prémiové funkcie budú dostupné ako In-App-Purchase za $4,99/3,99 €.

Twitepad

Ďalším v zozname je Twitepad, ktorý ponúka netradičné rozhranie a kombinuje v sebe plnohodnotný web browser s podporou tabov a viacstĺpcové zobrazenie tweetov. Program pravdepodobne ocenia tí, ktorí majú viacero rôznych účtov — aplikácia samozrejme podporuje aj toto. Zdanlivo trochu neprehľadné rozloženie snáď vynahradí cena, ktorá bude pri začatí predaja len $0,99/0,79 €. Okrem týchto dvoch klientov môžme očakávať aj TweetTime ($0,99/0,79 €) a Twittelator ($4,99/3,99 €).

UI dizajn/webdizajn a ilustrácia

iMockups

iMockups je určený pre webdizajnérov a UI dizajnérov a umožňuje im na iPade veľmi jednoducho navrhovať layouty pre rôzne internetové, iPhone alebo iPad aplikácie. Program vám dovolí na plátno vkladať text, tlačítka a iné elementy a je skutočne vidieť, že veľká multi-touch obrazovka je využitá naplno. Aplikácia má byť údajne dostupná tiež od prvého dňa.

HTML Edit

Táto aplikácia nás zaujala svojou komplexnosťou a možnosťami. HTML Edit v sebe spája monospace textový editor s vyznačovaním syntaxe a FTP klient na nahrávanie takto vytvorených dokumentov na server. Zrejme nikto si netrúfne v takejto aplikácii vytvoriť celú stránku od základu, na upravovanie kritických chýb za behu, či menšie dopĺňanie obsahu je však HTML Edit za cenu $6,99/5,49 € ako stvorený.

HTML Edit na iPade HTML Edit na iPade

Brushes

Tento program bol pôvodne demonštrovaný už pri predstavovaní iPadu 27. januára a nie je teda prekvapením, že sa dostal do veľkého otvorenia v prvom dni. Ako je z názvu zrejmé, aplikácia slúži na maľovanie, no okrem bežných funkcií Brushes ponúka aj možnosť práce vo vrstvách (max. 6), zoom až na 3200 %, nástroj pipety a zabudovaný upload na Flickr. Cena programu je $9,99/7,99 €.

Brushes na iPade

SketchBook Pro

Obľúbený SketchBook Pro od Autodesku je veľmi podobný predošlej aplikácii. Zaujme najmä funkciou pre export do PSD súboru s vrstvami a simulovanú prítlakovú citlivosť. SketchBook Pro stojí $7,99/5,99 €.

SketchBook Pro na iPade SketchBook Pro na iPade

Hudobné aplikácie

Mixr

Prepracovaná DJ aplikácia vám po načítaní dvoch skladieb z hudobnej knižnice umožní navzájom ich fadovať, upravovať rýchlosť, ekvalizér a samozrejme aj fyzicky pracovať s platňou. Vývojári sľubujú vďaka multi-touch platforme skutočný zážitok ako pri práci s naozajstným mixážnym pultom, čo samozrejme na počítači nie je možné dosiahnúť. Dátum dostupnosti zatiaľ nie je známy.

Mixr na iPade

Air Harph

Aplikácia prinesie na váš tablet veľmi netradičný hudobný nástroj – lýru. Okrem nástroja samotného Air Harph ponúka zobrazenie nôt pre určité skladby, podľa ktorých môžete hrať.

Produktivita

Things

Populárny nástroj Things dostupný na Mac a iPhone na tablete zaručene nebude chýbať. Things je navrhnutý tak, aby kopíroval vzhľad poznámkového bloku a UI je celkovo podarené. Synchronizácia s Mac OS X verziou task manageru cez Wi-Fi je samozrejmosťou. Za peknú aplikáciu si budete musieť priplatiť – Things pre iPad stojí $19,99/15,99 €, čiže dvakrát toľko ako iPhone verzia.

Things na iPade

Hry: pretekárske

V pôvodnom článku sme z tohto žánru spomenuli len Real Racing od austrálskeho štúdia Firemint. Neskôr však boli odhalené aj ďalšie dva populárne tituly: Asphalt 5 HD a Need for Speed Shift. Asphalt od Gameloftu ponúka za $6,99/5,49 € viac ako 30 áut, prispôsobiteľné rozhranie a osem pretekárskych módov. Need for Speed Shft for iPad od EA, ktorý je nacenený na vyšších $14,99/11,99 € by mal ponúknuť zaujímavé nové možnosti ako spätné zrkadielko priamo v štandardnom zobrazení.

Asphalt na iPade Asphalt na iPade Need for Speed na iPade Real Racing na iPade Real Racing na iPade

Hry: ostatné

Medzi ostatnými hrami, o ktorých sme pôvodne nevedeli, no určite stoja za zmienku sú:

Fieldrunners na iPade Command and Conquer: Red Alert na iPade

Zverejnené boli aj dodatočné informácie a screenshoty k hrám o ktorých sme už vedeli:

Flight Control na iPade Flight Control na iPade Worms na iPade Plants vs. Zombies na iPade
komentáre
  1. Tie ceny sa snad casom utrasu na nizsiu hladinu… Teraz len developeri vyuzivaju naval novych vlastnikov iPadu ktori chcu nacpat svoju novu hracku aplikaciami.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.