Nový Mac mini vyradí tradičné USB-A porty

2024 Mac mini M4 Mockup
Ak sa špekulácie ukážu ako pravdivé, Apple po 14 rokoch predstaví úplne nový Mac mini s ešte menšími rozmermi.

Mark Gurman už skôr prišiel s tvrdením, že nový Mac mini bude mať veľmi podobné telo ako Apple TV, no zachová si hliníkové telo. Vovnútri ponúkne čipy M4 a M4 Pro, zvonka ponúkne menej konektorov. Podľa najnovších informácií totiž chystaný model kompletne vyradí staré USB-A porty a zachová si už iba moderné USB-C, možno s podporou Thunderbolt 4. Verzia s čipom M4 Pro ponúkne dokonca až päť takýchto portov, z čoho tri budú vzadu a dva vpredu. Prístroj má tiež ponúknuť Ethernet port, HDMI a 3,5mm audio jack. Zdroj bude vstavaný v počítači. V podstate tak pôjde o podobný dizajn, ako v prípade Mac Studio, v porovnaní s ním však bude mašinka oveľa menšia.

Apple by mal tento a ďalšie modely predstaviť v novembri. Dôvernú informáciu vypustil do sveta portál MacRumors. Informuje, že Apple plánuje predstaviť tento rok hneď niekoľko modelov po vzore minulého roka. No kým minulý rok spoločnosť predstavila nový iMac a MacBook Pro, tento rok by mala predstaviť aj nový Mac mini. Ostatné menované modely však zrejme ponúknu len menšie množstvo zmien. Dôvodom je veľká podobnosť čipov M3 a M4, ktoré sa odlišujú najmä vo výkone pre AI. Zásadnou zmenou by však malo byť navýšenie operačnej pamäte z 8 na 16GB RAM v základe.

Okrem toho má Apple vo vývoji nové puzdro Magic Keyboard pre základný iPad, respektíve iPad Air. Keďže sa jedná o lacnejšiu verziu pre lacnejšie zariadenie, nebude mať hliníkový vrch ako verzia pre iPad Pro. Je tak možné, že bude vyrobená z lacnejších materiálov, napríklad zo silikónu, ako po dlhé roky boli obaly Smart Cover. Táto nová verzia klávesnice je naplánovaná na polovicu roka 2025. To môže znamenať, že Apple plánuje predstaviť nové modely iPadu na WWDC. Samotná klávesnica Magic Keyboard by mohla ponúknu viacero vylepšení po vzore verzie pre iPad Pro. Tá okrem hliníkového šasi disponuje väčším trackpadom a funkčnými klávesmi na vrchu., vďaka čomu sa prakticky zhoduje s klávesnicou pre Mac.

iPad Pro M4 Magic Keyboard

Zdroj: MacRumors; Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.