Americká vláda žaluje Adobe pre vydieranie zákazníkov

Zrušiť si konto Adobe sa možno už čoskoro oplatí. Americké ministerstvo spravodlivosti ako aj obchodná komisia FTC žalujú Adobe za skryté poplatky spojené so zrušením konta.

Tento problém je dlhodobo známy, spoločnosť Adobe si totiž vyhradzuje právo na platobný rozkaz, ak užívateľ zruší svoje predplatné členstvo Creative Cloud. Celá vec je však trochu zložitejšia. V zdĺhavých používateľských podmienkach členstva Creative Cloud je totiž ukrytá informácia, že aj keď sa užívateľ zaväzuje k mesačnému predplatnému, zmluva v skutočnosti platí na rok a táto zmluva sa obnovuje výročne. Množstvo užívateľov o týchto podmienkach netuší, a preto mnoho z tých, ktorí sa rozhodli prejsť následným zdĺhavým procesom rušenia členstva, dostali pokutu vo výške 50% zo sumy, ktorú by mali platiť po zvyšok roka. A to aj v prípade, že k ukončeniu spolupráce dôjde ešte v mesiac, kedy došlo k zrušeniu predplatného zo strany užívateľa. Adobe si navyše vyhradzuje právo, ak si zaplatíte ročné predplatné, tak vám po vyprchaní 14-dennej skúšobnej lehoty nevráti ani cent, hoci rovnako ukončí prístup k službám.

Adobe sa preto po rokoch dostalo do nemilosti americkej vlády, ktorá obvinila spoločnosť z porušovania zákona ROSCA o ochrane spotrebiteľov. Ten chráni užívateľov práve pred skrytými či ťažko dohľadateľnými informáciami, ktoré napísané síce sú, ale tak, aby sa k nim nedalo dostať. Navyše, informácie sú napísané pomerne zložito pre bežného používateľa. Vláda priamo obviňuje Adobe za to, že zarábalo na skrytých poplatkoch a zavádzalo svojich zákazníkov o skutočnostiach ohľadom cenovej politike, následne pri pokuse užívateľov o zrušenie predplatného využíva peniaze ako formu vydierania. Okrem toho žaluje Adobe za zbytočne náročný a krkolomný proces rušenia predplatného a namiesto toho sa snaží užívateľov udržať rôznou formou byrokracie, reklamnými ponukami a upozorneniami.

Vláda v tomto ohľade žiada, aby Adobe odškodnilo nešpecifikované množstvo zákazníkov, zaplatilo pokutu vláde a permanentne zaviedlo jednoduchý systém rušenia konta bez pokuty.

Zdroj: MacRumors

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
Siri
pokračovanie článku

iOS 18 prináša možnosť premenovať Siri

Siri bola vstavanou súčasťou iPhonu od modelu 4S a udržala sa tam až doteraz. iOS 18 však prináša poprvýkrát možnosť premenovať si asistentku, aj keď ide o trochu zložitejší proces.