iPad mini má menej výkonný variant A17 Pro, v EÚ sa predáva bez nabíjačky

iPad mini 7
Apple ešte len ohlásil siedmy iPad mini, na internete sa však už objavili prvé benchmarky a podrobnejšie informácie o hardvéri.

Nový iPad mini 7. generácie disponuje čipom A17 Pro, ktorý ho predurčuje k podpore Apple Intelligence. Systém pokročilej umelej inteligencie však bude priebežne spúšťaný v nasledovných mesiacoch, v EÚ sa ho tento rok nedočkáme zrejme vôbec. Miestnych užívateľov tak môžu zaujať aspoň správy o dostupnom výkone.

Čip A17 Pro sa napriek názvu predsa len líši oproti verzii, ktorú sme mohli nájsť v iPhone 15 Pro. Už tak nejak tradične si to “odskákala” grafika, kde iPad mini ponúka iba 5-jadrový modul, teda jedno jadro je neaktívne. To sa pochopiteľne odrazilo aj na výsledkoch benchmarkov. V databáze Geekbench môžeme nájsť prvé testy zariadenia, ktoré Apple označuje ako iPad16,2 už teraz. Dosvedčujú pokles vo výkone, našťastie nie až taký drastický.

Kým iPhone 15 Pro mal výsledky obvykle okolo 2,888 bodov v teste výkonu na jedno jadro a 7,169 v teste na všetky jadrá, iPad mini sa prezentuje skóre v rozsahu 2,710 až 2,840 v teste na jedno jadro, kým pri teste plného výkonu sa výkon pohybuje medzi 6,274 až 6,982 bodmi. Aj tak je to nárast oproti modelu z roku 2021, ktorý mal v testoch priemerné skóre 2,121 a 5,367 bodov.

Okrem toho iPad mini disponuje logickým procesorom s jadrami taktovanými na 3,78 GHz, kým operačná pamäť má veľkosť 8GB. To predstavuje dvojnásobný nárast oproti predošlej verzii. Potvrdzuje sa tým, že u zariadení s Apple Intelligence možno očakávať 8GB RAM v základnej výbave.

Pokiaľ ide o displej, ten je síce papierovo totožný s 8,3″ uhlopriečkou a výbavou Liquid Retina, firma však zrejme vyriešila trhanie obrazu. Naznačili to moderátori podcastu Six Colors Jason Snell a Dan Moren. V zázname tvrdia, že Apple nechal vylepšiť hardvér displeja tak, aby došlo k eliminovaniu problémov, ktoré sa prejavovali najmä pri scrollovaní obrazu. Treba však dodať, že iPad mini zatiaľ nevidel nikto a ak áno, dané osoby dnes musia dodržiavať prísne embargo. Takže, či naozaj došlo k oprave často kritizovaného nedostatku, ukážu až nasledujúce dni.

Napokon, spoločnosť Apple sa rozhodla z balenia najnovšieho iPadu mini v Európskej únii odstrániť adaptér. Rovnaký krok spravil Apple aj v prípade iPadu 10. generácie, ktorý odteraz stojí 409 €, kým pôvodne stál o 30 € viac. Firma pristúpila k podobnému preceneniu aj vo Veľkej Británii, kde iPad 10. generácie zlacnel z 349 na 329 libier. Zlacnenie však sprevádza odstránenie nabíjačky z balenia. Odteraz tak nový iPad kúpite už iba s káblom.

Zdroj: MacRumors (#2)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

V roku 2023 generovalo 69 herných spoločností na Slovensku obrat vo výške 70 miliónov EUR, herný priemysel zaznamenal prvý výraznejší pokles

Slovenský herný priemysel zaznamenal v roku 2023 prvýkrát výraznejší pokles. Celkový obrat klesol z 77,1 milióna EUR v roku 2022 na 70 miliónov EUR. Momentálne na Slovensku pôsobí 69 herných spoločností, ktoré zamestnávajú 1017 pracovníkov, čo taktiež predstavuje pokles oproti 1080 v roku 2022.
pokračovanie článku

Na internete sa objavil unboxing MacBook Pro s M4 procesorom

Spoločnosť Apple túto jeseň predstavila iba časť noviniek na čele s iPhone 16, v blízkej dobe k nim však doplní nové počítače a tablety. Jedným z plánovaných a zatiaľ nepredstavených zariadení je aj MacBook Pro s čipom M4. Ten sa však už teraz objavil na internete.