Užívatelia zostávajú pri svojich Apple zariadeniach dlhšie ako kedysi

Dlhá životnosť Apple produktov je dobrým znamením pre užívateľov, ktorí sa nemusia obávať, že s koncom záručnej lehoty môžu hľadať nové výrobky. Má to však aj negatívny efekt, a to na pomalší predaj.

Spoločnosť Apple si tak na seba uplietla svojim spôsobom bič. Ako ukázala nová štatistika agentúry CIRP, užívatelia už nezvyknú meniť svoje zariadenia tak často, ako kedysi. Zhromaždené dáta za posledných 12 mesiacov ukázali, že počet užívateľov iPhonu, ktorí si kúpili telefón pred viac ako 2 rokmi, vzrástol zo 63% na 71%. Obdobný nárast je aj v prípade Macu, kde počet takýchto užívateľov vzrástol z 59% na 68%.

Špeciálne v prípade Macu je situácia, kde až 56% užívateľov má svoj terajší počítač už viac ako tri roky. Toto predstavuje nárast oproti predošlej štatistike až o 16%. Treba pritom dodať, že sa dáta porovnávajú s prieskumom v roku 2020, kde samotná pandémia ovplyvnila trhové zmýšľanie. Jednak ekonomická neistota spôsobila, že užívatelia si dôslednejšie premyslia, či sa im oplatí kúpiť nové zariadenie. Zároveň však v roku 2020, vďaka prakticky celosvetovému lockdownu boli mnohí ľudia nútení kúpiť si nové počítače, aby si mohli plniť pracovné povinnosti z domu.

V prípade Applu navyše zohral veľmi dôležitý faktor pri kúpe produktu aj prechod na vlastnú architektúru. Tá sa oproti čipom Intel vyznačuje výrazne dlhšou životnosťou batérie, ako aj širšou kompatibilitou s inými produktami a výrazným výkonnostným posunom.

Napiek tomu sa Applu podaril husársky kúsok. Podľa analytickej firmy IDC predaje stolových počítačov a notebookov v júnovom kvartáli 2024 vzrástli medziročne o 3%. Najväčší nárast zo všetkých pritom zaznamenal Apple, ktorého predaje vzrástli medziročne až o 20,8%. Na druhom mieste sa zaradil Acer s 13,7% nárastom predajov, zatiaľ čo predaje počítačov Dell klesli o 2,4%. Agentúra očakáva, že s nárastom AI počítačov, ako sú moderné počítače Mac alebo Windows zariadenia s funkciou Copilot, prinesú ďalšiu vlnu rastúcich predajov.

Zdroj: MacRumors (#2)

komentáre
  1. Dlha zivotnost, to snad nemyslite vazne?
    Za poslednych nieco viac ako 20 rokov som mal:
    13 pocitacov Mac, a z toho sa mi 8 pokazilo
    7 iPhonov, mal som problemy so styrma
    Z 20 Apple produktov bolo 12 poruchovych, to je 60%. Nie je to sice statisticky reprezentativna vzorka, ale o niecom to svedci – tomu sa fakt hovori nekvalitne Apple produkty.

    A to este spomeniem biele nabijacie kable k telefonu a k notebooku – kazdy jeden sa po niekolkych rokoch zacina olupovat.
    A Thunderbolt kable. Mal som tri, vsetky sa pokazili po piatich rokoch.

    Toto je Apple kvalita?

    2
    3
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.