IDC: Apple tento rok predá menej ako 500 000 kusov Vision Pro

Analytická agentúra IDC, o ktorej dáta sa opierajú viacerí trhoví giganti, prináša prognózu predajov headsetu Apple Vision Pro vo svete.

Spoločnosť Apple začala svoj najnovší produkt, priestorový počítač Vision Pro, predávať najprv v USA a následne v ďalších krajinách sveta. Najčerstvejšie sa tak stalo včera, kedy sa produkt začal predávať v Austrálii, Francúzsku, Kanade, Nemecku a Spojenom Kráľovstve. Nové krajiny však ešte neznamenajú, že sa okuliare tešia priveľkej popularite. Áno, môže za to aj vysoká cena, kde základný produkt stojí 3 500 dolárov, respektíve 4 000€.

Agentúra IDC však na margo popularity dodáva, že predaje v USA budú tento štvrťrok nižšie až o 75%. Ešte vždy má totiž Apple čo robiť, aby predal na domácom trhu aspoň 100 000 kusov. Agentúra IDC očakáva, že popularita produktu môže vzrásť po tom, ako začne Apple predávať lacnejšiu verziu Vision. Jej vydanie síce Apple oficiálne nepotvrdil, jej existencia je však otvoreným tajomstvom. Spoločnosť už terajšiu verziu prezentuje ako “Pro”, pričom v App Store sa aplikácie prezentujú pre platformu “Vision” ako takú.

Pri súčasnej cenovke, za ktorú si môžete dopriať ojazdené auto alebo luxusnú dovolenku, je produkt dostupný len pre veľmi úzku klientelu. Nehovoriac o tom, že segment virtuálnej reality a okuliarov je naďalej veľmi vnímaný ako niché a máloktorý vývojár sa rozhodne vyvíjať aplikáciu pre AR/VR. Videli sme to pri podobne nacenenom produkte pred pár rokmi – Microsoft HoloLens. Tu má Vision Pro aspoň výhodu, že vie emulovať softvér z iPadu a ekosystému ako takého. Ale bude to stačiť?

Viceprezident IDC Francisco Jeronimo tvrdí, že pre úspech platformy nie je dôležitá len cena, ale aj dostupný obsah. Je podľa neho kľúčové, aby bol na jednotlivých trhoch dostupný miestny obsah. Teda napríklad aplikácie ako Voyo alebo Skylink, ktoré sú pre náš trh podstatné, ale v Kanade nezaujímajú prakticky nikoho.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.