Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.

macOS 15 Sequoia

Spoločnosť Apple totiž obvykle vydáva nové verzie operačných systémov macOS na konci septembra alebo v októbri. Výnimkou bol macOS 11 Big Sur vydaný v novembri 2020, a teraz, už v polovici septembra, macOS 15 Sequioa. Rekord však drží operačný systém OS X 10.8 Mountain Lion, ktorý vyšiel v júli 2012. Najnovšia verzia operačného systému prináša zrkadlenie iPhonu na Mac. Po vzore Continuity a Handoff funkcií, zrkadlenie funguje bez nutnosti mať zapnutý displej telefónu, pričom užívatelia môžu takto používať telefón vrátane aplikácií priamo na obrazovke počítača.

macOS tiež dostáva funkciu prichytenia otvorených okien na hrany alebo rohy displeja, čo je funkcia, ktorá bola dostupná už v systéme Windows 7 vydanom v roku 2009, teda pred 15 rokmi, a stala sa inšpiráciou pre multitasking na Androide. Prehliadač Safari dostáva funkciu Highlights, ktorá sumarizuje a prioritizuje obsah webov, zatiaľ čo režim Viewer Mode umožní sledovať videá bez rušivých elementov navôkol. Aplikácia Správy pre zmenu dostáva podporu nových efektov či plánovania odoslania, zatiaľ čo aplikácia Poznámky dostáva matematické poznámky. Heslá sú tiež po novom uložené v celkom novej aplikácii, a nie sú viac integrované v Nastaveniach.

Napokon, systém už obsahuje podhubie pre pripravovanú sadu umelej inteligencie Apple Intelligence. Tieto funkcie začnú vychádzať postupne so systémom macOS 15.1 a ďalšími, podobne tomu bude aj na ďalších zariadeniach, v systémoch iOS 18.1 a iPadOS 18.1. Najnovší operačný systém je dostupný pre iMac Pro (2017), MacBook Pro (2018), Mac mini (2018), iMac (2019), MacBook Air (2020), Mac Studio a všetky novšie ročníky. Pre staršie zariadenia boli vydané bezpečnostné aktualizácie macOS 13.7 Ventura a macOS 14.7 Sonoma.

iOS 18 / iPadOS 18

Apple tiež vydal novinky pre iPhone a iPad. Konkrétne to sú nové operačné systémy iOS 18iPadOS 18. Tie už samozrejme prinášajú podhubie pre Apple Intelligence, ako aj nové efekty v aplikácii Správy. Prichádza však aj podpora pre RCS protokol, teda vylepšené SMS správy kompatibilné so systémom Android, ktoré fungujú podobne ako iMessage, WhatsApp, Messenger či iné komunikačné nástroje. Aplikácia Fotky prináša ďalší redizajn, ktorý Apple prezentuje ako najväčší v histórii, so zjednodušeným, zjednoteným zobrazovaním fotiek. Pribudla tiež nová aplikácia Heslá, vďaka čomu už nie je treba hľadať heslá v Nastaveniach telefónu či tabletu.

Najväčšie zmeny sa nepochybne týkajú úpravy vzhľadu. Okrem nových možností úpravy domovskej obrazovky po vzore Androidu je tu aj možnosť upraviť si rozloženie ikon a dostupnosť ikon v ovládacom centre (Control Center), ktoré má tiež teraz viacero stránok. Samotný systém má 3,8 GB. Okrem toho Apple vydal bezpečnostnú aktualizáciu iOS 17.7 s veľkosťou 716,6 MB a iPadOS 17.7.

watchOS 11

Spolu s novými systémami pre telefóny a tablety Apple vydáva novú verziu systému watchOS pre hodinky Apple Watch. Táto verzia systému je kompatibilná s Watch Series 6 a novšími, ako aj Apple Watch Ultra a druhou generáciou Watch SE. Systém prerába sadu widgetov Smart Stack a dopĺňa widgety ako Fotky a Shazam. Prichádzajú tiež interaktívne widgety a živé aktivity. Funkcia Messages Check In dá vedieť vašim známym, že ste dorazili napríklad do telocvične či išli cvičiť. Celkom nová aplikácia Vitals pre zmenu prináša prehľad kľúčových zdravotných meraní vrátane denného zhrnutia. Aplikácia Fitness zase dostáva možnosti úpravy kruhov aktivity. Pribudla tiež aplikácia Translate na prekladanie do vybraných jazykov, a to vrátane widgetu.

Ďalšie operačné systémy

Apple tiež vydal novú verziu systému visionOS 2 s vylepšeným hosťovským režimom a podporou 2D priestorových fotiek. Systém tvOS 18 prináša funkciu zaujímavostí InSight do seriálov a filmov v službe Apple TV+. Takisto pridáva funkciu Zvýrazniť dialógy poháňanú strojovým učením, ktorá zvyšuje čistotu zvuku dialógov, a dopĺňa podporu HDMI reproduktorov, AirPods či Bluetooth reproduktorov. Tiež prináša podporu projektorov. Nový operačný systém HomePod Software 18 dáva možnosť zvoliť si, ktoré zariadenie má slúžiť ako Home Hub, a funkciu SharePlay, aby mohli viacerí užívatelia prehrávať hudbu z reproduktoru. AirPlay prináša podporu priestorového zvuku Dolby Atmos.

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.