Nekalé praktiky Apple pre znižovanie cien pamäťových čipov od dodávateľov

The Korean Times informovali o novej kauze týkajúcej sa Apple. Z „nemenovaných zdrojov“ pochádzajú informácie o nekalých praktikách Apple pri snahe znížiť ceny nakupovaných čipov. Apple odoberá NAND flash pamäte od dvoch gigantov – Samsung Electronics a Hynix Semiconductor. Ako teda dokáže firma s logom jablka znižovať ceny čipov odoberaných od týchto spoločností? Apple predobjednáva veľké množstvo čipov za výhodnejšiu cenu, no nakoniec prevezme a zaplatí len za menší objem oproti pôvodnej objednávke.

Prvotný dojem je zrejmý, Apple sa napriek veľkým ziskom neuspokojuje a stále sa snaží znižovať výrobné náklady a zvyšovať zisk. To je prirodzený, aj keď týmto spôsobom nie celkom prijateľný fakt. Výrobcovia flash pamätí by sa naviac mohli tomuto „šikanovaniu“ postaviť, na čo by doplatil nielen Apple, ale nakoniec aj zákazníci. Prejavilo by sa to minimálne v zastavení trendu znižovania cien, pravdepodobne aj v ich zvýšení. Každá minca má však dve strany, a tak netreba zabúdať na možnosť, že nemusí ísť o celkom cielené jednanie Apple. V súvislosti so vstupovaním na nové trhy (Čína, Južná Kórea apod.) sa možno samotné odhady spoločnosti odlišujú od reálnych predajov a v záujme ochrany vlastných financií obchoduje s dodávateľmi neférovo. Apple totiž nemôže úplne s istotou odhadnúť aký bude o iPhone na danom trhu záujem, a tak ani presný počet potrebných čipov.

komentárov
  1. Takto obchodují všichni. Také u nás zákazník poptá tisíce kusů. No a když zná cenu, chce ji i pro sto kusů. Sice mu ji jen tak nedáme, ale on ví, kde máme cenovou “podlahu”. No a my to děláme stejně:)

    0
    0
  2. 1. Toto skutečně dělají všichni 2. Dotyčné firmy zapomněly také udat fakt, že Apple platí za tyto čipy v několikaletém předstihu! (V době kdy většina firem platí pozdě), oni pak mají i několik let dopředu peníze, které mohou libovolně zhodnocovat. Jedná se přitom o částky v miliardách USD. Když pak Apple čipy neodebere, část peněz musí firmy vrátit (a to se jim pochopitelně nelíbí). Tato informace je navíc zveřejněná (samozřejmě náhodou) v korejském tisku právě v době, kdy je uváděn na místní trh (mimochodem velmi úspěšně) iPhone.

    0
    0
  3. 1. To ze tak robia vsetci nie je pre inteligentneho cloveka ospravedlnenie.
    2. Presne tak, ked sa povie “A” treba ovedat aj “B”, inak to “A” vyznie zavadzajuco.
    3. Tvorba ceny na trhu uz davno prekrocila ferove jednanie, alebo rozumnu mieru, tym myslim to ze zisk tvori castokrat prave podstatnu cast ceny ako naklady na vyrobu, … Spustila sa retazova reakcia a vysledok vdaka nepochopeniu (vid. bod 1.) mame na svete a konecny zakaznik to vsetko zaplati. Ale to by bolo na dlhsiu temu.
    4. Nemyslim si ze Apple je prilis drahy. Pozrite si napr. notebooky inych vyrobcov, napr. HP, Dell, … s kvalitnym hardware. Vpohode ho kupite s Windowsami za 50-60tis Sk, dokonca som videl aj HP notebook za 100tis. Apple taky drahy nie je. A Microsoft? Podla mna je ovela drahsi ako sa zda. Krabicova verzia Win 7 Home stoji skoro 200 eur a MAC OS X Snow Leopard 49 Eur na 5 pocitacov !!! Takze … treba len premyslat a porovnavat porovnatelne.

    0
    0
  4. Windows hlavne vyjdu velmi draho nielen pri kupe, ale aj pri jeho zivotnosti. Nutnost hladat a nahadzovat software, ktory je v OS X beznou sucastou (ok ok, svoj podiel maju na tom aj komanci z EU), casta udrzba a reinstalacia, postupne „zasieranie“ systemu…

    Vela ludi ma stastie, ze im tie Win davaju dokopy znami a rodinni pribuzni zadarmo. Keby za to mali platit, videli by, ake su tie ich Acery celkovo „lacne“.

    0
    0
  5. Hirohito: Já bych se vyhnul srovnávání ceny licence OS, protože je pevně svázána s Apple HW. Proto bych porovnával ceny počítače + OS, případně i dalšího SW dodávaného s počítačem. I tak ale podle mě Macy vyhrávají, protože za tu kvalitu OS a design a odolnost HW je to cena často výhodnější, než ekvivalenty ve Win světě. Apple jednoduše neprodává tu nejnižší třídu, ale jen střední a vyšší.

    0
    0
  6. Hirohito: V bodě 1 máte samozřejmě pravdu. Já to ale myslel v podstatě tak, že pokud to dělají všichni a Apple bude ten jediný spravedlivý, kdo to tak nedělá, bude to pro něj velká konkurenční nevýhoda. Ono ten problém lze vidět též z druhé strany. Slevy pro velké odběratele jsou ve skutečnosti typickou monopolní praktikou. Jejich účelem není ve skutečnosti zvýhodňovat velké zákazníky, ale znevýhodňovat ty malé (odborně se tomu říká cenová diskriminace). Pokud to nějaká firma dokáže podobným “šikovným” způsobem obejít, nemám s tím osobně žádný morální problém.

    0
    0
  7. som poteseny,ze tu funguje opat “kvalitna” cenzura a moj prispevok bol pre mna z nepochopitelnych dovodov zamietnuty.

    Hlavna vec,ze pri bazare si moze, ktokolvek napisat cokolvek aj ked uplne od veci, to je asi demokracia “made in macblog” …

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.