Apple predstavil iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max

Napokon, Apple zavŕšil svoj septembrový event predstavením noviniek iPhone 16 Pro a iPhone 16 Pro Max. Tentoraz sú si takmer rovnocenné.

Novinky sa dočkali väčších displejov. Rámček okolo displeja je ešte užší, tentoraz sa to nezaobišlo bez zväčšenia rozmerov. Totiž, kým iPhone 15 Pro mal totožnú uhlopriečku displeja s bežným modelom, užší rám sa odrazil na menšom tele. Tento rok to neplatí, užívatelia sa však môžu tešiť na 6,3-palcový respektíve až 6,9-palcový displej (Pro Max). Apple zachoval hustotu pixelov na 460 ppi, čo v tomto prípade znamená vyššie rozlíšenie displeja. Displej na iPhone 16 Pro má rozlíšenie 2622 x 1206 displejov, zatiaľ čo displej na iPhone 16 Pro Max má 2868 x 1320 pixelov.

Pokiaľ ide o nárast rozmerov, iPhone 16 Pro je o 3 mm vyšší, takmer 1mm širší a ťažší o 13 gramov. Podobný nárast nastal aj v prípade iPhone 16 Pro Max, no rozdiel vo váhe je iba 6 gramov. Telefóny si zachovávajú titanový rám, teraz je však lesklejší a k dispozícii v štyroch nových farebných prevedeniach. Kvôli odlesku majú jednotlivé odtiene blízko k modelom 14 Pro. Na výber pritom bude tmavá, biela, prírodná titanová a púštna titanová, teda po ročnej pauze sa do ponuky vracia zlatá farba.

Novinka ponúka čip A18 Pro, ktorý stavia takisto na druhej generácii 3nm procesu TSMC, čo sa odrazí na náraste výkonu a nižšej spotrebe. Hlavnou novinkou je však nový, 16-jadrový Neural Engine čip, ktorý zvláda až 35 biliónov operácií za sekundu (preložené z 35 trillion). Grafický čip má 6 jadier a hardvérové trasovanie lúčov je až dvakrát tak rýchle ako na modeli iPhone 15 Pro. CPU sa dočkalo 15% nárastu výkonu oproti A17 Pro, energetická spotreba je o 20% nižšia. Čip má okrem toho k dispozícii väčšiu cache oproti bežnému A18, ktorý poháňa iPhone 16.

Výdrž batérie tak vzrástla na 27 hodín prehrávania videa na jedno nabitie v prípade iPhonu 16 Pro, alebo až 33 hodín v prípade iPhonu 16 Pro Max. Ide tak o doposiaľ najdlhšiu výdrž batérie v už 17-ročnej histórii iPhonu.

Na zadnej strane odteraz nájdeme nielen hlavný 48 MP objektív, ale pridáva sa k nemu aj nový 48 MP ultra-širokouhlý objektív s podporou pre makro vo vysokom rozlíšení. Okrem toho, obe veľkostné verzie (Pro aj Pro Max) teraz ponúkajú totožný 5x optický zoom. Nové tlačidlo Camera Control tiež podporuje exkluzívny AE/AF zámok. Užívatelia môžu naďalej točiť video s podporou ACES kódovania farieb. Zásadnou novinkou je však možnosť točenia spomaleného videa v 4K Dolby Vision pri 120 fps, a to s možnosťou dodatočnej zmeny snímkovania. Užívatelia si tak budú môcť dodatočne zvýšiť rýchlosť klipu na 60, 30 alebo kinematografických 24fps.

Filmári tiež uvítajú funkciu Audio Mix. Tá využíva umelú inteligenciu, štvoricu mikrofónov a pokročilú čipovú výbavu na identifikovanie zdrojov zvuku v scéne. Je tak možné odlíšiť a tlmiť okolité zvuky voči dialógu, prípadne nastaviť vhodné nastavenie buď posuvníkom alebo niektorým z troch predvolených režimov – „V zábere“, „Štúdio“ a „Kinematické“. Túto funkciu bude podporovať, aj keď zrejme s kompromismi, aj základný iPhone 16 a iPhone 16 Plus.

Audio Mix funkcia bude dostupná aj v aplikácii Diktafón. Apple si uvedomuje, že túto predvolenú aplikáciu využívajú hudobníci na rýchle nahrávanie skladieb, preto prinesie podporu miešania zvuku aj do diktafónu. Nahrávkam bude možné vytvárať vrstvy, preto pokiaľ ste najprv vymysleli melódiu a nahrali si ju do telefónu, následne budete môcť do tejto nahrávky pridať spev. Počas nahrávania spevu bude telefón prehrávať existujúci zvukový záznam, aby bolo možné sa zosynchronizovať.

Čo sa týka cien, iPhone 16 Pro a iPhone 16 Plus sa začnú predávať 20. septembra za nasledujúce ceny:

  • 128GB – 1 199 € (iPhone 16 Pro)
  • 256GB – 1 329 € (iPhone 16 Pro) / 1 449 € (iPhone 16 Pro Max)
  • 512GB – 1 579 € (iPhone 16 Pro) / 1 699 € (iPhone 16 Pro Max)
  • 1TB – 1 829 € (iPhone 16 Pro) / 1 949 € (iPhone 16 Pro Max)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.
pokračovanie článku

Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.