Apple v najbližších 12 mesiacoch zjednotí hardvér počítačov Mac

Apple sa pripravuje na uvedenie celej série počítačov s čipom M4. Hoci dnes tento čip nájdeme iba v iPade Pro, čoskoro by ho mali nasledovať počítače.

Tu má Apple v pláne predstaviť viacero modelov. Nový Mac mini s čipom M4 môžeme očakávať koncom roka, po vzore minulého roka by s ním mohli byť na trh uvedené aj nové modely MacBook Pro. Dávalo by to zmysel, keďže pri notebooku sa neočakáva žiaden redizajn, ale použitie čipov M4 Pro a M4 Max, kde prvý menovaný bude k dispozícii aj pre Mac mini. Spolu s nimi môžeme koncom roka očakávať aj nový iMac s čipom M4.

Tým však vlna aktualizácií nekončí a v priebehu najbližších 12 mesiacov sa dočkáme uvedenia zvyšných modelov. Na jar 2025 preto môžeme očakávať nový MacBook Air s čipom M4. V lete, zrejme počas konferencie WWDC’25, vlnu vylepšení uzavrú nové modely Mac Pro a Mac Studio. Bude to tak poprvýkrát, čo Apple zjednotí hardvérovú generáciu u svojich počítačov.

Preskočenie čipu M3 dáva zmysel, keďže čip M4 je len jeho vylepšenou verziou v oblasti spotreby a výkonu, obe sú však postavené na 3nm procese. No čip M4 má najmä vylepšený Neural Engine kvôli AI, ktorému sa Apple v poslednej dobe veľmi venuje. Pri najvýkonnejších počítačoch je tiež otázkou, aký hardvér ponúknu. Mac Studio ponúkne zrejme na výber z čipov M4 Max a M4 Ulltra.

Mac Pro pre zmenu môže ponúknuť aj čip M4 Extreme. Spoločnosť plánovala extrémne výkonnú verziu čipu už pri dnešnom modeli, no zrušila ho kvôli obavám z vysokej ceny a nízkeho dopytu. Paradoxne však trh kritizuje dnešný Mac Pro za nedostatok výkonu vzhľadom na účel.

Zdroj: Bloomberg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.