Apple predstavil iPhone 16 a iPhone 16 Plus

Jednou z najväčších, ak nie najväčšou novinkou večera, je nepochybne nový iPhone 16. Už klasický model totiž prináša plejádu vylepšení oproti svojmu predchodcovi. Dostupný bude naďalej v dvoch veľkostiach.

Nový iPhone 16 ponúka mierne vylepšený OLED displej s maximálnym jasom až 2 000 nitov, ako mal jeho predchodca. Novinkou je však podpora super-nízkeho najnižšieho jasu, a to iba 1 nit. Pritom sa zachováva uhlopriečka 6,1“ pri klasickom modeli a 6,7“ pri modeli Plus. Po bokoch displeja tiež nájdeme dvojicu tlačidiel. Po vzore minuloročného iPhonu 15 Pro totiž Apple nahradil spínač tichého režimu novým Akčným tlačidlom. To bude možné využiť ako skratku pre rýchly prístup k viacero systémovým funkciám. Novinkou je možnosť odomykať kompatibilné vozidlá Ford, a to „premenou“ akčného tlačidla na digitálny kľúč (Ford Pass).

Druhým tlačidlom bude nové Camera Control tiačidlo na pravej hrane zariadenia. Novinka sa priamo inšpiruje spúšťou z digitálnych kamier a dopĺňa ho o kontextové využitie. Kliknutím okamžite zapnete kameru. Opätovným kliknutím odfotíte fotku, podržaním začnete nahrávať video. Ak už máte otvorenú aplikáciu Fotoaparát a v ponuke máte zvolený režim Video, potom ťuknutím spustíte nahrávanie. Jemným stlačením otvoríte možnosti ako je zoom, dvojitým jemným stlačením pre zmenu zobrazíte iné nastavenia kamery. A pretože ide o kapacitné tlačidlo so zafírovým sklíčkom na povrchu, slúži aj ako posuvník.

Tým sa dostávame k zadnej kamere. Tá sa dočkala radikálneho vylepšenia, hoci dizajnom sa vrátila do čias iPhonu 12. Hlavný 48MP objektív teraz nesie názov Fusion a slúži na fotenie vo vysokom rozlíšení alebo ako 2x Telephoto. Ultra-širokouhlý objektív s rozlíšením 12 MP teraz prináša režim Makro fotenia aj na štandardný iPhone, a lepšia clona f/2.2 sa postará o lepšiu kvalitu fotiek v zhoršenom svetle, keďže má až 2,6-krát vyššiu priepustnosť svetla.

Staro-nové rozloženie kamier tiež umožní robiť priestorové fotky alebo videá vo Full HD pri 30fps pre Apple Vision Pro. Apple celkovo vraví, že zadná kamera nového iPhonu 16 alebo iPhonu 16 Plus je ekvivalentom štyroch objektívov. Predná kamera sa veľmi nezmenila, no vďaka čipovej sade možno nahrávať video v Dolby Vision formáte pri 4K rozlíšení.

iPhone 16 prináša dvojgeneračný skok vo výkone. Má totiž k dispozícii úplne nový čip A18 postavený na druhej generácii 2nm procesu. Hoci konfigurácia jadier zostala nezmenená, oproti predchodcovi je procesor výkonnejší o 30 % a oproti iPhonu 12 až o 60 %. Grafický výkon s podporou hardvérového trasovania lúčov je až o 40 % vyšší oproti iPhonu 15 alebo dvojnásobne vyšší oproti iPhonu 12. Pritom sú jednotky CPU a GPU úspornejšie o 30% a 35% oproti predošlej generácii. To sa prejaví aj na doposiaľ najdlhšej výdrži batérie pri bežnej verzii. Apple sľubuje 22 hodín sledovania videa na jedno nabitie pri iPhone 16, a až 27 hodín pri modeli iPhone 16 Plus.

Čip A18 tiež disponuje novým, 16-jadrovým Neural Enginom navrhnutým priamo pre Apple Intelligence, sadu funkcií AI, ktorá dorazí budúci mesiac do operačného systému iOS 18 a bude k dispozícii vo viacero krajinách sveta v americkej angličtine. Do konca roka sa táto AI dočká ďalších anglických lokalizácií, a budúci rok je naplánovaná čínština, japončina, francúzština a španielčina. Nový Neural Engine má k dispozícii o 17% väčšiu šírku pásma operačnej pamäte a strojové učenie je dvakrát rýchlejšie.

iPhone 16 a iPhone 16 Plus budú tiež prvými telefónmi Applu s podporou pre štandard Wi-Fi 7 (802.11be). Okrem toho majú telefóny k dispozícii podporu staršej verzie Bluetooth 5.3, ale tiež podporujú sieťový štandard Thread. Vylepšenou bezdrôtovou funkciou je aj rýchle 25W nabíjanie cez MagSafe, čo si však vyžaduje aspoň 30W adaptér.

Čo sa týka cien, iPhone 16 a iPhone 16 Plus sa začnú predávať od 20. septembra za podobné ceny ako minulý rok:

  • 128GB – 949 € (iPhone 16) / 1099 € (iPhone 16 Plus)
  • 256GB – 1 079 € (iPhone 16) / 1 229 € (iPhone 16 Plus)
  • 512GB – 1 329 € (iPhone 16) / 1 479 € (iPhone 16 Plus)

Na výber bude z piatich farieb, a to čierna, biela, ružová, modrozelená a ultramarínová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Logi PLAY 2024 – Produktové novinky a technologické inovácie

Logitech G, značka spoločnosti Logitech a popredný inovátor hráčskych technológií a vybavenia, dnes na Logi PLAY 2024 oznámila nové partnerstvá a uvedenie vzrušujúcich produktových noviniek pre hráčov a e-športovcov. Logi PLAY 2024 je najväčšou oslavou hier v spoločnosti Logitech. Jednotlivé podujatia sa budú streamované z miest po celom svete vrátane Paríža, Berlína, Šanghaja, Tokia, Sydney, Madridu, Sao Paula, Silicon Valley a mnohých ďalších, aby sa na nich mohli zúčastniť hráči z celého sveta.
pokračovanie článku

Apple vydal iOS 18, iPadOS 18, macOS Sequoia a ďalšie

Spoločnosť Apple dnes, iba pár dní pred vydaním iPhonu 16 a ďalších noviniek, vydáva plejádu najnovších operačných systémov. Medzi nimi prekvapivo aj macOS Sequioa, ktorý sa tak stal najrýchlejšie vydanou verziou macOS od roku 2012.
Apple Maps
pokračovanie článku

Apple fotí Slovensko, takto vyzerajú jeho autá

Ako z filmu Eurotrip. Práve to si zrejme o dažďom zasiahnutom Slovensku pomyslia zahraniční užívatelia iPhonu, keď konečne uvidia našu malebnú krajinu v srdci Európy v službe Apple Maps Look Around.