Eurokomisárka kritizuje Apple za rozhodnutie neposkytovať Apple Intelligence v EÚ

Spoločnosť Apple sa nechala počuť, že užívatelia v EÚ majú nateraz smolu. Platforma umelej inteligencie Apple Intelligence spočiatku nebude dostupná v krajinách Európskej únie.

Dôvodom podľa Applu je nariadenie DMA, ktoré ho prinútilo už pred pár mesiacmi sprístupniť svoje zariadenia konkurencii. Teda napríklad, že sú dostupné alternatívne obchody k App Storu alebo že užívatelia dokonca smú sťahovať aplikácie priamo z internetu. 

Samotná legislatíva je Applu proti srsti a nateraz je aj hlavným dôvodom, prečo platforma Apple Intelligence (skratka AI) nebude v Európskej únii dostupná v rovnakom čase ako v USA a ďalších regiónoch sveta. Spoločnosť však vraví, že by AI chcela rada priniesť aj na Európsky trh, dodáva však, že nie je vyriešená otázka, či platforma spĺňa kritériá stanovené legislatívou o digitálnom obchode (DMA).

Komisárka pre trhovú konkurenciu a výkonná viceprezidentka EÚ v tejto oblasti, Margarethe Vestager, však už medzičasom reagovala na vyjadrenie. Stalo sa tak na panelovej diskusii počas konferencie Forum Europa. Čelila tam otázke z publika práve na túto relatívne aktuálnu tému. Vestager tvrdí, že vyhlásenie kalifornskej spoločnosti je názornou ukážkou toho, ako firma rada drží svojich užívateľov v akomsi zajatí a potláča kvôli tomu možnosti zdravej konkurencie vo svojom ekosystéme. Vidí to tak, že keď má Apple na výber buď sprístupniť užívateľom rôzne AI modely alebo radšej žiadne, zvolí si druhú možnosť.

Treba však dodať, že komisárka úplne vynechala zo svojho vyjadrenia skutočnosť, že Apple sa vyjadril, že by platformu rád sprístupnil, no potrebuje si vydiskutovať legislatívu s Úniou. Zdá sa teda, že vyjadrenie sa ku komisárke buď nedostalo včas alebo, ako to už v politike býva, pozerá sa iba na jednu stranu príbehu.

Zdroj: Apple Insider

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť