Čip pre mobilné fotoaparáty s podporou RAW formátu od OmniVision

Fotoaparát je v súčasnosti štandardnou výbavou každého moderného telefónu. Z marketingových dôvodov je snahou výrobcov použiť v týchto telefónoch fotoaparát s čo najväčším počtom megapixelov. V skutočnosti však ide len o reklamný ťah a viac megapixelov pri rovnakej veľkosti digitálneho čipu prináša spravidla len väčší šum a nižšiu kvalitu fotografií. To by mohol zmeniť najnovší výrobok od firmy OmniVision, ktorá vyrába aj čipy pre iPhone. Čip OmniVision Raw, sľubuje výstup fotografií v RAW formáte, ktorý je samozrejmosťou pri digitálnych zrkadlovkách. Tento formát zaručuje nulovú stratu dát z odfotených snímkov, ktorých veľká čast sa znehodnotí pri ich prevode z CMOS senzoru do finálnej fotografie vo formáte JPEG, spracovanej procesorom telefónu. Nový čip má až 5 megapixelov a dokáže natáčať Full HD video s 30 snímkami za sekundu. Výborné výsledky by mal podávať taktiež v podmienkach so slabým osvetlením, čo je ďalším kameňom úrazu nielen pre fotoaparáty v mobiloch.

Obrázok bol prebratý zo stránok Wired

Čip bude pre výrobcov mobilných telefónov k dispozícii už v júli tohto roku, čo sa však zdá byť príliš neskoro na to, aby bol použitý v nasledujúcej generácii iPhonu. Tá sa totiž očakáva niekedy v priebehu júna.

Zdroj: Wired

komentáre
  1. aj tak kym sa nevyriesi blesk mobiloch, tak vsetky tieto chipy su na nic. A ani LED blesky zatial za moc nestoja (aj ked lepsie, ako iPhone, ktory nema ziaden). Jediny prinos by bol ako tak, ze by lepsie konvertoval fotku za mierne horsieho osvetelenia (ale pri takom, kde eset blesk nie je nutny).

    0
    0
  2. Kazdy snimaci cip CMOS alebo CCD dodava vzdy len RAW format. Ide o to ci firmware tento format poskytne dalej alebo nie. RAW format je format ktory je priamo stiahnuty zo smimacieho cipu a nepresiel ziadnym postprocesingom.

    0
    0
  3. Myslim si, ze je celkom mozne, ze Apple dostal vynimku a cipy dostal skor ako ostatny. Takisto ako to bolo pri procesoroch Intel v MacBookoch Air.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.