Apple Maps po 12 rokoch dostávajú webovú verziu

Apple Maps
Trvalo to iba 12 rokov, no Apple sa konečne rozhodol spustiť webovú verziu svojej služby Apple Maps. Aj keď zatiaľ len v beta verzii.

Apple Maps boli prvýkrát spustené ako súčasť operačného systému iOS 6 ešte v roku 2012. Bolo to iba rok po smrti Steva Jobsa, najväčší iPhone mal vtedy 4-palcový displej a až do spustenia služby sa za najväčšie fiasko považovalo, že čerstvá novinka iPhone 5 sa dá ľahko poškriabať. A vlastne ešte podaktorých nepotešilo to, že s novým telefónom debutoval nový Lightning konektor, vďaka čomu bolo všetko dovtedajšie príslušenstvo s 30-pinovým konektorom nekompatibilné.

Najväčšie fiasko však prišlo po vydaní systému iOS 6. Aktualizácia totiž odstránila Google Mapy a nahradila ich službou Apple Maps, ktorá bola tak precízna a úžasná, že zopár ľudí sa stratilo (a našlo) a Scott Forstall sa stratil z vedenia spoločnosti. Trvalo to teda 12 rokov, eventuálne sa služba stala nielen použiteľnou, ale niekedy dokonca svojimi kvalitami prekonáva Google Maps. No až doteraz bola služba použiteľná výhradne na Apple zariadeniach.

Dnešným dňom sú však Apple Maps konečne dostupné aj na webe, kde si beta verziu môžete spustiť cez adresu https://beta.maps.apple.com/. Ak sa pokúsite zadať adresu bez úvodného slovíčka beta, potom sa vám Mac alebo iOS zariadenie pokúsi otvoriť systémovú aplikáciu Mapy. Webové rozhranie je však vhodné napríklad, ak si chcete spravovať profil svojho podniku v službe, a v neposlednom rade aj na počítačoch so systémom Windows.

Samotná stránka má veľmi jednoduché rozhranie a okrem vyhľadávania ponúka aj funkciu Sprievodcu a možnosť zobraziť trasu. Stránka je podľa slov Applu dostupná zatiaľ iba pre prehliadače Safari a Chrome na produktoch od tejto značky, a v prehliadačoch Chroma a Edge na počítačoch so systémom Windows. V budúcnosti má pribudnúť podpora pre ďalšie jazyky, prehliadače aj operačné systémy.

Apple Maps Website

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.