Za časť Apple Intelligence funkcií si zrejme priplatíme

Pokročilá umelá inteligencia, ktorá sprevádza ľudstvo ostatné dva roky, je veľmi náročná na výkon a aj to je dôvod, prečo sa firmy ako OpenAI snažia obmedzovať využitie, respektíve ponúkajú prístup za poplatok.

Bolo preto obrovským prekvapením, keď Apple na WWDC oznámil, že iOS 18 prinesie nielen novú platformu Apple Intelligence, ale aj bezplatný prístup k ChatGPT-4o modelu. Pritom vyšlo najavo, že ani dvojica firiem si nebude medzi sebou nič za toto exkluzívne partnerstvo platiť. 

Náklady na fungovanie umelej inteligencie však môžu spôsobiť, že Apple bude chcieť monetizovať niektoré prémiové AI funkcie. Pritom existuje možnosť, že funkcie by mohli byť súčasťou predplatného iCloud+, alebo môže ísť o celkom samostatnú spoplatnenú službu. 

Predispozíciou pre dodatočne spoplatnený jazykový model môže byť už existujúce partnerstvo s OpenAI. To funguje na báze, kde si firmy za nič neplatia, avšak OpenAI nebude môcť využívať dáta užívateľov na trénovanie svojej technológie. Naopak, prístup k ChatGPT-4o bude dostupný najmä vtedy, ak užívateľ zadá takú požiadavku, ktorá je nad schopnosti Apple Large Language Modelu. 

Okrem toho má Apple diskutovať s ďalšími firmami z AI sektoru, a to kvôli záujmu priniesť užívateľom viac možností. Aj tu sa naskytá možnosť, že si tieto firmy budú chcieť účtovať poplatok, kde by Apple preniesol ťarchu na užívateľov.

Zdroj: Bloomberg

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Microsoft končí s výrobou HoloLens 2

Priestorové rozhranie, ale aj málo aplikácií a príliš vysoká cena a obmedzená dostupnosť na to, aby sa produkt masovo rozšíril. Tentoraz nejde o kritiku Apple Vision Pro, reč je o Microsoft HoloLens 2.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.