Apple testuje štvoricu nových Macov, 16GB RAM ponúkajú ako základ

Spoločnosť Apple neplánuje v blízkej dobe uviesť len nový iPhone a Apple Watch, na trh sa dostanú aj nové počítače Mac s čipom M4. Mark Gurman z Bloombergu upresnil, ktoré.

Tvrdí, že zrejme v októbri tak, ako minulý rok, dorazia na trh nové modely počítačov MacBook ProiMac. Tentoraz obdržia čipy M4, ktoré sa výkonovo veľmi nelíšia od čipov M3. Zásadný rozdiel je však v podstatne vylepšenom Neural Engine čipe, ktorý bude slúžiť na AI funkcie. Tie tak budú podstatne spoľahlivejšie, efektívnejšie a rýchlejšie na novom hardvéri. Okrem toho má byť v príprave aj nový Mac mini.

Podľa záznamov majú byť v príprave modely so základným čipom M4. Za zmienku stojí, že tri zo štyroch počítačov majú 10-jadrové CPU a 10-jadrové GPU. Teda ide o rovnaký hardvér, aký nájdeme v 1TB a 2TB verziách iPadu Pro.

Zaujímavý je ale štvrtý stroj. Ten má totiž iba 8-jadrové CPU a GPU moduly, kvôli čomu bude menej výkonný ako iPad Pro v 256GB a 512GB verziách (9-jadrové CPU, 10-jadrové GPU). Kvôli nízkemu výkonu je možné, že pôjde o nový základný Mac mini, ktorý v konečnom dôsledku nebude potrebovať toľko výkonu, koľko iné počítače. Apple by však mal aj tento počítač ponúkať v dvoch výkonnostných vyhotoveniach.

Okrem toho, že počítače dostanú nový čip, Apple sa zrejme po 12 rokoch uráči zvýšiť minimálnu operačnú pamäť RAM. Nové počítače by totiž mohli ponúkať 16GB RAM v základe. Užívatelia tak už nebudú tlačení do nákupu drahších či voliteľných konfigurácií. Spoločnosť už minulý rok čelila kritike za to, že MacBook Pro vo svojej základnej konfigurácii ponúka iba 8GB RAM. Apple sa snažil argumentovať, že to stačí vzhľadom na architektúru, tento argument však voči profesionálom neobstál. Testované zariadenia, bez ohľadu na výkon čipu, ponúkajú 16 alebo 32GB RAM.

Zdroj: Bloomberg

komentár
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.