Je iPad skutočne ideálny na pozeranie filmov s jeho pomerom strán 4:3?

Pri uvádzaní nového zariadenia včera Steve Jobs jasne určil podmienky, za ktorých má vytvorenie iPadu zmysel. Nové zariadenie musí byť v istých oblastiach výrazne lepšie ako iPhone alebo MacBook. Zatiaľ čo v ostatných oblastiach sa to iPadu skutočne darí, v otázke pozerania filmov by sme mohli zapochybovať. Video máte priamo vo svojich rukách a filmy môžete pozerať nepretržite až 10 hodín. Na druhej strane, za povšimnutie stojí veľkosť, rozlíšenie a z toho vyplývajúci pomer strán displeja. V súčasnosti je už samozrejmým a všade uznávaným formátom pre sledovanei videa formát displeja s pomerom strán 16:9, ktorý napomáha prirodzenejšiemu pozeraniu videa s ešte viac širokouhlým pomerom.

Ak chce Apple s iPadom skutočne excelovať aj v oblasti sledovania filmov, prečo zvolil práve rozlíšenie 1024 × 768 s pomerom stán 4:3, ktoré je v súčasnosti už zastaralé a svoju popularitu zažívalo ešte v čase CRT monitorov? Video má na takomto displeji nepríjemne veľké čierne pásy, prípadne pri jeho prispôsobení sa veľkosti displeja prídete o veľkú časť z oboch strán videa, čo je nočná mora každého režiséra.

Predstavme si situáciu, kedy by Apple použil pomer strán 16:9. Pozeranie filmov by takýto displej skutočne posunul na trochu inú úroveň. Je potrebné si však uvedomiť, že by to bolo na úkor všetkých ďalších funkcií iPadu ako prezeranie internetu, čítania kníh a podobne. 16:9 je pre tieto účely stále veľmi nepraktické, najmä v tejto veľkosti. Naviac, je od začiatku jasné, že iPad bol konštruovaný so základnou vertikálnou polohou. Tá je ideálna pre dokonalý zážitok z prehliadania internetu alebo čítania kníh, prípadne sledovanie rôznych videí z YouTube, a v tomto režime sa teda dostávame na menej praktický pomer strán 9:16, naviac pravdepodobne s užšou virtuálnou klávesnicou. Súčasné iPhone aplikácie a hry z App Store by taktiež pri 200 % upscalingu neboli zacentrované.

Kvôli rozlíšeniu 1024×768 iPad nemôže podporovať ani len HD ready video 720p v zobrazení 1:1. Momentálna hustota pixelov presahuje 130 PPI, vyššia by samozrejme znamenala finančne náročnejšiu výrobu alebo by bolo nutné zväčšiť celkový rozmer zariadenia. Je zrejmé, že iPad nebude úplne najlepšou voľbou pre sledovanie filmov a ešte minimálne pár rokov bude svojim spôsobom zaostávať za zariadeniami ako napríklad MacBooky (alebo inými zariadeniami špeciálne určenými na pozeranie filmov). Pri dlhej ceste možno uprednostníte 17″ MacBook Pro s 8 hodinovou výdržou a Full HD displejom oproti malému iPadu, ktorého displej bude z polovice čierny kvôli nevhodnému pomeru strán. Na druhej strane, aj napriek nepriaznivému pomeru strán je možno lepší zážitok držať v rukách ľahký 10-palcový displej, ako prehrievať kolená takmer trojkilogramovým notebookom s teplotou procesora bežne na úrovni 80 stupňov Celzia. Apple musel v tomto smere robiť veľké kompromisy po všetkých stránkach. Zaujímavé bude taktiež sledovať, ako zapôsobí iPad na postavenie MacBooku Air.

komentárov
  1. Ta vasa uchylka pozerat Full HD filmy na malych displayoch mi uz zacina liezt na nervy.. to ako keby chcete pouzivat formulu 1 na cestu do prace na slovenskych cestach. Uz si to prosim uvedomte!!

    0
    0
  2. presne tak,uplne v pohode staci 1024×768 a 4:3 ,minimalny rozdiel co sa tyka velkosti obrazu ked porovnam dnesne 16:9 netbooky s iPad-om,teda ak je niekto zvyknuty pozerat film na netbooku…

    0
    0
  3. Neodpustím si komentár, ale kľudne, teda aspon mne staci 13,3″ displej mojho MBP a rozlisenie 1280×800 a som uplne happy, w pripade nudze sa daju vyuzit aj zariadnenia typu PSP alebo mobil

    0
    0
  4. 1280×800 je naozaj uplne super na 13,3″ (MBA)

    iPad:
    0.73 kg
    1GHz CPU
    9,7″ display
    64Gb SSD
    RAM ???
    MT nie
    webcamera nie
    USB nie
    3G ano
    plnohodnotny OS nie
    baterka 10h
    cena 829$

    MBA:
    1.36 kg
    1,86GHz dualc
    13,3″ display
    128Gb SSD
    RAM 2Gb DDR3
    MT ano
    webcamera ano
    USB ano
    3G nie (pouzi thetering)
    plnohodnotny OS ano
    baterka 6h
    cena 1499$

    MBA je (podla mna) tesne pred upgrade = i5 -> dlhsia vydrz, vacsi vykon, mozno viac RAM
    MBA si sice skoro 2x drahsi, ale myslim si ze ponuka pri velmi podobnej skladnosti (ruksak/puzdro kozene potrebujes tam aj tam) omnoho vacsi vykon a flexibilitu co sa tyka vyuzitia (aperture, iWork plnohodnotne, xyz programov ktore niesu v podobe app) a nepotrebujete na jeho fungovanie sync s iTunes ani nic podobne :) takze vlastne k iPadu potrebujete este dalsi HW v podobe MAC/PC…

    moj nazor je ze jednoznacne MBA :) po upgrade :)

    iPad by som bral keby:
    nebol tak SKAREDY (okraje ako na mrazenej pizzi – tlste a suche)
    mal klasicky OS /abo trosku okresany/
    mal USB aspon 1
    mal webcam
    netrebalo k nemu dalsi HW

    inac povedane keby urobili MBA kde by namiesto klavesnice bol display multy touch display :) hh
    kludne aj pri sucasnom rozmere 13,3″ a hmotnosti okolo 1kg a ani by nemusel mat 3G ak by sa dal pouzit thetering co by sa aj dal cez bluetooth minimalne

    0
    0
  5. Tankista – ten nazor s tebou uplne zdielam..
    Preco sa ludia snazia Full HD filmy a rozne ine, aj neHD pozerat na iPhone a iPad, pripadne na inych zariadeniach.. Reziser filmu urcite nerobil film na taketo zariadenia.. Vsetci by predsa mali mat doma Full HD TV a priestorovy zvuk a tak si uzit film, ktory stal niekolko milionov dolarov. :D

    Myslim, ze iPad vznikol pre ludi, ktory poznaju prostredie MACu.. To znamena, ze vlastnia minimalne iPhone a chystaju sa kupit si Macbook alebo iMac, ak ho uz nahodou nevlastnia. To, ze na iPad potrebujem dalsi HW nemoze byt prekazka, lebo aj iPhone potrebuje dalsi HW a ma ho neviemkolko milionov ludi..

    iPad ma velke okraje ako na mrazenej pizzi podla mna preto, aby sa dal vobec drzat a nezakryvat displej (tym, ze je dotykovy, by sa stlacalo, to co clovek nechce).

    iPad musi byt nieco medzi iPhone a Macbook, ale nemoze byt ani jedno ani druhe.. Ak chce niekto vyuzivat plnohodnotny notebook, nech si kupi macbook, ak chce niekto telefonovat, nech si kupi iPhone, ale iPad sa neda porovnavat ani s jednym ani s druhym.. Uz len preto, aby nezahubil svojich surodencov..
    Suhlasim, ze chyba USB a Webcam, ale to chyba aj na iPod touch a ludia si to aj tak kupuju, co ma prekvapuje, lebo to nevie telefonovat.. :)

    Viem si predstavit, ze su ludia, ktori v takomto zariadeni nevidia nic alebo sa im zda zbytocny, kedze v praci makaju na iMac, do terenu maju Macbook Pro a maju tiez iPhone.. Ale pre niekoho, kto potrebuje notebook, ktory nemusi mat plnohodnotny OS, na ktorom si moze surfovat, pozerat obrazky, fotky, filmy, citat majly atd. a navyse je to lifestyle.. Novinka.. Ako hovori Steve, je ine sa na neho pozerat a ine drzat ho v ruke.. :D

    0
    0
  6. iPadu urcite par veci chyba, ale ocakavat, ze tam clovek bude pozerat Full HD bolo fakt naivne. A proste zbytocne. To 16:9 je uz na zavazenie, ale tiez myslim, ze by to bolo na ukor ulpne vsetkeho ostatneho.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.