Apple vydal nové operačné systémy iOS 17, watchOS 10 a iPadOS 10. Pre toto si ich zamilujete!

Apple tento týždeň začal vydaním nových verzií svojich operačných systémov na čele so systémami iOS 17, watchOS 10 a iPadOS 10.

Aktualizácie sú už tradične dostupné okamžite na bezplatné stiahnutie, v prípade prechodu na iOS 17 však nositelia hodiniek Apple Watch musia rátať aj s nutnou aktualizáciou hodiniek. A prečo by ste mali na tieto systémy aktualizovať?

iOS 17

iPhone je pripravený zobrazovať samé užitočné informácie vďaka rozhraniu Pasívny režim. Ten funguje, keď máte iPhone položený v horizontálnej polohe na bezdrôtovej nabíjačke. Zamknutá obrazovka mobilu sa ihneď rozdelí na dve tmavé časti s obrovskými widgetmi. Na ľavej strane tak môžete mať zobrazované ekonomické správy z Yahoo! News, prípadne hodiny prevzaté z Apple Watch. Pravú stranu môžete vyhradiť Kalendáru, Počasiu alebo zobrazeniu stavov batérie. A samozrejme nechýba ani veľmi elegantné zobrazovanie upozornení z aplikácií ako napríklad WhatsApp, teraz cez celú obrazovku.

Ak ste si zamilovali vizuál zamknutých obrazoviek na iOS 16, potom možnosť upraviť si vizitky vašich kontaktov si zamilujete ešte viac. Každému kontaktu môžete priradiť fotografiu, vyhrať sa s efektami a upraviť písmo, akým sa má zobrazovať meno daného kontaktu. Dokonca to funguje aj pri zdieľaní kontaktov.

Aplikácia Správy sa dočkala ďalšieho, teraz veľmi praktického redizajnu. Všetky tie desiatky widgetov, ktoré sa vám môžu dostať do iPhonu s aplikáciami z App Store, majú teraz jedno elegantné miesto v tlačítku (+) a tak sa vám nestane, že omylom pri písaní správy kliknete na nálepky s motívom Hľadá sa Nemo. K tomu pribúda niekoľko intuitívnych a praktických úprav známych z platforiem ako sú WhatsApp, Messenger či TikTok.

Zmenami si prešiel aj FaceTime, kde teraz môžete používať rôzne vizuálne efekty, aktivovať ich ručnými gestami a využiť platformu ako video-odkazovú službu v prípade, že vám niekto nezdvihne hovor. Dokonca teraz môžete použiť iPhone aj ako kameru pre FaceTime hovory na Apple TV.

Systém si môžete stiahnuť už teraz na iPhone SE 2. generácie, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max a všetky novšie.

iPadOS 17

Atraktívne a praktické novinky prichádzajú aj na iPad. Po boku noviniek zo súrodeneckého systému iOS 17 pre iPhone, iPadOS 17 prináša úpravy zamknutých obrazoviek aj na veľkú obrazovku. Väčšia obrazovka prináša viac miesta pre widgety, pozadia pre zmenu potešia detailným spracovaním či podporou animácie Live Photo.

Tak ako potešia nové interaktívne widgety na iPhone, o to viac potešia na obrazovke iPadu. Po dlhých rokoch prichádza aplikácia Zdravie s veľmi profesionálnym užívateľským rozhraním aj na tablety. Okrem možnosti sledovať a zapisovať informácie o svojom zdravotnom stave však poteší onedlho prichádzajúca možnosť zapisovania si stavu o mentálnom zdraví a zdravom zraku.

Ďalšou skvelou možnosťou, ktorá príde v budúcnosti, bude možnosť automatického vypĺňania PDF dokumentov a formulárov pomocou funkcie AutoFill.

Produktivita na veľkej obrazovke bude ešte lepšia vďaka vynovenému Stage Manager rozhraniu. Užívatelia môžu očakávať ešte väčšiu flexibilitu v oblasti presúvania a úpravy veľkosti otvorených okien. Navyše, pokiaľ používate iPad s externým displejom, môžete využiť jeho vstavanú kameru na FaceTime hovory.

Toto všetko a ešte viac noviniek si môžete vychutnať na modeloch, medzi ktoré patria: iPad mini 5. generácie, iPad 6. generácie, iPad Air 3. generácie, iPad Pro 10.5“, iPad Pro 11“, iPad Pro 12.9“ (2. generácie) a všetky novšie.

watchOS 10

10 rokov Apple Watch znamená, že sme pripravení na veľké zmeny. A operačný systém watchOS 10 je naozaj najväčšou aktualizáciou, ktorú sme doteraz mohli na hodinkách Apple Watch vidieť. Prichádza drasticky upravené menu aplikácií. Viaceré ciferníky teraz majú farebné pozadie. A keď je už reč o tých ciferníkoch, pribudol Snoopy a Woodstock.

Viaceré aplikácie majú lepšie a podrobnejšie rozhranie a rozšírenú funkcionalitu.

Prakticky po 10 rokoch hlási návrat funkcia Glances, ktorá teraz nesie názov Smart Stack. Stačí, aby ste na ciferníku otáčali digitálnou korunkou a dostanete prehľad o kľúčových informáciách vďaka novým widgetom.

Toto všetko a ešte viac, vrátane možnosti pozerať video-odkazy z FaceTime priamo na hodinkách, si môžete vychutnať na Apple Watch Series 4 a všetkých novších.

komentáre
Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *



Články, ktoré by sa vám mohli páčiť
pokračovanie článku

Predstaví Apple nový iPad mini už v septembri?

Spoločnosť Apple oznámila, že už o dva týždne sa bude konať tradičný septembrový živý prenos. Hoci vieme, že Apple na konferencii predstaví nový iPhone, kalifornský gigant zrejme predstaví aj nový iPad mini.