iOS 18 prináša možnosť formátovania externých diskov

iPhone 15 Pro External Drive
Apple rozvíja funkcionalitu svojich mobilných operačných systémov do takej miery, že ešte pred pár rokmi by sme si to ani len nevedeli predstaviť. No čoraz pokročilejšie funkcie iPhonu a iPadu si zrejme takýto prístup vyžadujú.

Apple už totiž skôr, keď uviedol na trh prvý iPad Pro s USB-C konektorom, poukazoval na všestrannosť využitia tohto konektoru, obzvlášť v spojitosti s perifériami. Minulý rok sme sa dočkali podobne pozitívne ladeného odhalenia noviniek aj pri iPhone 15 Pro. Je to totiž prvý model, ktorý nielen, že podporuje pripojenie externých diskov cez USB-C port, ale tiež umožňuje na ne priamo nahrávať video. Konieckoncov, iPhone 15 Pro je už natoľko kvalitným fotomobilom, že spoločnosť kvôli tomu na jeseň zorganizovala Mac event. Na ňom toho síce veľa neukázal, zásadným posolstvom však bolo, že celé podujatie bolo točené naživo práve s pomocou najnovšieho telefónu. Či aj tu boli využité externé disky, nevedno. 

Vďaka operačnému systému iOS 18 alebo iPadOS 18 však vieme, že práca s externými diskami si nebude vyžadovať počítač. Dvojica systémov totiž v aplikácii Súbory ukrýva možnosť formátovania externých diskov, a to aj s možnosťou pomenovania disku a určenia formátu. Na výber sú pritom formáty ExFAT a MS-DOS (FAT), vďaka čomu je zabezpečená kompatibilita so systémom Windows, ale aj formát APFS. Tento relatívne nový druh formátu bol uvedený pred pár rokmi a odporúča sa ho používať, pokiaľ užívateľ mieni používať disk na zariadeniach s macOS, iOS a iPadOS. Tu majú navyše užívatelia na výber medzi case sensitive a šifrovanou podobou formátu. 

K samotnej funkcii formátovania diskov v iOS 18 a iPadOS 18 je možné sa dopátrať v aplikácii Súbory, kde stačí podržať názov externého disku v bočnom menu. Podmienka je samozrejme mať disk pripojený.

iOS 18 External Drive Formatting GSMArena
Formátovanie disku v systéme iPadOS 18 (Zdroj: GSMArena)

Zdroj: GSMArena

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť