Apple zastavuje výrobu Vision Pro

Málokedy sa stane, že Apple komentuje predaje svojich zariadení. V prípade okuliarov Vision Pro však spravil výnimku samotný CEO Tim Cook a priznal, že predaje sú veľmi nízke.

V rozhovore pre The Wall Street Journal výkonný riaditeľ kalifornského gigantu priznal, že pri súčasnej cene 3 500 dolárov sa vôbec nejedná o masový produkt. “Momentálne ide o produkt pre prvých záujemcov. Pre ľudí, ktorí chcú mať technológie zajtrajška k dispozícii už dnes – pre nich. Našťastie na svete je dostatok takýchto ľudí, až je to vzrušujúce,” uviedol Cook v rozhovore.

Už dnes však portál The Information s odvolaním na viaceré zdroje u výrobcov prehlásil, že Apple pozastavuje výrobu prvej generácie Vision Pro. Firma totiž začala agresívne znižovať objednávky na diely, a kým firma Luxshare v týchto dňoch montovala 1 000 kusov produktu denne, Apple mal požiadať firmu o pozastavenie výroby v novembri. Niektoré firmy dokonca ukončili výrobu súčiastok pre Vision Pro už v máji, kým ďalšie majú na skladoch desaťtisíce neodoslaných dielov. Z doterajších informácií vyplýva, že Apple má prebytok skladových zásob vzhľadom na nízke predaje, a nemá dôvod vyrábať ďalšie kusy.

Anonymné zdroje hovoria o približne 500 až 600 tisíc vyrobených jednotkách Vision Pro. Toto je v súlade s číslami analytickej agentúry IDC. Tá ešte pred pár mesiacmi uviedla, že predaje nenaplnili očakávania a v roku 2024 Apple nepredá viac ako 500 000 kusov Vision Pro. Toto číslo môže byť ešte nižšie, pretože spoločnosť pozastavila vývoj Vision Pro 2. generácie a chce sa sústrediť na vývoj lacnejšieho modelu. Ani ten však nemusí byť svetoborný. Apple mal údajne výrobcom povedať, že výroba lacnejšej verzie neprekročí štyri milióny kusov počas celého životného cyklu. Teda iba polovicu z množstva, ktoré mienil Apple vyrobiť pri prvej generácii Vision Pro.

Zdroj: The Wall Street Journal; The Information

komentár
  1. Kazdy vedel od zaciatku, ze je to sice technologicky zaujimava vec, ale pre uzivatelov blbost, ktoru si nekupia. Len firme Apple to doslo az teraz.

    0
    0
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.